Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

ABD ve Avrupa’da dindarlık güçleniyor

Newsweek'in yayınladığı araştırma sonuçlarına göre, 2045 yılında dindarların oranı iyice yükselecek. Eğer böyle devam ederse 2075’te ABD ve Avrupa'da nüfusun yüzde 63’ü dindar olacak.

Dünyanın en önemli gen uzmanı olarak tanınan eski ateist Dr. Francis Collins, “Genetik yapımızın mükemmelliği sadece Allah’ın eseri olabilir. Bilimin ilerlemesi Allah’ın varlığının ispatlanmasını sağlayacak. İnsanların inançlı olmasını sağlayan genlerin sadece mucizevî bir şekilde aktif hale geldiğini ispatlayacağız” dedi.

ABD’nin en önemli haber dergileri olarak gösterilen Time, Newsweek ve Wired, bu haftaki sayılarında din konusuna ayırdı. Time, “Bilim ile din rasındaki mücadelenin 21’inci yüzyıla damgasını vuracağını” belirtirken, Newsweek “Dinin siyaset üzerindeki gücü artacak. Laiklik bir çok Batılı ülkelerde yeniden masaya yatırılacak” yorumunu yaptı. Wired ise dini akımların güçlenmesinin yeni bir ateizm hareketi doğurduğunu ve inanan ile inanmayanlar arasında ciddî bir çatışma yaşanacağını savundu.

ARAŞTIRMA BAŞLADI

Din konusuna ilişkin en tartışma oluşturacak haber dosyası ise Time dergisinde yayınlandı. Time’a konuşan ünlü ateist Richard Dawkins, evrim teorisini savunarak, “Bilimsel ilerlemeler, insan vücudunu hatta duygu ve davranışlarını genlerin belirlediğini gösterdi. Genetik yapımız milyarlarca yıllık bir süreçte değişti ve sonuçta tesadüfen modern insan ortaya çıktı” dedi. Dawkins’in iddialarına cevap dünyanın en önemli gen uzmanlarından biri olarak gösterilen Dr. Francis Collins’ten geldi. Eskiden bir ateist olan Dr. Collins, 1993’ten bu yana Human Genome Research Institute’un direktörlüğünü yapıyor. Dr. Collins’in öncülüğündeki 2400 kişilik bir ekip 3 milyarlık bir dizilimden oluşan insanın genetik yapısını çözmüştü. Dr. Collins, Time’a yaptığı açıklamalarda, Allah’ın varlığını bilimsel olarak ispatlayacak bir araştırma başlattıklarını belirterek şöyle konuştu:

Evrimi savunanlar insanın genetik yapısının yüzde 99’unun maymunlarla aynı olduğunu vurgulayıp duruyor. Ancak farelerle ve yüzlerce farklı türle de yüzde 90 oranında aynı genetik yapıyı paylaşıyoruz.

DNA ve genetik dizilim üzerine yaptığımız yüzlerce araştırmanın sonucunda “İnsanlar neden Allah’a inanıyor?” sorusunun cevabını bulamadık. Mükemmel genetik yapımızda bizi Allah’a inanmaya iten biyolojik bir yapı bulunmuyor.

VMAT2 adlı gene sahip olanların daha inançlı olduğu ortaya çıktı. Buna “Tanrı geni” adı verildi. Bu geni aktif olmayanların ise inançsız olduğu ifade edildi. Fakat şimdiye kadar yaptığımız araştırmalarda VMAT2’nin aktif hale gelmesini sağlayan dış bir etken bulamadık. Ne çevrede olan değişiklikler ne de kalıtsal sebepler VMAT2 üzerinde etkili oluyor. Tanrı geninin mucizevî bir şekilde aktif hale gelip insanlarda inanç olgusunun meydana geldiğini düşünüyoruz. Yani ancak Allah’ın isteğiyle inanç geni harekete geçiyor. VMAT2’nin gizemini çözeceğiz. Böylece Allah’ın varlığını ilk kez bilimsel olarak ispatlamış olacağız.

ATEİSTLER BİRLİK OLDU

Wired dergisine konuşan Dr. Richard Dawkins, dine karşı yeni bir hareket başlattıklarını açıkladı. Dawkins “Yeni Ateistler” adı verilen oluşumun üye sayısının 30 milyonu bulduğunu belirterek, “Dinin kamusal hayat üzerindeki rolü arttıkça tepki de artıyor. Bilime dayalı yeni bir inanç sistemi kurmak istiyoruz. Dinler arasındaki çatışma radikalizmi besliyor. Dinler tüm medeniyeti yok edebilir” dedi.

DOĞUM ORANLARI DA ARTIYOR

Newsweek dergisi, ABD ve Avrupa’da dinin siyaset üzerindeki etkisinin giderek arttığını vurguladı. Newsweek’te yayınlanan Londra Üniversitesi’nin araştırması ise dinî grupların daha da güçleneceğini demografik verilerle ortaya koydu:

Avrupa’da nüfusun yüzde 47’si dindar. İbadet edenlerin sayısı azalıyor.

Fakat dindar ve muhafazakâr aileler, daha fazla çocuk yapıyor. Muhafazakâr kesimdeki doğum oranları yüzde 40 daha fazla.

Sonuç olarak, 2045 yılında dindarların oranı iyice yükselecek. Eğer trend böyle devam ederse 2075’te nüfusun yüzde 63’ü dindar olacak.

09.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush'a seçim darbesi

  Kongre’de ilk Müslüman Demokrat

  İsrail uykuda katletti

  ABD ve Avrupa’da dindarlık güçleniyor

  Saddam yıl sonuna kadar idam edilir

  Pakistan’da orduya intihar saldırısı

  Başörtülü jüri üyesi azledildi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004