Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

AB partisi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dünkü parti kongresindeki konuşmasında, Türkçü-Turancı hareketin geleneksel temalarını tekrarladı.

Ve yine bunlar, birkaç fikrin çerçevesinde kalmış, daha çok Batı karşıtlığı üzerine kurulu, defalarca tekrarlanmış görüşlerdi.

Ancak Bahçeli bir noktada haklı olarak övünüyordu. O da AKP’nin ve CHP’nin son dönemlerde, MHP’nin geleneksel görüşlerine yakın bir çizgide tavır almış olduğuydu.

AKP, radikal sağdaki partilere, MHP ve Genç Parti’ye oy kaymasını önlemek için üslubundaki radikal milliyetçi dozu zaman zaman yükseltiyor.

CHP ise bütün temel siyasi konularda MHP’ninkine en yakın görüşleri savunuyor. Bunun böyle olduğunu kendi gözüyle görmek isteyenler CHP Genel Başkanı’nın ve diğer sözcülerinin önemli konuşmaları ile MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin dünkü konuşmasını karşılaştırabilir. Böylece bazı görüşlerin zaman zaman nasıl cümlesine kadar benzeştiğini kendi gözüyle görebilir.

***

Avrupa Birliği ile ilişkiler neredeyse bıçak sırtında giderken, CHP’nin ve MHP’nin seçime doğru AKP’ye yüklenmek için kullanacağı ana temalardan biri “AB’ye taviz vermek” olacaktır. Bu nedenle AKP hükümeti seçim yaklaştıkça daha da tereddütlü bir siyaset izleme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Türk kamuoyunun AB üyeliği konusundaki görüş ayrılığı son birkaç yıldır yüzde 60-65 olumlu, yüzde 35-40 olumsuz olarak ortaya çıkıyordu.

Son dönemde ise hükümetin yavaşlamasının yanında Avrupa’dan sürekli olarak ve daha çok laf düzeyinde gelen ve birçoğu da ayağı yere basmayan eleştiriler, Türk halkının hevesini kaçırmak gibi bir sonuç doğurdu.

Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen Türk kamuoyunda AB üyeliğine destek, yüzde 50’nin altına inmedi.

***

Her iki vatandaştan birinin Türkiye’nin AB üyeliğinin iyi bir şey olduğunu düşünmesinin anlamını Ankara görmüyor.

Onların anladığı dile çevirirsek, bütün siyasi partilerin en büyüğüne olan destek yüzde 30’un altında, ama AB üyeliğine destek yüzde 50’nin üzerindedir.

Bu yüzde 50’nin, AB üyeliği üzerine ciddi siyaset üretebilecek bir siyasi partinin dikkat ve ilgisini çekmemesi mümkün değildir.

AKP büyük kafa karışıklığı yaşıyor, CHP ise radikal milliyetçi çizgiyi tercih etti. Bu durumda Ankara’da bir “AB partisi” kalmamış oluyor. Oysa bu “AB partisi” nin şu anda bile yüzde 50’yi aşan bir potansiyel desteği bulunuyor.

Ankara’daki siyasi yapı bir kez daha sağıyla, soluyla, ortasıyla, Türk halkının gerisinde kaldı.

Vatan, 20.11.2006

Okay GÖNENSİN

21.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İmam-hatip meselesi

  AB partisi

  Büyük kandırmaca

  301’e dokunmak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004