Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Vatandaşın borcu artıyor

Merkez Bankası’nın raporuna göre, vatandaşların borçluluk oranı dokuz ayda yüzde 39 arttı. Kredi kartı borcunu ödemeyenlerin oranında da yüzde 15’lik artış yaşandı. Hanehalkı değerlendirmesine göre, 2005 sonunda 9.7 milyar YTL olan vatandaşların faiz ödemeleri Eylül sonunda 11 milyar 71 milyon YTL’ye yükseldi.

Merkez Bankası’nın raporuna göre, vatandaşların borçluluk oranı dokuz ayda yüzde 39 arttı. Kredi kartı borcunu ödemeyenlerin oranında da yüzde 15’lik artış yaşandı. Merkez Bankası’nın ‘Finansal İstikrar Raporu’, vatandaşların borçlarının da hızla arttığını gösterdi. Hanehalkı değerlendirmesine göre, 2005 sonunda 9.7 milyar YTL olan vatandaşların faiz ödemeleri Eylül sonunda 11 milyar 71 milyon YTL’ye yükseldi.

Borçlar toplamı ise 2005 sonundaki 48.7 milyar YTL’den yüzde 39 artışla 67.5 milyar YTL’ye çıktı. Vatandaşların harcanabilir geliri ise aynı dönemde sadece yüzde 13 artışla 233.3 milyar YTL’den 264.5 milyar YTL’ye yükseldi.

KART BORCUNU ÖDEMEYENLER YÜZDE 15 ARTTI

Borçluluktaki yükselme, borcunu geri ödeyemeyenlerin sayısında da artışa yol açtı. Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin 2005 sonunda 159 bin 808 olan sayısı, Eylül sonunda yüzde 15 artışla 182 bin 76 oldu. Tüketici kredisi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise 16 bin 767’den 21 bin 660’a çıktı. buradaki artış oranı da yüzde 3.5 civarında gerçekleşti.

DÖVİZE ENDEKSLİ KREDİLER

1.5 MİLYAR YTL’Yİ AŞTI

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın ‘dövizle borçlanmayın’ uyarısına yol açan asıl tablo ise dövize endeksli borçlarla kendini gösterdi. Dövize endeksli tüketici kredilerinin 2005 sonunda 1 milyar 369 milyon YTL olan tutarı, Ekim itibarıyla yüzde 11 artışla 1 milyar 519 milyon YTL’ye yükseldi.

/ ANKARA

07.12.2006


 

Sektörlerde ara eleman sıkıntısı

Geçmişte, ‘’Altın bilezik’’ olarak adlandırılan ‘’zanaatı’’ öğrenme uğruna, karın topluğuna çalışan çırakların, bugün haftalık 50-100 YTL’yi bile beğenmedikleri, yaşanan yetişmiş ara eleman sıkıntısının, her sektörde kendini hissettirmeye başladığı bildirildi.

Meslekî ve teknik eğitimin henüz yaygınlaşmadığı 30-40 yıl öncesine kadar zanaatı ustalarından ‘’alaylı mektebi’’ tabir edilen işyerlerinde öğrenen çırakların, bugün tam donanımlı, eğitim merkezleri bulunmasına rağmen sayıları her geçen gün azalıyor. Son dönemlerde Türkiye’nin en önemli gündem konuları arasında yer alan yetişmiş ara eleman sorununun çözümüne katkı sağlamaya çalışan Mesleki Eğitim Merkezleri, sanayi sitelerini kapı kapı dolaşarak, eğitecek çırak arıyor. Adana’da, 130 dalda açtığı mesleki eğitimde, 93 bölüme öğrenci bulamayan Seyhan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Recep Peker Çulcu, okullarında eğitecek çırak bulamazken, verdikleri mezunların haftalık 50-100 YTL’yi beğenmediğini bildirdi.

Çulcu, yaptıkları araştırma ve ziyaretlerde sadece sanayi kuruluşlarında değil, çiçekçiden, kaportacıya kadar her 10 işyerinden 9’unda çırak sıkıntısı yaşandığını ifade etti.

/ ADANA

07.12.2006


 

Acaristanbul’a vergi takibi

İstanbul Vergi Dairesinin, Ekim ayı sonunda gelen bir ihbarı değerlendirerek Acaristanbul projesiyle ilgili olarak çalışma başlattığı öğrenildi.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, yaptığı açıklamada, Acar Şirketler Grubu’nun son günlerde medyayı işgal eden Acaristanbul evleri ile ilgili olarak Ekim ayı sonunda gelen bir ihbarı değerlendirerek bir ekip kurduklarına işaret etti. Koç, ‘’Arkadaşlar incelemelerine devam ediyorlar. Vergi denetmenleri, bu çalışma sonucunda vergi doğuran bir olayla karşılaştıkları veya vergi tarhiyatını gerektiren bir husus tespit ettikleri takdirde elbette vergi inceleme raporlarını hazırlayarak ilgili vergi dairelerine göndereceklerdir’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

07.12.2006


 

Halkbank satışına yargı freni

Danıştay 13. Dairesi, Halkbank’ın sermayesinde bulunan Hazineye ait hisselerin özelleştirme kapsam ve programına alınmasına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) karanının yürütmesini durdurdu.

Ankara Ticaret Odası Başkanlığı, ÖYK’nın söz konusu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açmıştı.

Danıştay 13. Dairesi, ÖYK’nın Halk Bankası’nın özelleştirilmesine ilişkin 11 Ağustos 2006 tarihli kararının yürütmesini oybirliğiyle durdurdu.

Davalı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın karara itiraz hakkı bulunuyor. İtiraz durumunda konuyu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

/ ANKARA

07.12.2006


 

Emekliye enflasyon farkı yok

Emekliye bir kötü haberde Maliye Bakanlığı’ndan geldi. Memur emeklileri, bu yılın ikinci 6 aylık dönemine ait enflasyon farkı zammını alamayacak.

Sayıları 2 milyonu bulan memur emeklileri, Sosyal Güvenlik Reformu gerekçe gösterilerek, 2006 yılının ikinci yarısına ait enflasyon farkından yararlandırılmayacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, memur emeklilerinin, 2007 yılı başında, 2006 yılının 2. yarısındaki enflasyona göre maaş zammı alacağı için, kendilerine enflasyon farkı zammı ödenmeyeceğini bildirdi.

2007 başından itibaren Sosyal Güvenlik Reformu içinde yer alacak olan memur emeklileri, 2006 yılı sonuna kadar memurların maaş rejimine tabi tutuluyordu.

/ ANKARA

07.12.2006


 

Maliye POAŞ’ın borcunu taksitlendirdi

Maliye Bakanığı, Petrol Ofisi AŞ’nin (POAŞ) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından uygulanan idari para cezasını taksitlendirdi.

POAŞ’tan İMKB’ye yapılan açıklamada, EPDK tarafından POAŞ ve istiraklerinden Erk Petrol Yatırımları’na uygulanan idari para cezalarının tecil ve taksitlendirilmesi talebiyle Maliye Bakanlığı’na yapılan başvurunun Maliye Bakanlığı tarafından taksitlendirme yönünde kabul edildiği belirtilerek, ödemelerin, ilk taksit Aralık 2006 ayından başlamak üzere 18 ayda yapılmasının uygun görüldüğü kaydedildi.

/ İSTANBUL

07.12.2006


 

Van DAKP’la daha da gelişecek

Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAKP) kapsamında iki projenin kabul edildiğini ve projelerin Van’ı geliştireceğini belirtti.

Merkez köylerde Tarım Sigortası eğitimini verdiklerini ve 96 köye daha bu eğitimi vereceklerini kaydeden Lütfü Özgökçe, ikinci projelerinin ise hayvan ırklarını geliştirme projesi olduğunu söyledi.

Özgökçe, Van’da en bölgenin en büyük tahlil labarotuvarını kurduklarını ve projeleri üniversite ile ortak yaptıklarını kaydetti. Van’da ilk defa Kolza üretimi yaptıklarını ve çok başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirten Özgekçe şöyle devam etti; “Kolza yağlı tohum üretimi Biodizel üretiminde kullanılıyor. Deneme üretimi yaptık dünya standartında bir başarı elde ettik. Bundan sonra çiftçilerimizden alternatif bitki olarak,kolza bitkisinin yetiştirilmesini isteyeceğiz. Kolza bitkisinin yaygınlaşması için Van Ziraat Odası’na kayıtlı olan çiftçilerimize vereceğimiz eğitimle bitkiyi çok iyi tanıtacağız.”

Üreticilerin ürettiklerini satamama ve depolayamama gibi problemleri olduğunu da dile getiren Özgökçe, soğuk hava depolarına ihtiyaç duyduklarına dikkat çekti. Özgökçe, Van merkez başta olmak üzere Edremit- Gevaş ilçeleri ile birlikte 11 bin kayıtlı üyelerinin bulunduğunu belirtti.

Süleyman ÇELEBİ / VAN

07.12.2006


 

En önemli zenginlik, insan kaynağı

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe, insan kaynaklarının, ulusların en önemli zenginliği olduğunu söyledi.

Aslantepe, Türkiye’de kırsal yerleşim merkezlerinden şehirlere göçen ailelerin, gördükleri kötü örneklerden etkilenip çocuklarını sokakta çalışmaya yönlendirerek çok önemli bir hata yaptıklarını belirtti.

Çocukların ellerine tartı, mendil ya da başka bir şeyler verilerek sokağa gönderilmesinin, çocuklarını sokakta çalıştıran aileleri ilgilendirmenin ötesinde toplumsal bir sorun olduğunu kaydeden Aslantepe, şöyle konuştu: ‘’Uluslar için en önemli zenginlik insan kaynaklarıdır. Küreselleşen, teknolojinin ve rekabetin yoğun olduğu bir dünyada uluslar, ancak gelişmelerini insan kaynaklarını iyi yetiştirerek sağlayabilirler. Küçük çıkarlar için insan kaynaklarımızı savurganca kullanma lüksümüz yok.’’

/ GAZİANTEP

07.12.2006


 

“İmalathanemizi görmeden pidemizi yemeyin”

Bağcılar Malta’da hizmet veren Tadım Pide temizliğine o kadar güveniyor ki, müşterilerine, “İmalathanemizi gezmeden pide ve böreklerimizden yemeyin” diyor.

Kiracısı ve çocukluk arkadaşı Vezir Eskin ile ortak olan Enver Hacısalihoğlu, firmanın 1981 yılında Bağcılar Parseller’de kurulduğunu, kendisinin ise firmaya üç yıl önce ortak olduğunu söyledi. Pide imalatıyla kendinin, börekle de ortağının ilgilendiğini ifade eden Hacısalihoğlu, sabahları su böreği, kol böreği, pohaca, açma gibi ürünleri; saat 12:00’den sonra ise ağırlıklı Karadeniz pidesi olmak üzere Bafra pidesi, Kastamonu kır pidesi, pizza satışı yaptıklarını kaydetti.

Temizliğe çok dikkat ettiklerini belirten Hacısalihoğlu, “Sadıkoğulları Tadım Pide olarak imalathanemizi herkese açıyoruz. Herkes imalatımızı gezip bakabilir. Müessesemizde ‘imalatımızı gezebilirsiniz’ yazılı bir tabelamız var. Gelen müşterilerimize de bunu söylüyoruz” dedi.

Müşterilerinin en çok, kavurma ve kaşarlı Karadeniz pidesi, tavuk etli pide ve Türk usülü pizza yediğini dile getiren Hacısalihoğlu, kavurmayı Rize’den getirdiklerini diğer malzemeleri de kalitesiyle isim yapmış firmalardan aldıklarını söyledi. Parseller, Yenibosna, Bağcılar, Göztepe’de iki şube olmak üzere 5 şubeleri olduğunu da belirten Hacısalihoğlu, hedeflerinin her yıl yeni bir şube açmak olduğunu kaydetti.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

07.12.2006


 

Afrika’nın kapıları açılıyor

İlki geçen yıl düzenlenen Türk-Afrika Kongresi’nin ikincisi 12-13 Aralık tarihlerinde Cevahir Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Türkiye ve Sahraaltı Afrika arasındaki ekonomik işbirliği kalkınma yardımları ve yatırım imkânları konulu ’’II. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi’’ 12-13 Aralık 2006 tarihlerindeTürk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM)’ın bünyesinde faaliyet gösteren Afrika Enstitüsü tarafından düzenlenecek.

Kongrede, Türkiye ile Sahraaltı Afrika arasında ekonomik işbirliği, kalkınma yardımları ve yatırım imkânları konuları incelenecek.

Yeni Asya / İSTANBUL

07.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004