Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

TRT’den “Mevlânâ” belgeseli

TRT, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO) kararı gereği 2007 yılında kutlanacak olan Mevlânâ’nın 800. Doğum Yıldönümü faaliyetleri için çekimleri yaklaşık bir yıl süren “Mevlânâ Celaleddini Rumi” adlı belgesel hazırladı.

“Mevlânâ Celaleddin Rumi” belgeselinin yönetmeni Tülay Akça, 2007’nin, Mevlânâ’nın 800. doğum yıldönümü olarak üye ülkeler tarafından kutlanması için UNESCO’nun tavsiye kararı aldığını hatırlattı.

2007 Mevlânâ Yılı için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kuruluşların çok ciddi hazırlıkları olduğunu ifade eden Akça, “TRT de bu hazırlıklara bir prestij projesiyle katkıda bulunmayı amaçladı” dedi.

Bu projenin, Mevlânâ Celaleddini Rumi adlı belgesel olduğunu belirten Akça, belgesel için Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan da destek aldıklarını, yaklaşık bir yıl önce başlanan belgeselin çekimlerinin tamamlandığını bildirdi.

Belgesel filmde, Mevlânâ’nın hayatı ve felsefesinin anlatıldığını vurgulayan Akça, şunları kaydetti:

“Yurt içi ve dışına yönelik bir belgesel oldu. Belgeselimiz Mevlânâ’nın hayatı ve felsefesini anlatıyor. Ayrıca film, Mevlânâ’nın günümüz dünyasındaki etkilerini de konu alıyor. Almanya ve Afganistan’ın da aralarında bulunduğu,

Türkiye ile birlikte toplam 5 ülkede çekimler, röportajlar yaptık. Son olarak 17 Aralıktaki Şeb-i Arus törenlerinde yaptığımız çekimlerle, çekim işi bütünüyle tamamlandı.”

Akça, bu belgeselde, “Asırlar öncesinden gelen çağrı, günümüz modern insanının hangi ihtiyacına karşılık geliyor, hangi sorularına cevap veriyor, bu kadar farklı ülkelerden, farklı kültürlerden insanları cezbetmesinin altında yatan nedir?” sorularının peşine düştüklerini, bu soruların cevabını aradıklarını ifade etti.

BELGESEL İLK KEZ PARİS’TE GÖSTERİLECEK

Bu soruların cevabının aslında, Mevlânâ’nın en temel eseri olarak bilinen Mesnevi’de gizli olduğu kanaatine vardıklarını belirten Akça, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii bu belgeselden çıkan Mevlânâ ile ilgili ana fikir, belki birkaç cümlede özetlenebilir, ancak bu, belgeselin izlenmesiyle daha güzel öğrenilebilecek. Montaj aşamasının ardından filmimiz vizyona hazır hale gelecek. Halen üzerinde çalışıyoruz. 2007 Nisan ayında, İran ve Afganistan ile birlikte Dışişleri Bakanlığımız, Paris’te UNESCO genel merkezinde tam gün süren ortak bir açılış programı yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. Belgesel, ilk olarak Paris’teki UNESCO’nun genel merkezinde yapılacak bu törende gösterilecek.”Belgeselin 52 dakikadan oluştuğunu dile getiren Akça, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığının yurt dışında gerçekleştireceği tanıtım faaliyetlerinin açılışlarında da gösterileceğini sözlerine ekledi.

21.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TRT’den “Mevlânâ” belgeseli

  14 eser, 2007 sonunda bitiyor

  İstanbul’da Şam Sokağı

  “Çöp Kutusu”ndan birincilik çıktı


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004