Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Sadece hizmet



Bediüzzaman her konuda olduğu gibi, eskilerin “derd-i maişet” dediği geçim konusunda da çok orijinal bir ölçü veriyor.

Maişeti temin etmenin tabiî, meşru ve canlı yollarının san'at, ziraat ve ticaret olduğunu ifade ettikten sonra, memuriyet ve idareciliğin bunlar arasında yeri bulunmadığını kaydederek, “Bence memuriyete ve imarete (idareciliğe) giren, yalnız hamiyet ve hizmet için girmelidir” diyor. (Münâzarat {Nur Seti}, s. 49)

Nur talebesi kimliği bilinen Hakkı Yavuztürk, bu bakımdan da örnek bir şahsiyetti.

Sağlık memuru olarak, ebe olan hanımıyla birlikte uzun yıllar Türkiye'nin çok değişik yerlerinde hizmet vermiş; Siirt’in, Trakya’nın mahrumiyet ve zorluklarla dolu ücra köylerinde fakir ve çaresiz Anadolu insanının yardımına koşmuştu.

Mesai kavramı tanımadan, gece gündüz demeden, hiçbir maddî veya manevî karşılık beklemeden ve istemeden, tam tersine hediye ve ikramların dahi çoğunu nazikçe geri çevirerek verdiği hizmetlerle, insanların gönüllerini bu cihetten de fethetti.

Bulunduğu konuma razı, halka hizmetten başka hiçbir şey düşünmeyen bir insandı.

Bu noktadaki dikkat ve hassasiyeti o derecedeydi ki, kardeşi Zeki Yavuztürk Millî Savunma Bakanı olduğunda âmirlerinden gelen “Hakkı Bey, seni daha iyi ve rahat bir yere getirelim” tekliflerine dahi iltifat etmemişti.

“Bakan ağabeyi” olma konumunu kendisi için bir imtiyaz vesilesi olarak kullanmayı aklından bile geçirmediği gibi, bu durumun başkalarınca istismarına da izin vermemişti.

Çünkü memuriyet onun için bir hizmet vesilesiydi; insanların çaresizliğini kullanarak cebini doldurma veya onlara tahakküm etme aracı değil. Ve bu yönüyle de, bilhassa tek parti döneminin mâlûm klasik “ceberut” ya da özellikle son dönemlerin “cüzdanıyla vicdanı arasında sıkışan” ve bu ikilemden çıkmanın yolunu “Benim memurum işini bilir” sözündeki mesaja uygun davranmakta arayan memur tipinden çok farklı bir profil sergiledi.

Bu tavrının karşılığını, göçtüğü ebediyet âleminde, Cevad-ı Kerîm olan Rabbimizin ziyadesiyle ihsan edeceğine yürekten inanıyoruz.

Ancak oradan önce, yaptığı hizmetlerin bu dünyada da karşılıksız kalmadığını gösteren bazı duygulandırıcı tabloları bizzat yaşadık.

1970’li yıllarda hizmet verdiği Keşan’ın Suluca köyüne iki yıldır birlikte yaptığımız ziyaretlerde, aradan otuz sene geçmesine rağmen köylülerin Yavuztürk’leri unutamadıklarına ve nasıl hasretle kucak açtıklarına şahit olduk.

O zaman Edirne şehir merkezinde çok daha rahat şartlarda çalışmaları mümkünken, hattâ bunun için sağlık müdüründen teklif de aldıkları halde sırf hizmet için köyü tercih eden Yavuztürk ailesini yıllar sonra yine sevgiyle bağrına basan köy halkının tavrı, insanımızın kadirşinaslığının da canlı timsaliydi.

Sulucalılar, geçtiğimiz Eylül ayındaki son ziyaretimizin üzerinden dört ay geçtikten sonra vuku bulan vefattan haberdar olduklarında, köye yeni yaptırdıkları güzel caminin minarelerinden salâlar okutup hatimler ve dualar okuyarak vefalarını yine gösterdiler.

Evet, Hakkı Yavuztürk’ün vefatı, memuriyeti sırf hizmet için yapan bir vatan evlâdının aramızdan ayrılması yönüyle de büyük kayıp. Yerini doldurmaksa hiç kolay değil...

***

Tazminat, tashih-i karar yolunda

Avukatımız Turgut İnal’ın verdiği bilgiye göre, Aktulga ailesinin açtığı dâvâda, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin onadığı tazminat kararına karşı, kararı veren Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesine yaptığımız “tashih-i karar” başvurusu kabul edilerek, dosya yeniden Yargıtay’a gönderildi. Böylece, yapılan aşikâr haksızlığın düzeltilmesi için bir fırsat daha ortaya çıkmış oldu.

Temennî edelim ki, hiç değilse bu fırsat iyi değerlendirilsin ve “yargıda çifte standart” eleştirilerine yol açan haksız karar kaldırılarak hak ve adalet yerini bulsun.

10.01.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.01.2007) - Hakkı Yavuztürk

  (06.01.2007) - Zulüm devam etmez

  (30.12.2006) - Kurban

  (29.12.2006) - AB süreci sürüyor mu?

  (28.12.2006) - Arkası gelecek mi?

  (27.12.2006) - Manevî tahribat

  (26.12.2006) - Nalıncı keseri

  (24.12.2006) - Altın formül

  (23.12.2006) - “Final”e doğru

  (22.12.2006) - Tazminat silâh mı?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004