Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Talat: Barış elimiz tutulsun

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin Kıbrıs sorunu konusunda elinden gelen gayreti geçmişte olduğu gibi bugün de göstermeye hazır olduğunu belirterek, “Kaçtığımız bir şey yoktur. Samimiyiz, ciddiyiz, çalışıyoruz. Barış elimizi uzattık, tutulmasını bekliyoruz” dedi.

İki günlüğüne Gaziantep’e gelen Talat, Gaziantep Havaalanında düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs meselesinin, AB’ye üyelik sürecinde Türkiye’nin önüne konulmuş yapay bir engel olduğunu belirtti. Kıbrıs sorununun şu sıralarda sadece Türkiye’nin ve kendilerinin gündemi olmaktan çıkıp dünyanın gündemine oturduğunu kaydeden Talat, “Kıbrıs sorunu Türkiye’nin AB sürecinde önemli bir konu. Kıbrıs sorunu AB üyesi olan Kıbrıs Rum tarafının AB’nin tarafsızlığını ortadan kaldırması nedeniyle ciddî bir sorun olarak Türkiye’nin AB sürecinde karşısına çıkarılıyor” dedi.

Kıbrıs sorununun, AB sürecinde Türkiye’nin önüne konulmuş yapay bir engel olduğunu ve gerçeklere dayanmadığını ifade eden Talat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü aslında Türkiye’nin AB sürecinin devam eden Kıbrıs sorunuyla bir ilişkisi yoktur. Niçin yoktur? Çünkü Türkiye Kıbrıs sorununun çözümü için elinden gelen gayreti göstermiştir. Türkiye Kıbrıslı Türklerin olumlu oy kullanarak Kıbrıs sorununu bitirme doğrultusunda hareket etmesini teşvik etmiştir. Türk hükümeti bu konuda Kıbrıslı Türklere iradelerini ortaya koymaları konusunda herhangi bir engel çıkarmamış, tersine, Türkiye’nin garantisinin de olacağı bir çözümün Kıbrıslı Türklerin güvenliğini sağlayacağı konusunda tutumunu da ortaya koymuştur. Dolayısıyla Türkiye’nin teşvik ettiği, desteklediği bir çözüm için (çözüm olmadı) diye Kıbrıs sorununu Türkiye’nin karşısına çıkarmak haklı değildir. Bunu anlatıyoruz ve sanıyorum sağduyu galip gelecektir.”

“HİÇ KİMSENİN YARARINA DEĞİL”

Talat, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde önünü tıkamanın hiç kimseye yardımcı olmayacağına ve hiç kimsenin yararına olmadığına dikkati çekti. Talat, “Hiç kimsenin yararına değildir. Buna sadece Türkiye, sadece AB üyesi ülkeler değil Kıbrıs Rum tarafı da dahildir” diye konuştu.

Aklın yolunun Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini engellemek olmadığını ifade eden Talat, “Aklın yolu Kıbrıs sorununu çözmektir. Kıbrıs sorununu çözmek Kıbrıslı Türklerin haklarını tanıyarak, iki bölgeli, iki kesimli Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğine dayalı bir federal çözümü hep birlikte gerçekleştirmek sanıyorum ki en doğru hareket tarzı olur” diye konuştu.

Türk tarafı olarak sorunun çözümü için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten Talat, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kıbrıs sorununu çözmek, Türkiye’nin Kıbrıs’tan kaynaklanan sorunlarını çözmek demek olur. Dünyanın veya hiç olmazsa Avrupa’nın da bölgedeki, Doğu Akdeniz’deki sıkıntılarının çözümü demek olur. Dediğimiz gibi bu yolda hareket etmek için Türk tarafı olarak hazırız. Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye bu konuda elinden gelen gayreti geçmişte olduğu gibi bugün de göstermeye hazırdır. Kaçtığımız bir şey yoktur. Samimiyiz, ciddiyiz, çalışıyoruz. Barış elimizi uzattık, tutulmasını bekliyoruz. Gayet iyi niyetle çalışmaya devam ediyoruz.”

/ GAZİANTEP

26.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “Başörtülüler dışarı” anonsu ayıplanıyor

  Tabuların yıkılması gerekiyor

  “Pakete girmiyor, tabuta mı girsin?”

  301’de oyalamaya devam

  Erdoğan: Yeni fasıllarda müzakereler başlatılmalı

  Almunia: Müzakereler devam etmeli

  ‘Müzakereler askıya alınırsa Türkiye Rusya’ya yakınlaşır’

  Papa camiyi de ziyaret edecek

  Herkes işine baksın

  Talat: Barış elimiz tutulsun

  THK: Kurban derisi ve fitre Atatürk'ün mirasıdır, vazgeçemeyiz

  Olaylı park açıldı

  Gurbetçi çıkış harcı ödemeyecek

  Başoğlu: Demokratikleşmeden asla vazgeçilmemeli

  Şuayip Özcan: Laikliği şişe dibinde arıyorlar

  Himalaya’da Türk köyü

  Filistin Osmanlı’ya hasret


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004