Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Saddam köyüne gömüldü

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin, idam cezasının infaz edilmesinden 24 saat sonra, doğum yeri Tikrit yakınlarındaki doğduğu yer olan Avca köyünde oğlu Uday ve Kusay’ın mezarlarının yakınına gömüldü

Köyün merkezindeki mezarlığa tan vaktinden az önce gömülen Saddam’ın cenazesine bir avuç insan katıldı. Saddam’ın gömüldüğü yerin, Uday ve Kusay’ın mezarlarına yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi. Saddam’ın Tikrit yakınlarındaki köyde gömüldüğünün duyulması üzerine binlerce Iraklının bölgeye akın ettiği bildirildi. Saddam, Irak’ın işgal edilmesinden sonra Bağdat’tan kaçmış ve 13 Aralık 2003’te yine aynı köyde bir yeraltı sığınağında yakalanmıştı.

01.01.2007


 

Bush ve Blair de suçlu

İngiltere’nin Bosna’daki kuvvetlerinin eski komutanı General Sir Michael Rose, ABD Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Irak’ın bugünkü durumundaki sorumluluklarından kurtulmaya çalıştıklarını belirterek, “Bu, utanç verici şekilde ellerini temizlemeye çalışmaktır” ifadesini kullandı.

Blair ve Bush’u “kan kardeşi” olarak niteleyen Rose, “Her ikisi de bize Irak’ı, Irak hükümetinin yönetmekte olduğunu söylüyor. Bu utanç verici bir el temizleme hareketidir. Aslında onlar da Cenevre konvansiyonuna göre işgal ettikleri ülkenin yasalarının ve düzeninin tümüyle ve felakete varan bir biçimde ortadan kalkmasından sorumlu olduklarını biliyorlar” açıklamasında bulundu.

Rose, The Independent on Sunday gazetesine yazdığı makalede, “Bush’un hiç değilse askerlerini desteklemek için gereken kaynağı sağladığını, Blair’in bunu da yapamadığını” belirtti. Blair’in İngiliz askerlerinin hayatını gereksiz yere tehlikeye attığını da ifade eden Rose, buna savunma bütçesinde yapılan kısıtlamaların yol açtığına dikkat çekti.

Rose, hükümetin tüm açıklamalarına rağmen silahlı kuvvetlerin alması gereken desteği alamadığını, yeni yasal düzenlemelerin de askerliğin mesleki özelliklerini göz ardı edilerek hazırlandığını kaydetti. Savunma Bakanı Des Browne’un savunma bütçesine son üç yıldır açılan ek fonlarla eleştirilere cevap vermeye çalıştığını ifade eden Rose, ancak bu fonlardan, helikopter filosunun yenilenmesi gibi teknik ihtiyaçların karşılandığını belirtti.

Rose, Blair’in son altı ayda savunma bütçesinde yaptığı kısıtlamaların özellikle Afganistan ve Irak’taki İngiliz askerlerini gereksiz riske soktuğunu kaydetti.

/ LONDRA

01.01.2007


 

İdam sonrası şiddet: 77 ölü

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin ardından ülke genelinde düzenlenen saldırılarda en az 77 kişi öldü.

Polis, Bağdat’ın kuzeyindeki Ademiye semtinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 2 kişinin öldüğünü, 3 kişinin yaralandığını bildirildi. Musul şehrindeki Telefa bölgesinde bulunan pazar yerinde bir saldırganın üzerindeki bombaları patlatması sonucu 5 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. Bağdat’ın kuzeyindeki El İskan çocuk hastanesi yakınlarında bomba yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu 2 kişi ölmüş, 8 kişi yaralanmıştı.

Önceki sabah Şiilerin yaşadığı Küfe kentinde bombalı araçla düzenlenen saldırıda çoğu çocuk ve kadın 31 kişi ölmüştü.

Bağdat’ın Hürriye semtinde bomba yüklü üç araçla birbiri ardına düzenlenen saldırılarda da 37 kişi hayatını kaybetmişti.

/ BAĞDAT

01.01.2007


 

Nejad: Sırlar gizli kaldı

İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin, sırların ve işlenen suçların ortaya çıkmasını engellediğini söyledi.

İran devlet televizyonu, Ahmedinejad’ın, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’yle telefonla görüştüğünü duyurdu. Ahmedinejad’ın Talabani’ye, “bu idamın, Saddam’ın zalim yönetimi sırasında işlediği suçların ve sırların ortaya çıkmasını engellediğini’’ iletti.

Mahmud Ahmedinejad, Saddam’ın ölümüyle ve Irak hükümetinin güçlenmesiyle, Irak’ta halk için tam bir güvenliğin hakim olmasını umduğunu belirtti. İran devlet televizyonu, Saddam’ın ölümünü, ‘’İnsanlığa karşı en korkunç suçları infaz eden Saddam idam edildi’’ şeklinde duyurmuştu.

/ TAHRAN

01.01.2007


 

Saddam sonrası Irak’ın durumu kritik

İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Efraim Sneh, Irak’ta Saddam sonrası durumdan endişeli olduğunu söyledi.

İsrail Radyosu’na bir açıklama yapan Sneh, Saddam’ın idam edilmesini değerlendirirken, Irak’ın güneyinde hem merkezi hükümette hem de güney Irak’taki Şii toplumunda İran’ın etkisinin güçlenmesinden endişe duyduğunu belirtti. Irak’ın Ortadoğu’ya kargaşa yayan, bir bölgesel “terör istasyonu” haline geldiğini ifade eden Sneh, “Bundan sonra ne olacak diye endişelenmemiz gerekiyor” diye konuştu. Öte yandan, İsrail’in aşırı sağ eylemcilerinden Baruch Marzel ise Saddam’ın idamını memnuniyetle karşıladı.

Yediot Ahronoth’a bir açıklama yapan Marzel, İsrail’in düşmanlarının bir bir sonunun geleceğini ifade ederken, “İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Saddam Hüseyin seni bekliyor” diye konuştu.

01.01.2007


 

Batı Şeria’da protesto

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin ardından Batı Şeria’daki Beytüllahim şehrinin güneyinde 200 kadar Filistinli idamı protesto etti.

Görgü tanıkları, göstericilerin Saddam Hüseyin’in dev bir posteriyle Irak ve Filistin bayrakları taşıdıklarını ve ‘’Kanımızla öcünü alacağız Saddam’’ sloganları attığını belirtti.

Saci Zacri adlı gösterici, ‘’Saddam Hüseyin’e yapılan yasal değil. Saddam en iyi Arap lideriydi, Filistinlileri destekliyordu ve çok yardım ediyordu’’ dedi. Başka bir gösterici Ahmed Abdül Rabbo ise, ‘’Saddam’ın ölümünden o kadar üzüntü duydum ki Kurban Bayramı’nı kutlamayacağım’’ dedi. Görgü tanıkları, Saddam Hüseyin’in idam edilmesi nedeniyle Beytüllahim’de birçok Filistinlinin Kurban Bayramı’nı kutlamayacağını belirtiyor.

/ BEYTÜLLAHİM

01.01.2007


 

Gazze, gazeteciler için de güvenli değil

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Gazze Şeridi’nin gazeteciler için artık güvenli olmadığını bildirdi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından yayımlanan “Filistinli Gazeteciler Gazze’de Çapraz Ateş Altında” başlıklı raporda, Filistinli örgütlerin, kendilerini eleştiren medyayı hedef almaktan çekinmediği belirtildi.

Raporda, bölgedeki basın özgürlüğünü etkileyen en önemli nedenler arasında Gazze Şeridi’ndeki başıboşluk ve Filistinli gruplar arasındaki çatışmalar gösterildi. Filistinli militanların geçen yıllarda çok sayıda medya kuruluşunu ateşe verdiği ve gazetecilerin malzemelerine zarar verdiği kaydedilen raporda, Gazze Şeridi’nde 6 yabancı gazetecinin Filistinlilerce kaçırıldığına dikkat çekildi. Raporda, Gazze Şeridi’ndeki basın özgürlüğünün zarar görmesinin nedeninin sadece Filistinli gruplar değil, İsrail ordusu da olduğu ifade edildi. “Bu yıl 16 gazeteci İsrail askerlerince saldırıya uğradı ya da tehdit edildi” denilen raporda, 3 medya kuruluşunun binalarının da harap edildiği kaydedildi.

Filistinli ve İsrailli yöneticilerle 4-7 Aralık günlerinde toplantı yapıldığı hatırlatılan raporda, iki tarafın da basın hürriyetine ve gazetecilerin çalışmalarına saygı duyduklarını söyledikleri, ancak istatistiki verilerin bunun aksini kanıtladığı kaydedildi.

Örgütün bir başka çalışmasında İsrail’in, basın özgürlüğü listesinde 168 ülke arasında 50. sırada yer aldığı belirtildi.

/ KUDÜS

01.01.2007


 

İskeçe’de müftü seçimi yapıldı

Batı Trakya’da Türk azınlık, 9 Eylülde hayatını kaybeden İskeçe seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga’dan boşalan makamı doldurmak için dün seçim yaptı.

İskeçe bölgesinde, bayram namazının kılındığı yaklaşık 65 camide el kaldırma usulüyle yapılan oylamada, İskeçeli Türkler Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun önerdiği adaylar Ahmet Hraloğlu ile Ahmet Mete arasında seçim yaptı. Cami imamları ve mütevellilerin denetiminde yapılan seçim sonuçları Danışma Kurulu’na bildirildikten sonra bugün düzenlenecek basın toplantısında açıklanacak.

/ İSKEÇE

01.01.2007


 

67 yaşında ikiz çocuk annesi oldu

İspanya’nın Barcelona şehrinde 67 yaşındaki bir İspanyol kadın, ikiz çocuk dünyaya getirdi.

EFE ajansının haberine göre, ikizlerini Sant Pau hastanesinde sezaryenle dünyaya getiren annenin kimliği açıklanmadı. Tüp bebek yöntemiyle hamile kalan annenin ve ikizlerin sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten hastane yetkilileri, cinsiyetleri belirtilmeyen bebeklerin kuvözde olduklarını söyledi. İspanya’nın Endülüs bölgesinden olan annenin, geçen yıl ocakta Eliza Maria adlı kız çocuğunu 66 yaşında dünyaya getiren Romen Adriana Iliescu’nun rekorunu kırarak dünyanın en yaşlı annesi unvanını elde ettiği belirtildi.

/ MADRİD

01.01.2007


 

Batan gemide yüzlerce kayıp

Endonezya’da dün batan gemiden 177 kişinin kurtarıldığı, ancak yüzlerce kişinin ölü ya da kayıp olduğu bildirildi.

Resmi haber ajansı Antara, Cava adası açıklarında batan gemideki 460’dan fazla kişinin ölü ya da kayıp olduğunu duyurdu. Antara, son haberinde 66 kişinin cesedinin bulunduğunu belirtmişti. Borneo ve Cava adaları arasında yolcu taşıyan Senopati Nusantara adlı gemi 10 saat etkisini sürdüren yüksek dalgalara kapılarak batmıştı. Yetkililer, deniz kuvvetlerinden bir filonun, balıkçı teknelerinin ve bir uçağın Endonezya’nın orta kesimlerindeki kıyı bölgelerini didik didik aradığını belirtiyor. Yetkililer, gemide mürettebatla birlikte 700’e yakın kişinin olduğunu kaydetmişti.

/ SEMERANG

01.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004