Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bush Şaron’u bile dinlememiş

İsrail’de halen komada bulunan eski Başbakan Ariel Şaron’un, 2003 yılında ABD Cumhurbaşkanı George Bush’a “Irak’ı işgal etmemesi” tavsiyesinde bulunduğu bildirildi.

Bazı İsrail gazetelerinin “Forward” adlı bir Yahudi yayın organından aktardığı haberde, Şaron’un Bush’u, “Orta Doğu’ya demokrasi getirme” planlarını da terk etmeye çağırdığı belirtildi. Eski başbakanlardan Ehud Barak’ın danışmanlarından Yosi Alfer, “Forward”daki yazısında, yakın çevresindeki isimlere dayanarak, Şaron’un Mart 2003 öncesinde Bush’a özel olarak Irak planı hakkında ne düşündüğünü açıkça söylediğini kaydetti. Alfer’e göre Şaron, Saddam Hüseyin’in Orta Doğu için “ağır bir tehdit” oluşturduğunu kabul ettiğini ve Saddam’ın kitle imha silahlarına sahip olduğuna inandığını da ifade etti.

Bir başka kaynak olarak, Irak’ın işgali sırasında İsrail’in ABD’deki büyükelçisi olan ve Bush-Şaron görüşmesinde de bulunan Danny Ayalon’u gösteren Alfer, Irak meselesi üzerinde Bush’la konuşmasında Şaron’un, Irak için planlananlar konusunda “şu ya da bu yönde isteği olmadığını” belirttiğini de ifade etti. Aynı kaynaklara göre Şaron, ayrıca Bush’a, “illa Irak’ı işgal edecekse, en azından dünyanın bu bölgesinde demokrasiyi yerleştirme tasarılarından vazgeçmesi” uyarısında da bulunarak, “kültür ve gelenekler açısından Arap dünyasının demokratikleşmeye uygun olmadığını” belirtti. Şaron’un Bush’a, “işlerliği olan bir çıkış stratejisi olmadan Irak’a girmemesi ve eğer sonunda parçalanması kaçınılmaz olan Irak’ı yönetmek istiyorsa ayaklanmayla etkili mücadele için de strateji geliştirmesi” tavsiyesinde de bulunduğu bildirildi. Aynı kaynaklara dayanarak Alfer, “Şaron’un Bush’a ‘Lütfen şunu hatırla ki, sen gelecek, Saddam’ı yenip Irak’ı işgal edecek ve sonra çıkıp gideceksin. Ama biz dünyanın bu bölgesinde kalmaya devam edeceğiz” dediğini aktardı. Şaron’un, ABD Başkanı’na, “İsrail’in hayati çıkarlarının bölgenin radikalleşmesi ve şiddet eylemlerinin Irak sınırlarının dışına taşmasıyla zarar görmesini istemediğini” de vurguladığı belirtildi.

Öte yandan Alfer’in yazısının ardından Jerusalem Post gazetesi de Danny Ayalon ile söyleşi yaptı. Bu söyleşide de Ayalon, Şaron’un Bush’a tavsiyelerini doğrulayarak, ABD ve İsrail’in savaş öncesinde müzakereler yaptığını belirtti, ancak Şaron’un bu müzakerelerde, herhangi bir Amerikan hareketine yandaş olmama konusunda çok dikkatli olduğunu bildirdi.

Ayalon, Savunma ve Dışişleri bakanlıklarından Washington’a gelen yetkililerin de ABD tarafına “doğru analizler” yaptığını ve hiçbir zaman tavsiye çizgisinin ötesine geçmediğini ifade etti.

İsrail’in Amerikalılara “ne yapmaları gerektiğini” söylemediğini belirten Ayalon, bunun ileride İsrail’e karşı suçlamalara yol açacağının farkında olarak, Şaron’un oldukça akıllı ve yeterince dikkatli davrandığını da kaydetti.

/ KUDÜS

14.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush Şaron’u bile dinlememiş

  ‘Biz çıkarsak Türkiye gelir’

  ‘İran-ABD savaşı efsane’

  Maliki: Ortak vizyonumuzun ürünü

  ABD’den Abbas’a ödül gibi yardım

  Haniye : ABD iç savaşı körüklüyor

  ABD’den Türkiye’ye Kaide aferini


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004