Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Açe’de yatan Osmanlılar

Kızılay, Banda Açe’ye bağlı Bitai Köyü’nde 2. Selim’in Portekizlilere karşı gönderdiği donanmayla Banda Açe’ye yerleşen askerlerin yattığı Osmanlı Mezarlığı’nı da aslına uygun olarak restore etti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, İkinci Selim’in Portekizlilere karşı gönderdiği donanmayla Banda Açe’ye yerleşen askerlerin yattığı ve Türk Kızılayı tarafından onarılan Osmanlı Mezarlığı’nı ziyaret etti.

Kızılay, tsunami felaketine uğrayan Endonezya’ya yaptığı yatırımlarının yanı sıra Banda Açe’ye bağlı Bitai Köyü’ndeki Osmanlı Mezarlığı’nı da aslına uygun olarak restore etti. Çevre düzenlemesiyle beğeni kazanan mezarlığı ziyaret eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kabir başında bir süre duâ etti. Daha sonra Kızılay’ın inşa ettiği Osmanlı Müzesi’ni gezen Şahin, çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kızılay yetkilileri, Osmanlı Mezarlığı ile ilgili olarak, “Açe hükümdarı Alaeddin Riayet Şah, Portekizliler’in saldırılarına karşı yardım talebinde bulunarak, 10. Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman’a elçiler gönderdi. Kanuni Sultan Süleyman vefat edince, 1566’da gönderilen elçileri Sultan 2. Selim kabul etti. Osmanlı sultanlarının 11.’si ve İslâm halifelerinin 76.’sı olan Sultan 2. Selim, 15 kadırga, 2 erzak gemisi, yeterli sayıda asker ve harp malzemesinden oluşan bir donanma kuvvetini, Açe’ye gönderdi. Kurdoğlu Hızır Reis Komutası’nda Açe’ye ulaşan Osmanlı-Türk askerleri, Açeliler ile beraber kahramanca savaşarak Portekizliler’in Açe’i ele geçirmesini ve sömürgeleştirmesini engelledi. Osmanlı Türk askerlerinden bir kısmı Açe’ye yerleşerek Bitai Köyü’nü kurdu, diğer bir kısmı da savaş esnasında şehit düşerek Bitai’deki Osmanlı Türk Mezarlığı’na defnedildi” şeklinde konuştu

28.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Açe’de yatan Osmanlılar

  Pazar’da sema gösterisi

  Kültür okullarında “bir tırtılın günlüğü” projesi

  Usta öğreticiden takı sergisi

  Saimbeyli Kalesi için çalışmalar başladı

  İslâm san’atı internete taşınacak


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004