Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

2007 kazanç yılı olmalı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “2007’de reel sektör, sanayici, ihracatçı ve müteşebbis Türkiye’nin güvencesi olmaya devam edecektir. Gündemin odağında, vatandaşa hiçbir yarar sağlamayan siyasi tartışmaların değil, Türkiye’nin geleceğini asıl ilgilendiren ekonominin olmasını istiyoruz.’’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’2007 kayıp değil, kazanç yılı olmalı’’ dedi. Hisarcıkloğlu, Kurban Bayramı ve Yeni Yıl sebebiyle yayınladığı mesajda, yeni yılda, bayramın getirdiği birlik ve bütünlük duygularının korunarak, topluma hiç yarar sağlamayan siyasi tartışmaların yerine, ekonominin gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti.

Yeni yılda kayıt dışılıkla mücadelenin hızlanması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, girdi maliyetlerine, ruhsatlama işlemlerinden eğitim reformuna kadar kapsamlı bir reform paketinin geliştirilerek uygulamaya konmasını istedi. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ‘’Türkiye’nin büyüme sürecinin devam ettirilerek, iş dünyasının büyük fedakarlıklarla taşıdığı yükler azaltılmalıdır. 2007’de reel sektör, sanayici, ihracatçı ve müteşebbis Türkiye’nin güvencesi olmaya devam edecektir. Eğer son dört yıldaki büyüme sürecini korursak, bir sonraki neslimizin 2019 yılında AB ortalamasına ulaştığını göreceğiz. 2007’de bu süreci korumak için gerekli adımlar atılmaz, yol haritası belirlenmezse, yakalanan bu yüksek büyüme hızının kaybedildiğini göreceğiz. Bu olursa, AB seviyesini 21. yüzyıl sonunda dahi yakalayamayız. İşte bu yüzden biz, 2007’nin kayıp değil, kazanç yılı olmalı diyoruz. Gündemin odağında, vatandaşa hiçbir yarar sağlamayan siyasi tartışmaların değil, Türkiye’nin geleceğini asıl ilgilendiren ekonominin olmasını istiyoruz. Türkiye’nin gündemi ekonomi olmak zorundadır.’’

YOL HARİTASI GEREKLİ

Tempolu büyüme sürecinin devam etmesi için 2007 yılında reform sürecinin devam ettirilmesi gerektiğine işaret ederek, yatırım ortamının iyileştirilmesi için yeni yılda, yeni bir perspektif ve yol haritası geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ‘’Türkiye’nin, bir rotaya ve bir reform listesine ihtiyacı vardır. İzi olmayan yoldan giden kaybolur’’ dedi. Hisarcıklıoğlu, güçlü bir ekonomiye, ancak yapısal dönüşümlerin gerçekleştirilmesiyle varılabileceğinin altını çizdi.

/ ANKARA

01.01.2007


 

Carî açık ve borç tehlikeli sınırda

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), yüksek cari açıklar vererek büyümenin, borçlanma ve sıcak para girişini artırmanın ‘’ekonomiyi bıçak sırtında dengeye getirmek’’ anlamını taşıdığını ve ekonomiyi uluslararası konjonktürdeki etkilenmelere daha açık hale getirdiğini bildirdi.

TİSK Araştırma Servisi’nce hazırlanan, ‘’2007 Yılına Girilirken Türkiye Ekonomisi: Bir Swot Analizi’’ isimli raporda, Türkiye ekonomisinin güçlü ve zayıf yanları ile var olan fırsatlar ve tehditlere işaret edildi. Raporda, 2007 yılının Türkiye için diğer yıllardan oldukça farklı bir yıl olacak gibi göründüğü, bu farklılaşmanın kaynaklarının siyasal ve iktisadi olduğu belirtildi.

2007 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ile genel seçimlerin siyasi kaynaklı gelişmeler olduğu dile getirilen raporda, 2007 yılını önemli kılan iktisadi faktörlerin ise 9. Kalkınma Planı’nın başlangıç yılı olması, cari açık ve borç stoku düzeyinin tehlikeli sınırlara ulaşması olduğu ifade edildi. Raporda, bu faktörlerin yanı sıra dış dinamikler, özellikle AB ile ilişkiler, ülkenin yanı başında Irak’ta süren savaşın oluşturacağı olumsuzluklar gibi önemli tehditler olduğu kaydedildi.

/ ANKARA

01.01.2007


 

Vergide yeni dönem bugün başlıyor

Yeni yıla, yeni vergiler ve yeni vergi düzenlemeleriyle giriliyor. Çalışanlar yarından itibaren vergi iadesi için fatura-fiş toplamayacak, vergi kimlik numarasının yerini de TC kimlik numarası alacak.

Bugünden itibaren yeniden değerleme oranı çerçevesinde maktu damga vergisi, harçlar, Vergi Usul Kanunu ile ilgili cezalar ve trafik cezaları yüzde 7,8 oranında zamlanacak. Emlak vergisine tabi değerlerdeki artış da yüzde 3,9 olacak. Bu çerçevede her bir kağıttan alınacak damga vergisine ilişkin üst sınır 946 bin 915,2 YTL’ye çıkacak. İş yerleriyle ilgili çevre temizlik vergisi, büyükşehirlerde bina grupları ve derecelere göre 17 YTL ile 2.000 YTL arasında, büyükşehir dışındaki illerde ise 14 ile 1.600 YTL arasında uygulanacak.

Konutlarda su tüketim miktarı esas alınarak hesaplanan çevre temizlik vergisi ise yüzde 6,25 ile yüzde 7,7 arasında zam görecek. Böylece verginin hesabında esas alınan değer, büyükşehirlerde metre küp başına 17 YKr, diğer yerlerde ise 14 YKr olacak. Harçlardaki artış ile de 1 yıllık pasaport alacaklar, yarından itibaren 126,7 YTL yerine 136,5 YTL harç ödeyecek. Silah taşıma vesika harcı 329 YTL’ye, silah bulundurma vesika harcı da 526,3 YTL’ye çıkacak. B sınıfı sürücü belgesi için de 177,5 YTL harç yatırılacak. Veraset ve intikal vergisi matrahı da bugünden itibaren yüzde 7,8 oranında artış görecek. Böylece Veraset ve İntikal Vergisi oranlarında ilk dilim 130 bin YTL’den 140 bin YTL’ye çıkacak.

MTV’DE İLK TAKSİT OCAK’TA YATIYOR

Birinci taksidin 4 Ocak’tan itibaren yatırılacağı Motorlu Taşıtlar Vergisi de yeni yılda yüzde 7,8 oranında zamlı ödenecek. 1-3 yaş grubunda, motor silindir hacmi 1301 ile 1600 cm3 arasında otomobili olanlar, Ocak ve Temmuz aylarında toplam 524 YTL motorlu taşıtlar vergisi ödeyecek. Bu rakam, motor silindir hacmi 4001 cm3 ve üzerinde olan otomobiller için ise 11 bin 845 YTL’ye çıkacak.

Vergi ve trafik cezaları da bugünden geçerli olmak üzere yüzde 7,8 oranında artacak. Yeni düzenleme ile fatura, gider pusulası, müstahsil ve serbest meslek makbuzu alınmaması ve verilmemesinin cezası 139 YTL’ye yükselecek. Nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet gibi değerli kağıtlar için vatandaşın cebinden çıkan parada da yeni yılda yüzde 6,3 ile 8,3 arasında artış olacak.

GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ DE DEĞİŞTİ

Yeni yılla birlikte, gelir vergisinde de yeni dilimler geçerli olacak. Buna göre, 7.500 YTL’ye kadar olan gelirlere yüzde 15, 7.500 ile 19 bin YTL arası gelirlere yüzde 20, 19 ile 43 bin YTL arası gelirlere yüzde 27, 43 bin YTL’nin üzerindeki gelirlere de yüzde 35 vergi uygulanacak.

İŞLEMLER, TC KİMLİK

NUMARASI İLE YAPILACAK

Bu arada yarından itibaren gerçek kişiler tarafından gerçekleştirilen her türlü işlemde vergi kimlik numarası yerine TC kimlik numarası kullanılmaya başlanacak. Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı, yaşanabilecek çeşitli sorunların önüne geçebilmek için vergi kimlik numaralarını, sicil işlemlerinde dosya numarasına dönüştürecek.

FATURA-FİŞ TOPLAMAYA SON

Öte yandan TBMM’de bulunan yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısının yasalaşması ve Cumhurbaşkanınca onaylanarak, yürürlüğe girmesi halinde, çalışanlar yılbaşından itibaren artık vergi iadesi almak için fatura-fiş toplamayacak. Yürürlük tarihi 1 Ocak 2007 olarak öngörülen tasarı ile vergi iadesinin yerini, asgari geçim indirimi alacak. Bu şekilde ücretlerin belli bir bölümü gelir vergisinden muaf tutulacak.

BÜYÜK MÜKELLEFE ÖZEL HİZMET

Yeni yılda büyük mükelleflere özel mükellef temsilcisi aracılığıyla hizmet sunulmasını içeren Büyük Mükellefler Vergi Dairesi de hizmete girecek.

Ocak ayı içinde İstanbul’da faaliyete geçecek olan Büyük Mükellefler Vergi Dairesine kayıtlı mükellef sayısı 400 ile 500 arasında bulunacak.

Daire, yeni yılın ilk yarısında İzmir’den başlayarak, diğer bazı illerde de şubeler açacak.

KURUMLAR VERGİSİNDE YENİ DÜZEN

Bu yıl yasalaşan ve vergi oranını yüzde 20’ye çeken Kurumlar Vergisi Kanunun beyannameli mükellefler açısından gerçek uygulama yılı da 2007 olacak. Bu yıl yeni Kanuna göre geçici vergi ödeyen kurumlar vergisi mükellefleri, 2006 gelirleri için Nisan ayında verecekleri yıllık beyannameler sonucunda da indirimli orandan vergi ödeyecekler.

/ ANKARA

01.01.2007


 

Köprü ve otoyol geliri 400 milyon YTL’yi aşacak

İstanbul Boğaz köprüleri ile işletmedeki paralı otoyollardan Kasım ayı sonu itibariyle 370 milyon 996 bin 818 bin YTL gelir elde edildi.

Karayolları Genel Müdürlüğünün son verilerine göre 2006 yılı Kasım ayı sonu itibarı ile İstanbul Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinden, 145 milyon 884 bin 474 bin YTL gelir elde edilirken aynı dönemde paralı otoyollardan ise 225 milyon 12 bin 344 YTL gelir elde edildi.

1 Eylül 2006 tarihinde geçiş ücretlerine zam yapılan Boğaz ve otoyollardan 2006 yılında sağlanacak toplam gelirin 400 milyon YTL’yi aşması bekleniyor.

/ ANKARA

01.01.2007


 

Almanya vize engelinden dönmeli

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Almanya’nın Türk şoförlerine vize engeli çıkarmasını eleştirerek, Almanya’nın Türk şoförlerine vize engeli çıkarmasının Gümrük Birliği’ne aykırı olduğunu belirtti.

Tüzmen, Almanya’nın bu yanlıştan en kısa sürede dönmesini istedi. Almanya’nın, 90 gün süreli vizeyi 45 güne indirdiğini hatılatan Tüzmen, kalış süresinin 45 gün ile sınırlanması durumunda bir sürücünün en az 6 sefer yapabileceğini belirterek, “ Bu tür bir kısıtlama, taşıtın verimli kullanılabilmesi için yeterli değildir. Daha fazla sayıda tecrübeli sürücü istihdam edilmesi gereğini ortaya çıkaran yeni vize kalış süresi, taşıma maliyetlerini, dolayısıyla gerek ihracat, gerek ithalata konu ürünlerin maliyetini artıracaktır’’ dedi. Bakan Tüzmen, sıkıntının ortadan kalkması için Alman yetkilileri ile temaslara devam ettiklerini bildirdi.

/ ANKARA

01.01.2007


 

Bayramı grevli geçirecekler

Türk-İş’e üye 2, DİSK’e üye 2 ve Hak-İş’e üye 1 sendikanın örgütlü olduğu 5 iş yerinde yaklaşık bin işçi yeni yıla grevde girecek.

DİSK üyesi Birleşik Metal-İş Sendikasının yıl içerisinde başlayan 2 grevi, işverenle anlaşma sağlanamaması sebebiyle 2006 yılında sonlandırılamadı. Sendikanın, Kocaeli’nin Uzunçiftlik Beldesinde kurulu bulunan Trakya Sanayi A.Ş’deki grevi 10 Kasım 2006’da başladı.

Grev kararı almasında, işverenin, sendikanın toplu iş sözleşmesi çağrılarına cevap vermemesinin neden olduğu belirtiliyor. Sendikanın ikinci grev uygulaması ise Mersin’in Tarsus ilçesinde kurulu bulunan SCT OR-TURBO Filtre Fabrikası’nda 15 Mart 2006’dan itibaren sürüyor. Burada da sendikanın örgütlenmesini tamamladıktan sonra işverene yaptığı toplu iş sözleşmesi çağrısının cevapsız kalması üzerine greve çıkıldığı ifade ediliyor.

/ ANKARA

01.01.2007


 

Hazine 1,4 milyar YTL iç borç ödeyecek

Hazine, gelecek hafta, 1 milyar 447 milyon YTL iç borç ödemesi yapacak. Hazine, 3 Ocak Çarşamba günü tamamı YTL cinsinden olmak üzere 1 milyar 447 milyon YTL iç borç ödemesi yerine getirecek.

Aynı gün, Hazine, 1 milyar 375 milyon YTL’si piyasaya, 72 milyon YTL’si de kamu kurumlarına yapılan satışların geri ödemesi olmak üzere toplam 1 milyar 447 milyon YTL iç borç ödemesi yapacak. Hazine, Ocak ayında 13 milyar 562 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere toplam 16 milyar 253 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

/ ANKARA

01.01.2007


 

Biyodizel çiftçinin giderini azaltacak

Bakanlar Kurulu Kararı ile yerli ham madde kullanılarak üretilen biyodizelde özel tüketim vergisinin (ÖTV) kaldırılmasının, çiftçi için mazot fiyatının 3’te 2 oranında düşmesi anlamına geldiği belirtiliyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, Türkiye’de biyodizel üretiminin yaygınlaşmasının, yerli akaryakıt üretiminin artması, akaryakıta ödenen döviz miktarının azalması anlamına geldiğini ifade etti. Tarım kesimi için ise biyodizelin, ‘’maliyetlerin düşmesi’’ anlamına geldiğini ifade eden Motuk, ‘’Çiftçinin en önemli maliyet kalemlerinden birini mazot oluşturuyor. Çünkü tarlanın 2 kez sürülmesi, mibzerle ekim yapılması gibi işler hep traktörle oluyor. Bu nedenle litrede 65 YKr’lik verginin kaldırılması, yağlı tohum bitkileri yetiştiren çiftçi için mazot fiyatını 3’te 2 oranında ucuzlayacağı anlamına geliyor’’ ‘dedi.

/ KONYA

01.01.2007


 

2006 ürünü yaş çaya 8 Ykr destekleme

Yaş çay ürün destekleme priminden faydalanmak üzere başvuran çay üreticilerine, 2006 yılı ürünü için kilogram başına 8 Yeni Kuruş (YKr) ödeme yapılacak.

Karar, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Primden, ruhsatlandırılmış çay tarım alanlarında yaş çay üreten kamu ve/veya özel sektörde cüzdan sahibi olan ruhsatlı üreticiler faydalanacak.

/ ANKARA

01.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004