Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Restore edilenden çok edilmeyen tarihî eser var

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde âtıl durumdaki tarihî eserleri restore etme atağına geçmesine rağmen hâlâ çok sayıda eser bekliyor. Son bir yıl içinde sadece Manisa’da 10 eserin restorasyonu için ihale açıldı, 50 esere ise hiç dokunulmadı.

Türkiye genelinde restore edilmeyen tarihî eser kalmaması amacıyla harekete geçen Vakıf Genel Müdürlüğü, yeni çıkan Vakıf Barış Kanunu sayesinde bu yıl ülke genelinde bin 111 tarihî eseri restore ederek hizmete açtı. Ülke genelindeki tarihî eserleri kurtarma ve eski hüviyetine kazandırma çalışmalarından, şehzadeler şehri Manisa da faydalandı. 1999 yılında zamanın parasıyla 95 milyar liraya ihale edilen merkezdeki Çenigir ve Kula ilçesindeki Kurşunlu camileri, ödenek yetersizliğinden 2002 yılına kadar bekledi. Bu tarihte genel müdürlükten 300 milyar lira kaynak aktarılarak 6 ayda iki caminin de restorasyonu tamamlandı ve TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın da katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Bu iki camiyle birlikte Manisa’da geçen dört yılda kaderine terk edilen 10 tarihi cami ve hamamların da restorasyon çalışmalarına başlandı. Bunlardan bir kısmı hizmete açıldı, bir kısmı ise 2007’nin başında tamamlanacak.

Bu yıl ihaleye çıkarılan 10 eserin restorasyonuna hızla devam edildiğini bildiren Vakıflar Şube Müdürü Nurullah Ertuğrul, “Bu eserler, yaklaşık 4 milyon 300 bin YTL’ye ihale edildi. Ödenek sıkıntısı yok, 2007’de hizmet verecekler” dedi. Ertuğrul, hamam kültürünün sona erdiği günümüzde onarılan hamamların sosyal ve kültürel amaçlı hizmet vereceğini belirtti. Vakıflar Şube Müdürü, restorasyonu bitenlerden Çukurca Hamam’ın, sosyokültürel amaçlı kullanılmak üzere aylık 200 YTL’den kira ihalesine çıkarıldığını söyledi. Tarihî eserleri hem âtıl durumdan kurtarıldığına hem de ekonomiye kazandırıldığına dikkat çeken Ertuğrul, Manisa genelinde 50 eserin daha restore edilmeyi beklediğini bildirdi. Ertuğrul, “Bunların arasında cami, hamam, değirmen, darphane, han, kütüphane, iş merkezi, kervansaray ve sıbyan mektepleri bulunuyor” diye konuştu.

Bu yıl Manisa’da ihalesi yapılan ve restorasyonu bitme aşamasına gelen tarihî eserler:

İshak Bey Hamamı, Hüsrev Ağa Hamamı, Dilşikâr Hatun Çifte Hamamı, Kara Timurtaş Paşa Oğlu Mehmet Bey Çifte Hamamı, Arap Alan Camisi, Carullah Bin Süleyman Camisi, Şeyh Hülali Camisi, Saruhanoğlu Yakup Bey Camisi, Kula Merkez Camisi ve Seyit Hoca Tekkesi.

25.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Akademik hayat, gündelik hayata yansımıyor

  Restore edilenden çok edilmeyen tarihî eser var

  Bursa’da “Edebiyat Günleri” yapıldı

  ‘Dev Kanatlar’ festival yolcusu


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004