Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Halil USLU

Hoşgörü konferansı



Millî ve manevî duygularla yüklü sivil toplum kuruluşları aziz Türkiye’nin harcıdır ve Türkiye vücudunun bel kemiğidir. Onların susturulduğu gün Türkiye karanlıkta kalmış, onlar hür ve gür oldukları zaman Türkiye’nin çehresi, siması ve gönlü, bir ahenk içinde mesrur olmuştur. Türkiye’de sivil toplum harekâtı 1950 DP iktidarından itibaren, Cumhuriyet tarihimize damgalar vurmuş ve destanlar yazmıştır. 2006 yılı itibarıyla önümüzdeki tablolarda takriben 2 bin STK, 85 bin dernek, 10 bin vakıf ve 53 bin muhtarlık var. Bu rakamlar son AB uyum yasaları neticesinde daha artmaktadır, artacaktır.

Bunun meyveleri gün geçtikçe artmaktadır. Bunun en güzel numunesini geçtiğimiz Cumartesi günü Konya’mızda aldık. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli sahalarda sayısız konferanslar verdim. Fakat ilk defa bir kadınlar topluğu beni görkemli bir yere davet etti. 56 STK adına TİMAV hanımlar komisyonu ve Konya Demokrat Hanımlar Derneği işbirliği ile bir konferans vermem için dâvet ettiler. Konya Alaeddin tepesi Alaeddin Keykubat Konferans Salonu’ndaki konferansımızın konusu: “Bir Değer Olarak Hoşgörü ve Eğitim. Ben, Biz, Öteki”

Yazılı ve görsel basının büyük ilgi gösterdiği ve haber yaptığı konferansımızın açış konuşmasını TİMAV hanımlar komisyonu ve Konya Demokrat Hanımlar Derneği adına yapan muhtereme Kübra Küçükşen’in kısa, veciz konuşmasından sonra, davet edildiğim kürsüde verilen bir saatlik zaman dilimi içinde 15 başlık üstünde durdum. Özetle şöyle;

Yunus Peygamber (as), merhum Yunus Emre ve Yunus balığının isimleri aynı, fakat değerleri farklı. Eğer değerleri karıştırırsak, hoşgörü kaybolur, eğitim de olmaz. Değer kelimesine baktığımızda karşımıza çok kelimeler çıkıyor: Kıymet, baha, erbab, yüksek vasıf, kalite, ehliyet, kabiliyet, itibar, güçlü, kadın, erkek, eğitim, mukaddes mefhumlar, maharetli, başörtü, selâm, Cumhuriyet, vatan, bayrak, ezan, insan, hayat, aşk, muhabbet, spor, basın, talebe, okul vs... Bunların üzerinde kısmen durdum.

Hoşgörünün ve eğitimin temel unsuru mukaddes dinimizdir. Meselâ, Maide Sûresi 32. âyet “Masum ve günahsız bir kişiyi öldürmek, bütün insanlığı öldürmektir” buyrulur. Bunun ışığında Hz. Mevlânâ’nın, Hz. Yunus Emre’nin, Hz. Bediüzzaman’ın tesbitleri var. Katma değer vergisi olur da, bu hakikatlerin değeri olmaz mı? Dünya daha bunlara ulaşamamıştır. Bir kavim, bir aşiret, bir ülke, bir şehir değerdir. İçindeki bir değersiz kişi için o kavme ve hatta o beldeye zulmetmek, hoşgörünün ve eğitimin dışındadır.

Hz. Allah insanı “ahsen-i takvim” (en güzel kıvam) üzere yaratmış. Bu harika değeri, bu takvimi karalamak hoşgörü olur mu? Fikr-i hürriyet bir değerdir. O değeri iki de bir mahkûm etmenin hoşgörü ile ne alâkası var? Yüz binleri aşkın başörtülü kız talebenin üniversite kapılarında ağlatılmaları, hoşgörü, eğitim ve demokratik bilincin neresinde var? Şehir merkezindeki top sahalarında toplu küfürlere kim mani olacak? Nerede eğitim ve hoşgörü?

Teknoloji, TV’ler, radyolar ikram-ı Rabbânî, hepsi bir değer, fakat programları hangi değerde? Rakamlara, elimdeki arşiv bilgilerine göre, bir haftada 138 saat TV seyreden gençler var. Türkiye nüfusunun % 12’sinin İnternet bağımlısı olduğu, MEB ve Sağlık Bakanlığının talebe bataklığındaki korkunç tesbitleri, dört bakanlığa bakan çıkış yolları, Dünya ailesinde okuyan 2 milyar gencin çıkış reçetesi ve hoşgörünün temel duvarları, tesbitleri...

Sözlerimi merhum büyük şair Mehmed Akif’in bir tesbitiyle noktaladım. Sordum: “Yurdumuz bir değer mi?” Değer. Bakınız merhum Akif, bu değeri nasıl değerlendiriyor:

“Arkadaş yurduma alçakları uğratma sakın / Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.

Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın. / Kim bilir belki yarın belki yarından da yakın..”

Bu faaliyetin hayata geçmesinde Mevlânâ diyarı aziz Konya’mızda 56 manevî duygularla yüklü STK yöneticilerine ve hâssaten TİMAV hanımlar komisyonu başkanı muhtereme Kübra Küçükşen ve Konya Demokrat Hanımlar Derneği başkanı muhtereme Şule Danyal kardeşlerime, emeği geçen bütün bacılarıma ve salona teşrif eden bütün zevâta tebriklerimi sunuyorum.

Not: Yeni açılan “www.haliluslu.com” adresinden bana ulaşabilirsiniz.

10.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.11.2006) - Değerleri kim tatbik edecek?

  (27.10.2006) - Değerler manzumesi

  (20.10.2006) - Dâvetlere icabet

  (13.10.2006) - Üç vefatın düşündürdükleri

  (29.09.2006) - Papa ve Veliaht Charles

  (22.09.2006) - Keçiören ve sünnet

  (15.09.2006) - Konya Ereğli ve Berat Gecesi

  (08.09.2006) - Şehir merkezlerindeki büyük tehlike

  (01.09.2006) - Yalova düğünü

  (25.08.2006) - Mi'rac ve sosyal hayat

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004