Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Filistin’de ateşkes diken üstünde

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, dün sabah saatlerinde yürürlüğe giren, ancak İslâmî Cihad ve Hamas’ın silahlı kanadının üstlendiği füze saldırısıyla tehlikeye giren ateşkese bir şans tanımak amacıyla İsrail’in önümüzdeki günlerde itidalli davranacağını söyledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, güvenlik yetkililerine, Gazze Şeridinde ateşkesi sağlama almaları emrini verdi.

Filistinli silahlı grupların, Başbakan İsmail Haniye başkanlığında yaptıkları toplantıda aldıkları ateşkes kararı doğrultusunda, İsrail’e roket saldırılarını durduracaklarını açıklamasına, İsrail’den olumlu tepki geldi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a, Filistinli militanların taahhütlerine uymaları halinde, ordunun operasyonlarını sona erdireceklerini söyledi. Olmert ve Abbas, son gelişmeler üzerine bir telefon görüşmesi yaptı. Telefon görüşmesinde, Abbas, Olmert’e Filistinli grupların ateşkes önerileri konusunda bilgi verdi ve İsrail’in Gazze Şeridi ile Batı Şeria’daki operasyonlarını durdurması halinde, Filistinli militanların da Gazze Şeridi’nden roket saldırılarını durduracaklarını belirtti. Haaretz Gazetesi’nin internet sitesine göre, İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Abbas’a, Filistinli militanların, roket saldırılarıyla ilgili taahhütlerine uymaları halinde, İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin askeri operasyonlarını durduracağını söyledi. Filistinli 5 militan grup, Başbakan İsmail Haniye başkanlığında yaptıkları toplantıların ardından, İsrail’in saldırılarını durdurması şartıyla saldırılarını durduracaklarını açıklamışlardı. Abbas, Olmert’e Filistinli grupların ateşkese uyma sözü verdiklerini belirterek, İsrail’in de askeri operasyonları durduracağı ve askeri kuvvetlerini Gazze şeridi’nden çekeceğini umduğunu dile getirdi.Bu arada, İsrail ve Filistin arasında imzalanan imzalanan ateşkes, Gazze Şeridi’nde dün saat 06.00’da yürürlüğe girdi. İsrail ordusu yaptığı açıklamada, Gazze’deki tüm askerlerinin ateşkesin yürürlüğe girdiği saatten önce çekildiğini duyurdu. Ancak İsrail radyosu, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bir saat sonra, Gazze’den atılan bir roketin İsrail topraklarına düştüğünü bildirdi. İsrail’e, ateşkesten sonra bu sabah düzenlenen roket saldırısının sorumluluğunu İslâmî Cihad ve Hamas üstlendi.

Filistin’de iktidardaki Hamas hükümetinin sözcüsü Gazi Hamad, taraflar arasında ilân edilen ateşkesin bu dün erken saatlerde yürürlüğe girmesine rağmen İsrail’i füze atılmasını kınadı.

Hamad, İsrail askeri radyosuna İbranice verdiği demeçte, “Hamas, El Fetih, İslâmî Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi olarak bu anlaşmanın her türlü ihlâlini ele almamız gerekiyor” ifadesini kullandı. Hamad, demecinde, “Herkes tarafından imzalanan bu anlaşmaya herkes taraftır, buna İslâmî Cihad da dahildir, anlaşmaya uyulması için elden gelen bütün çabalar sarf edilmelidir” dedi.

Bu arada, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra İsrail’e ateş açılması üzerine İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, saldırıların sürmesi halinde Gazze Şeridi’nde yeniden operasyon başlatma tehdidinde bulundu.

Öte yandan, ABD, Filistin’de ilân edilen ve dün sabah saatlerinde yürürlüğe giren ateşkesten memnun olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü Alex Conant, ateşkesin barışa doğru atılmış bir ilk adım niteliği taşıdığını belirttiği açıklamasında, “Ateşkes ilânını selâmlıyoruz ve bunu, barışa doğru atılmış olumlu bir adım olarak görüyoruz” ifadesini kullandı.

/ KUDÜS

27.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin’de ateşkes diken üstünde

  Vatikan Sözcüsü: Dinlerimiz barışa katkıda bulunmalı

  NATO’dan Afganistan baskısı

  İngilizler: Birleşik Kraliyet lağvedilsin

  ‘Papa’ya selâm, AB’ye devam‘

  Hizbullah, Lübnan hükümetini uyardı

  İran, üçlü zirve iddialarını reddetti

  Afganistan ve Irak’ta 110 ölü

  Olmert: Daha itidalli olacağız


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004