Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Asıl sömürgecilik, kültüreldir

Entelektüeller Edward Said anısına İstanbul’da buluştu. Kahire Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Hasan Hanefi: “Sömürgecilik sadece askerî değildir, aynı zamanda kültüreldir. Özne güçlüyse nesnesini güçsüzleştirir.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı’nın Edward Said Anısına düzenlediği Uluslararası Oryantalizm Sempozyumu 9-10 Aralık tarihlerinde Cemal Reşit Rey Konser Salonunda gerçekleştirildi.

Sempozyum 08 Aralık 2006 Cuma akşamı Prof. Dr. Şerif Mardin’in Feshane Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi’nde yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Sempozyumda yer alan konuşmacıların yanı sıra çok sayıda akademisyen, gazeteci, yazar ve yayıncı açılışa katıldı. Konuşmasına Türk misafirperverliğine vurgu yaparak başlayan Mardin, Said’in başarılarını değil fikirlerini dinleyicilerle paylaştı. Mardin, Said’in Batının tek taraflı kendi kendine olan diyaloğuna ışık tuttuğunu ve Batı dışında kalan tüm toplumlara kendi kültürlerini okumalarını işaret ettiğini söyledi.

Dünyaca ünlü entelektüellerin Edward Said anısına bir araya geldikleri sempozyuma Hasan Hanafi, Robert J. C. Young, Reina Lewis, Pervez Manzoor, Boby S. Sayyid gibi önemli isimlerin yanı sıra Türkiye’den de Şerif Mardin, Jale Parla, Fuat Keyman, Turgut Cansever, Korkut Tuna gibi Türk düşünce hayatına yön veren değerli akademisyenler ve araştırmacılar katıldı. Katılımcıların tümünün hazır bulunduğu sempozyumun ilk gününde Antoine-Ignace Mellign’in İstanbul’da yaptığı oryantalist gravürlerin yer aldığı sergi izleyicilerle buluştu.

Sergi açılışından sonra konuşan Edward Said’in kurduğu bölümün şu an başkanlığını yapan Columbia Ünivsitesinden Hint asıllı Prof. Dr. Gayatri C. Spivak, konuşmasına “Şu an konuşan Edward Said’in arkadaşıdır” sözleriyle başladı. Oryantalizm kavramının, Batının doğuyu tanımlamak ve kontrol altına almak için oluşturulduğunu ama bugün gelinen noktada doğu toplumlarını tanımlamak için yetmediğini ve batının doğuyu kontrol etmekte zorlandığını söyledi. Spivak, batının ötekini tanımlarken ötekinin gerçek durumuna ait hakikatlere dayanmadan siyasî tarafgirlik tavrı içinde olduğunu belirtti.

Yaklaşık bin dinleyicinin katıldığı Uluslararası Oryantalizm Sempozyumu’nun ilk oturumunda Prof. Robert J. C. Young, Prof. Fuat Keyman, Dr. Pervez Manzoor, Doç Dr. Mahmut Mtman ve Doç Dr. Uğur Kömeçoğlu Edward Said’i ve şarkiyatçılığı konuştular. Said evsizdi, Amerika’da da kendini evinde hissetmedi diyen Prof. Young, “O kaybettiği memleketi üzerine yazmadı. Yeni yerleştiği ülke üzerine, batı üzerine yazdı. Diğer sürgün yaşayan akademisyenler gibi yapmadı” dedi.

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü Dr. İbrahim Kalın ‘Seyyah Olup Şu Alemi Gezerim’ Avrupalı Seyyahların Oryantalist Söyleme Katkıları konulu konuşmasında, Avrupa’nın iki farklı yüzüne dikkat çekti ve bu yüzlerden birinin “medeniyet ve ilerlemenin merkezi olan Avrupa”, diğerinin ise “sömürgeci Avrupa” olduğunu söyledi.

“Karılaşmalar: Şarkiyatçılık Ekseninde Medeniyetler Arası İlişki” oturumunda konuşan Kahire Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Hasan Hanefi yaptığı konuşmada “Oryantalizm kendi zihninden doğuya ait imajları yansıtarak gerçekmiş gibi gösterdi ve analitik metotlar kullandı. İnsanların günlük hayatlarına girdiler. Detaylara girdiler. Sömürgecilik sadece askeri değildir, aynı zamanda kültüreldir. Özne güçlüyse nesnesini güçsüzleştirir” dedi.

Son oturumunda şarkiyatçı sanatların konuşulduğu sempozyum iki gün boyunca yaklaşık 2000 kişi tarafından takip edildi.

13.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Asıl sömürgecilik, kültüreldir

  Engelleri resimle aşıyor

  Odunpazarı’nda şiir dinletisi

  Demiryolu ile tarihe yolculuk

  “Kültür dostlarına” vergi indirimi

  Eskişehir Şehir Tiyatroları Tunus yolcusu

  Lübnanlı çocuklar yararına sergi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004