Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

‘Biz çıkarsak Türkiye gelir’

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikan ordusunun kısa sürede Irak’tan çekilmesi durumunda kaos çıkacağını ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerin, Irak’a müdahale konusuna ilgisinin artacağını söyledi.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde konuşma yapan Gates’e, ABD ordusunun altı ay içinde Irak’tan çekilmesi durumunda neler olabileceği soruldu. Böyle bir durumda Irak’taki durumun kaosa dönüşeceğini ifade eden Gates, mezhepler arası çatışmalarda artış olacağını, büyük ihtimalle Irak hükümetinin ve ordusunun dağılmaya başlayacağını ve ‘’Irak dışındaki oyuncuların, çıkarlarını korumak için Irak’a müdahale konusuna ilgilerinin artacağını’’ söyledi.

Oturumda yer alan senatör John McCain’in, ‘’Buna Türkiye ile (Iraklı) Kürtler arasındaki büyük gerginlik dahil mi’’ sorusuna Gates, ‘’Evet’’ diye cevap verdi. ABD’de 2008 başkanlık seçimlerinin iddialı adayları arasında görülen ve Başkan George Bush’un Irak’a ilave asker gönderilmesi politikasını ateşli şekilde destekleyen Cumhuriyetçi senatör McCain, Bush’un yeni stratejisine karşı çıkan Demokrat meslektaşlarını eleştirerek, onlara hitaben, ‘’Bu arkadaşlar, İranlıların, Türklerin, Suudilerin Irak’a dahil olmasından, daha geniş bir bölgesel savaş çıkmasından, teröristler için bir sığınağın oluşmasından, insanî bir felâketten korkmuyorlar mı?’’ dedi. Aynı oturumda konuşan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace de, peşmerge kökenli iki Kürt tugayının Bağdat’ta planlanan operasyonlara katılacağını doğrulayarak, bu yöndeki kararı savundu. Bu sırada, Pace ile Kürt tugaylarının Sünnilere ve Şiilere karşı kullanılmasına karşı çıkan Demokrat senatör Jack Reed arasında tartışma çıktı. Reed’in, ‘’Irak hükümeti, askerî çabasını desteklemek için peşmerge birliklerini Bağdat’a sürecek mi?’’ sorusu üzerine Genelkurmay Başkanı Pace, ‘’Peşmerge terimi, kuzeydeki milisleri tanımlamak için kullanılıyor. Evet, Irak ordusunda, eskiden peşmerge olanlardan oluşan birlikler var. Sanırım bu tugaylardan ikisi, kuzeyden gelip (Bağdat’taki operasyonlara) katılacak’’ dedi. Bunun üzerine asker kökenli olan senatör Reed, “Yani Kürt askerlerinden oluşan iki tugay, Şii ve Sünni mahallelerine girecek ve bu da, mücadelenin etnik ve mezhepsel tabiatını daha da karmaşıklaştıracak. Bu doğru değil mi?’’ diye sordu. Orgeneral Pace, cevap olarak, ‘’Veya onlar (Kürt tugayları), Sünniler veya Şiiler için değil, Irak için çalışarak denge getirecek’’ dedi. Senatör Reed ise, ‘’Bence onlar (Kürt tugayları) Kürtler için çalışır’’ diyerek tartışmayı noktaladı.

/ WASHINGTON

14.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush Şaron’u bile dinlememiş

  ‘Biz çıkarsak Türkiye gelir’

  ‘İran-ABD savaşı efsane’

  Maliki: Ortak vizyonumuzun ürünü

  ABD’den Abbas’a ödül gibi yardım

  Haniye : ABD iç savaşı körüklüyor

  ABD’den Türkiye’ye Kaide aferini


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004