Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Viyana'da Türkiye tartışması

Avusturya’da yeni kurulan koalisyon hükümetinin dünkü ilk meclis oturumu ‘’Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin’’ tartışmalara sahne oldu. Türkiye-AB ilişkileri konusunda hükümet programında yer alan ifadelere tepki gösteren muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) Avrupa sözcüsü Reinhard Bösch, ‘’Hükümetin Türkiye konusunda göz boyayıcı bir politika izlediğini’’ iddia ederek, hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti’yi (SPÖ) ‘’Türkiye konusunda Avusturya halkına ihanet etmekle’’ suçladı.

Koalisyon hükümetinden ‘’Türkiye ile AB arasındaki müzakereleri derhal durdurmasını’’ isteyen Bösch, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti’nin muhalefetteyken, Türkiye’nin AB’ye katılımına karşı çıktığını hatırlatarak, ‘’bundan sonra da AB toplantılarında müzakerelerin sürdürülmesine karşı oy kullanmaya’’ çağırdı.

Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik’i de Türkiye konusunda ‘’gerçekçi bir politika izlememekle’’ suçlayan Bösch, ‘’Sayın bakan, bakın biz dürüst bir şekilde Türkiye’nin Avrupa Birliğine katılmasını istemediğimizi söylüyoruz.Siz ise hem bundan önceki hükümette hem de bu hükümette kelime oyunlarıyla, göz boyamakla Avusturya halkına ihanet ediyorsunuz. Türkiye’nin AB’ye üye olmasını istemediğimizi açık bir şekilde söylemeniz daha gerçekçi olacaktır’’ diye konuştu. Muhalefetin Türkiye’ye ilişkin eleştirilerini kabul etmeyen Dışişleri Bakanı Plassnik, hükümet programındaki ‘’Biz öncelikle Türkiye’nin üzerine göre biçilmiş bir Türkiye-Avrupa birlikteliğinden yanayız. Ucu açık olan müzakerelerin sonunda son sözü her halükarda Avusturya halkı referandumla söyleyecektir’’ ifadesinin gerçekçi olduğunu belirtti. Koalisyon hükümetinin AB politikasını savunan Plassnik, muhalefetin eleştirilerine şu cevabı verdi: ‘’Avusturya’nın dış politikası ne kırmızı (SPÖ’nün rengi), ne siyah (Halk Partisi ÖVP’nin rengi), kırmızı-beyaz-kırmızı (Avusturya bayrağının renkleri) olacak. Asıl önemli konu Avrupa’nın yeniden birleşmesi.’’

“SIRBİSTAN AB’DEKİ YERİNİ ALACAK’’

Kendisinin de yer aldığı önceki hükümet ile bugünkü hükümetin AB politikasını ve Balkan ülkelerinin AB’ye entegrasyonu konusundaki çabalarının da Birlik içinde takdirle karşılandığını ifade eden Plassnik, ‘’Sırbistan’ı da Avrupa yolunda destekleyeceklerini ve 21 Ocak’ta yapılacak parlamento seçimlerini izlemek üzere Sırbistan’a gideceğini’’ söyledi. Plassnik, ‘’Sırbistan’ın da tıpkı Slovenya gibi Avro bölgesinde ve dolayısıyla Avrupa ailesinin çekirdeğinde yakın olan en kısa zamanda yerini alacağından eminim’’ dedi.

Plassnik, ‘’Sırbistan da en kısa zamanda Avrupa ailesindeki yerini alması için çaba harcayacağız’’ diyerek, ‘’Balkanlar’ın, Avusturya’nın Avrupa ve dış politikasının ağırlıklı noktasını oluşturmaya devam edeceğini’’ kaydetti.

/ VİYANA

18.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran vurulacağına inanmıyor

  İsrail’de beklenen istifa

  Bush’dan Maliki’ye Saddam eleştirisi

  Araplardan Bush planına destek

  Viyana'da Türkiye tartışması

  Papadopulos: 2007'de Kıbrıs'ta çözüm zor

  Merkel: AB Anayasası kabul edilmeden genişleme olmaz

  Nejad’la öpüşen hahamı aforoz ettiler

  Kerkük’te Türkmen karakolunda katliam

  Baskında ele geçen İranlı cinayet sanığı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004