Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

“Kitap oku ve okumayı sevdir”

Server Vakfı kitap okuma ve okumayı sevdirme yarışması ödül töreni yapıldı. Vakıf İcra Kurulu Başkanı ve Kahramanmaraş milletvekili Mehmet Ali Bulut, Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitabın 235. sırada yer aldığını, kitap için kişi başı 45 sent harcandığını ve düzenli kitap okuma alışkanlığı oranının binde 1 olduğunu söyledi.

2006 Yılında 6. yapılan “Kitap Okuma ve Okumayı Sevdirme” yarışmasının ödül törenleri Server Vakfı Genel Merkezi’nde geniş bir katılımla yapıldı.

Törende konuşan Vakıf İcra Kurulu Başkanı ve Kahramanmaraş milletvekili Mehmet Ali Bulut, ülkemizde okuma oranlarının çok düşük olduğunu, diğer ülkelerle mukayese edildiğinde ABD ve Avrupa ülkelerinden çok daha düşük oranlarda seyrettiğini ifade ederek, aradaki bu mesafeyi kapatma gayesine matuf olarak gençlerimize okumayı sevdirmek için düzenledikleri bu yarışmaların ve benzerlerinin diğer sivil toplum örgütleri tarafından da benimsenmesini temenni ederek, yarışmaya katılan öğrenci ve velileri tebrik etti.

Geleceğin yazarlarının bugünün gençlerinin heveslerini besleyerek ortaya çıkarılacağını ifade eden Bulut, kültürel gelişmenin medeni olma ve ekonomik gelişmeyi de beraberinde getireceğini vurguladı. Vakfın düzenlediği yarışmada lise öğrencilerinden, ilk ve orta öğretimde ilk beşe giren (toplam 10 öğr.) öğrencilere 8 aylık 60 YTL öğrenim bursu ile ödüllendirdiklerini bildiren Bulut, ilk ve orta öğrenimden dereceye giren toplam 40 öğrenciye medeni cesaretlerini teşvik etmek amacıyla bir defaya mahsus 60 YTL ödül verdiklerini dile getirdi.

Kitap ihtiyaç sıralamasında 235 sırada

Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitabın 235. sırada yer aldığını, kitap için kişi başı 45 sent harcandığını ve düzenli kitap okuma alışkanlığı oranının binde 1 olduğunu söyleyen Bulut, Türkiye’de nüfusun yüzde 40’nın hayatı boyunca hiç kütüphaneye gitmediğini, gençlerin yüzde 70’nin hiç okumadığını, yetişkin nüfusun yüzde 95’inin yalnızca televizyon izlediğini, Türkiye’de 65 bin kişiye bir kütüphane düşerken her 95 kişiye bir kahvehane düştüğünü vurguladı.

Öğretmenlerin ancak yüzde 33,4’nün düzenli kitap okuduğunu, yüzde 66,6’nın ise okumadığını ifade eden Bulut, yapılan bir araştırmaya göre yılda bir Japon’un 25, bir İsveçlinin 10, bir Fransız’ın 7 kitap okuduğuna açıkladı. Bulut, bir Türk vatandaşının yılda 1 kitap bile okumadığını, sadece 1 kitabın altıda birini okuduğunu, yani Türkiye’de 6 kişiye 1 kitap düştüğü tesbitini aktardı.

Eğitim sistemi kitap okumaya teşvik etmiyor

Türkiye’deki eğitim sistemini de eleştiren Mehmet Ali Bulut, Türk eğitim sisteminin teşvik edici olmadığını, kitap okuyanların örnek gösterilmediğini, nesillere model olabilecek kişilerin de duyarsız kaldıklarını ve eğitimdeki test-sınav yönteminin çocuklarımızı okumaktan uzaklaştırdığını vurguladı.

Böyle bir ortamda çocuklardan kitap okumalarının beklenmesinin de yanlış olacağını sözlerine ekleyen Mehmet Ali Bulut, yapmış oldukları faaliyetlerin kitap okumayı sevdirme yolunda önemli bir motivasyon sağlamasını temenni etti.

Recep GÖREN / ANKARA

22.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “Kitap oku ve okumayı sevdir”

  Kilisede tasavvuf müziği konseri

  Bursa Fotoğraf Günleri başladı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004