Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Talat: 2007’de çözüm istiyoruz

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Gazetecilere yeni yıl resepsiyonu veren Mehmet Ali Talat, 2007 yılında AB’nin de desteğiyle BM süreci çerçevesinde bir çözüme ulaşabilecekleri beklentisi içerisinde olduklarını söyledi.

Talat, 2006’da kendileri açısından en acı verici sorun olan Kıbrıs sorununu çözemediklerini kaydederek, ‘’2006 yılında elimizden gelen tüm çabayı ortaya koyduk. Bunun için yapabileceklerimizin azamisini yerine getirdik. 2007’ye geçerken 2006’da başaramadığımızı başarmak hedefindeyiz. Yani Kıbrıs sorununu 2007’de çözmek istiyoruz, en büyük arzumuz bu’’ dedi. 2006 yılında Kıbrıs Türkleri üzerindeki izolasyonların kaldırılması mücadelesi verdiklerini ifade eden Talat, ‘’Buradaki nihai amacımız, Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne katkı yapmaktı. Yani izolasyonları kaldırmak temel hedef, esas hedef değil, bütünlüklü çözüme yardımcı olabilecek bir ara hedefti, bizim için’’ diye konuştu. Talat, çabalarına Kıbrıs Rum kesiminin de karşılık vermesi gerektiğinin altını çizdi.

/ LEFKOŞA

28.12.2006


 

Saddam'ın infazı bir ayı geçebilir

Irak Devlet Başkanlığı, devrik lider Saddam Hüseyin hakkında Duceyl davasında verilen idam cezasını onaylayan temyiz mahkemesinin kararının nihai olduğunu açıkladı.

Devlet Başkanı Celal Talabani’nin basın danışmanı, Devlet Başkanlığı sözcülerinden Hiva Osman, Saddam Hüseyin hakkındaki idam cezasının onandığı yüksek mahkeme kararının, nihai olduğunu ve devlet başkanlığı onayını gerektirmediğini söyledi.

Irak yasalarının idam cezasının infazı için Devlet Başkanı ve iki yardımcısının onayının gerektirdiği belirtiliyordu. Iraklı yetkililer de temyiz mahkemesinin açıkladığı karardan önce, herhangi bir idam cezasının infaz edilmesi yönündeki kararın Talabani ve iki yardımcısı tarafından onaylanması gerektiğini belirtmişti. Adalet Bakanı Haşim El Şibli de dün yaptığı, Saddam Hüseyin hakkındaki idam cezasının onanmasından sonra infazının 30 günden daha fazla zaman alabileceğini belirttiği açıklamasında, Talabani’nin onayının gerektiğini kaydetmişti.

El Şibli, “Temyiz mahkemesinin kararının devlet başkanlığına iletilmesi lazım. Daha sonra imzalanan devlet başkanlığı kararnamesi, cezayı infaz etmekle sorumlu cezaevleri genel müdürlüğüne gönderilecek” demişti. Irak Temyiz Mahkemesi Başkanı, Duceyl davasında devrik lider hakkında 5 Kasımda verilen ölüm cezasını onadıklarını açıklamıştı.

Saddam Hüseyin, üvey kardeşi Barzan el Tikriti ve Saddam döneminde yargıçlık yapan Avad el Bender, 1982’de Saddam’a düzenlenen başarısız suikast girişiminin ardından Duceyl kasabasından 148 Şiinin öldürülmesi nedeniyle insanlığa karşı suç işlemekten ölüm cezasına çarptırılmıştı. Devrik lider Saddam Hüseyin’in, halen Kürtlere karşı soykırım suçlamasıyla yargılandığı Enfal davası sürmesine rağmen, alınan kararlara göre, temyiz mahkemesinin onadığı Duceyl davasında verilen idam cezasının 30 gün içinde infazı gerekiyor.

Saddam Hüseyin:

Irak’ın kurbanı da benim

İdam cezasına çarptırılan ve cezası yüksek mahkeme tarafından onaylanan Irak devrik lideri Saddam Hüseyin, bir “kurban” gibi darağacına gideceğini söyleyerek Iraklı eski arkadaşlarına “düşmanları” karşısında birleşmeleri çağrısında bulundu.

/ BAĞDAT

28.12.2006


 

Dışişleri: Müdahale etmiyor, bigâne de kalmıyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Türkiye’nin Irak’ın iç işlerine karışmayı asla aklından bile geçirmediğini belirtirken, ancak bölgedeki gelişmelerin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini ve bunlara seyirci kalınamayacağını söyledi.

Tan, haftalık basın toplantısında, Türkiye’nin Irak’ın iç işlerine karıştığı yönünde bu ülkeden yapılan bazı değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine, “Türkiye Irak’ın iç işlerine karışmayı asla aklından bile geçirmez” dedi. Türkiye’nin tek isteğinin Irak’ta barış, huzur ve güvenin sağlanmasıyla kendisi ve komşusuyla barışık bir yönetimin oluşturulması ve bunların istikrar içinde devam etmesi olduğunu belirten Tan, şöyle devam etti: “Bunun ötesinde kimsenin iç işleriyle ya da diğer işleriyle ilgili müdahalemiz söz konusu olamaz. Böyle bir şey asla düşünmedik, şimdiye kadar da yapmadık.” Ancak bölgedeki gelişmelerin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini ifade eden

Tan, “Türkiye bunlara seyirci olamaz. Zira bütün bu ateşin sıcaklığını biz hissetmekteyiz” diye konuştu. Tan, sorunların bir an önce çözümüne destek olabilmek için sadece Türkiye olarak değil komşu ülkelerle birlikte Irak yönetimine destek olmak amacıyla çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Sözcü Tan, “Irak içinden her zaman bir takım sesler çıkabilir. Bizim yaklaşımımız budur. Biz onlara da bu çerçevede cevap veriyoruz” dedi.

Tan, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin hakkında verilen idam cezasının onayına ilişkin soru üzerine, “Bu, başından beri söylediğimiz üzere Irak’ın iç meselesidir ve iç hukuku çerçevesinde ortaya çıkmıştır. Buna bizim karışmamız ya da müdahalemiz mümkün değildir” dedi. “Irak Meclisinde Türkiye’deki Kürtlere yönelik Irak’ta bir konferans düzenlenmesi yönünde çağrı yapıldığına” yönelik bir soru üzerine Tan, bu konuda bilgisi olmadığını belirterek, şunları kaydetti: “Biz kendi politikalarımızı kendimiz oluşturuyoruz ve başkalarının da bizim politikalarımıza müdahale etmesine hiçbir zaman arzu etmeyiz.” Türkiye’nin komşu ülkeler girişimi hâlâ yürürlükte olduğunu hatırlatan Tan, bundan sonra da bu yöndeki çabaların süreceğini söyledi.

Tan, İran’ın nükleer programına ilişkin BM Güvenlik Konseyinin kararına yönelik soru üzerine de, “Biz BM karalarına saygılıyız. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde politikamızı belirleyeceğiz” diye konuştu.

Sözcü Tan, Türkiye’nin İran ile sorunun diplomatik yoldan çözümü için her düzeyde temaslarda bulunduğunu hatırlattı.

/ ANKARA

28.12.2006


 

İngiltere’de modern kölelik

The Independent gazetesi, İngiltere’de kölelik düzeninin sürdüğünü, üçüncü dünya ülkelerinden gelenlerin çok uzun saatler ve çok düşük ücretlerle çalıştırıldığını ve hiç izin kullandırılmadığını yazdı.

Gazete, bu duruma örnek olarak, Mısır’da yanında çalıştığı İngiliz aileyle İngiltere’ye gelen ve çalışmayı sürdüren Sri Lankalı kadını gösterdi.

Independent, hizmetçilik yapan Somalatha’nın (29) günde 18 saat çalıştığını, hiç izin kullanmadığını ve bunun karşılığında kendisine sadece ayda 200 sterlin ücret ödendiğini yazdı. Somalatha’nın yanında çalıştığı aileyle aynı masada yemek yemediği, artan yemeklerle idare ettiği de belirtilen haberde, artık yemek kalmazsa 29 yaşındaki hizmetçinin sadece patates ve soğan yemesine izin verildiği öne sürüldü. Evde herhangi bir yiyeceğin eksilmesi halinde doğrudan Somalatha’nın suçlanıp cezalandırıldığını da ileri süren gazete, ev sahiplerinin özellikle genç hizmetçinin vizesinin dolmasına ve kaçak durumuna düşmesine yol açtığını da iddia etti. Independent, hükümetin, ev işlerinde çalışmak üzere yurt dışından gelen kadınlara iş yeri değiştirme hakkı tanımayarak, bu “kölelik düzenini” dolaylı yoldan da olsa desteklediğini öne sürdü.

/ LONDRA

28.12.2006


 

Filistin'de ateşkes zorda

Gazze Şeridi’nin kuzeyinden İsrail’e Kassam roketleri atışlarının sürmesi ve fırlatılan bir Kassam füzesinin Sderot kentinde biri ağır iki çocuğu yaralaması, İsrail ile Filistin arasında Gazze Şeridi’nde uygulamada bulunan ateşkesi zora soktu.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Amir Peretz, hükümetin Kassamlara cevap verilmemesi yolundaki “fren” politikasından vazgeçerek, sadece “Kassam hücrelerini hedef alacak biçimde” nokta operasyonlarının yeniden başlatılması kararı aldılar. Kassam saldırısından sonra Olmert, Peretz, Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, İç Güvenlik Servisi Şin Bet’in Başkanı Yuval Diskin ve diğer güvenlik kuruluşları yetkililerinin katılımıyla yaklaşık bir saat süren olağanüstü güvenlik toplantısı yapıldı. Toplantıdan, İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin Kassamlara karşı nokta operasyonlarına yeniden başlaması kararı çıktı. Olmert’in, Filistin ile siyasi sürece zarar vereceği endişesiyle “Kassamlara karşı İsrail’in kendisini frenlemesi” uygulamasının devamından yana olduğu belirtiliyor. Ancak Savunma Bakanı Peretz ve İsrail ordusunun, devam eden roket saldırılarına cevap verilmesinde ısrarlı olduğu kaydediliyor.

/ KUDÜS

28.12.2006


 

ABD’nin en eski başkanı öldü

ABD Başkanı George Bush, 93 yaşında hayatını kaybeden eski ABD başkanlarından Gerald Ford’un, “büyük bir Amerikalı” olduğunu bildirdi.

Bush, hafta sonunu geçirmek üzere gittiği Teksas’daki çiftliğinden yaptığı açıklamada, böyle bir lideri kaybetmelerinin yasını tuttuklarını ve 38’inci başkanlarının hatıralarda özel bir yeri olacağını kaydetti. Bush, Amerikan halkının, Ford’un görevine olan bağlılığını, karakterini ve onurlu ülke yönetimini her zaman takdir edeceğini ifade etti. Bush’un, eski First Lady Betty Ford’a telefonla arayarak başsağlığı dilediği bildirildi.

/ CRAWFORD

28.12.2006


 

Nejad Papa’ya mektup yazdı

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Papa 16. Benediktus’a mektup yazdığı ve mektubun, Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki tarafından elden Papa’ya iletileceği bildirildi.

İran’ın resmi haber ajansı İRNA’daki haberde, öğle saatlerinde Papa ile görüşecek olan Mutteki’nin Ahmedinejad’ın mektubunu elden kendisine ileteceği belirtildi. Mektubun içeriği hakkında ise bilgi verilmedi.

/ TAHRAN

28.12.2006


 

Somali güçleri Cevher’i ele geçirdi

MOGADİŞU - Etiyopya’nın desteklediği Somali hükümet askerleri ülkenin güneyinde İslamcı kuvvetlerin elinde bulunan Cevher şehrini ele geçirdi.

İslamcı Kuvvetlerin komutanlarından Şeyh Yunus Haci, gazetecilere, “Bir şehri kaybettik. Ancak savaşmaya devam ediyoruz. Biz askeri olarak geri çekiliyoruz. Onlar bizden daha fazla kayıp veriyorlar” dedi. Hükümet kuvvetleri komutanlarından Hasan Abdullah Jiis de Mogadişu’nun yaklaşık 90 kilometre kuzeyindeki Cevher şehrinin ele geçirildiğini doğruladı.

/ MOGADİŞU

28.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004