Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Savaş, çocukları vuruyor

İngiltere’de yayınlanan Independent gazetesi, “Irak’ın çocuklarını kurtarma savaşı” manşetiyle yer verdiği haberinde şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 100 saygın doktorun imzaladığı bir mektup, Irak hastahanelerinde ekipman yetersizliği sonucu ölen çocukların umutsuz durumunu ortaya koyuyor. Başbakan Tony Blair’e doğrudan çağrıda bulunan doktorlar, ‘Normal şartlarda basit bir tedaviyle iyileşecek olan hasta ya da yaralı yüzlerce çocuk, temel ilâçlar ya da diğer kaynakların olmamasından ötürü ölüme terk ediliyor’ diyor” diye yazdı.

İngiliz basınında dün, bir grup İngiliz doktorun imzaladığı mektuba göre Irak hastanelerinde çocukların karşı karşıya kaldığı durumu anlatan başlıklar ön plana çıktı. .

Independent “Irak’ın çocuklarını kurtarma savaşı” manşetiyle yer verdiği haberinde şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 100 saygın doktorun imzaladığı bir mektup, Irak hastanelerinde ekipman yetersizliği sonucu ölen çocukların umutsuz durumunu ortaya koyuyor. Başbakan Tony Blair’e doğrudan çağrıda bulunan doktorlar, ‘Normal koşullarda basit bir tedaviyle iyileşecek olan hasta ya da yaralı yüzlerce çocuk, temel ilaçlar ya da diğer kaynakların olmamasından ötürü ölüme terk ediliyor’ diyor. Ellerini, kollarını, bacaklarını kaybeden çocuklara protez takılamadığını, bebeklerin oksijen maskesi olmamasından, K vitamini eksikliğinden ya da enjektörlerin steril olmamasından ötürü öldüğünü söyleyen doktorlar, işgalci güçlerden biri olan İngiltere’nin Cenevre ve Lahey Konvansiyonları altında ‘nüfusun tıbbi ihtiyaçlarını karşılama’ sorumluluğu olduğunu belirtiyor.”

/ LONDRA

20.01.2007


 

Avrupa’da hayat felç oldu

Avrupa’da etkili olan kötü hava şartları hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Hava sıcaklıkları başta Almanya olmak üzere birçok ülkede mevsim normallerinin altında seyrediyor. Sert esen rüzgarın fırtına ve hortuma dönüşmesi, uçak ve tren seferlerinin iptal edilmesine neden olurken, şu ana kadar en az 17 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Avrupa kış ile boğuşuyor. Mevsim normallerinin altına inen hava sıcaklığının ardından etkili olan şiddetli yağış ve fırtına, hayat şartlarını güçleştiriyor. Almanya’da saatte 180-200 kilometre hızla esen fırtına, Almanya tarihinde bir ilk yaşattı; tren seferleri ilk kez “güvenlik sebebiyle” gece boyunca iptal edildi. Fırtına nedeniyle meydana gelen çeşitli olaylarda en az 10 kişi hayatını kaybetti. Sabah saatlerinde etkisini artıracağı açıklanan fırtına nedeniyle vatandaşlara evlerinde kalmaları yönünde uyarı yapılan Berlin’de sokağa çıkma yasağı getirildi. Okulların tatil edildiği Almanya’da, bin 500 gönüllü itfaiye görevlisi, gece boyunca nöbet tutacak. Alman polisi ise alarm duruma geçti. Fırtına sebebiyle ülkede güvenlik tedbirleri üst düzeye çıkartılırken, yetkililer, aileleri evlerinden çıkmamaları konusunda ciddî şekilde uyardı. Bir çok bölgede evlerin çatısının uçmasına sebep olan fırtına sebebiyle ülke genelinde 200’den fazla uçak seferi iptal edildi. Tren seferlerinin de iptal edilmiş olması sebebiyle on binlerce yolcu yolda kaldı. Ayrıca birçok otoyol trafiğe kapatıldı. Ormanlık alanlardan geçen yollar ise geçici süre ile ulaşıma kapatıldı. Almanya’nın BadenWürttemberg ve Bavyera eyaletlerinde aşırı yağış ve hortum, paniğe sebep oldu. Hortum sebebiyle çok sayıda evi su bastı, ağaçlar yerlerinden söküldü. Fırtına sebebiyle meydana gelen zararın boyutu henüz tesbit edilemedi.

BadenWürttemberg’de yerlerinden sökülen ağaçların kapadığı yollar ve sokaklardan geçemeyen araçlar, saatlerce beklemek zorunda kaldı. Taşan nehir yatakları birçok evin bodrum katının sular altında kalmasına sebep oldu. Hortumun en fazla etki ettiği Karlsruhe yakınlarındaki Hambrücken’de, 50 evin hasar gördüğü, 100’den fazla evin de çatısının uçtuğu belirlendi.

Bavyera eyaletinde de fırtına ve aşırı yağış devam ediyor. Miltenberg bölgesinde bir tren, topraktan sökülen bir ağaca çarparken, kazanın ardından yolcuların yaralanmadığı açıklandı. Oberbayern’da itfaiye ekipleri arabaların üstüne düşen ağaçları kaldırmak için çalışma başlattı. Aschaffenburg’da, ağaçtan kopan bir dal, 35 yaşındaki bir bayanın kafasından yaralanmasına sebep oldu.

Danimarka ile İsveç’in güneyinde etkili olan şiddetli fırtınada 7 kişi hayatını kaybetti. Her iki ülkede de yüz binlerce konut elektriksiz kaldı.

/ FRANKFURT

20.01.2007


 

AİHM’den Rusya’ya Çeçenistan mahkûmiyeti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), 2000 yılında gözaltında işkence gördüğü gerekçesiyle dâvâ açan 2 Çeçen kardeşi haklı bulup Rusya’yı para cezasına çarptırdığı bildirildi.

Rus haber ajansları, Rus güvenlik güçlerinin Çeçenistan’daki davranışları sebebiyle aldığı ilk mahkumiyetin, “Adam ve Arbi Çitayev adlı Çeçen kardeşlerin, 2000 yılında Rus güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence gördükleri” için açtıkları dava sonucu olduğunu duyurdular. Çitayev kardeşler, AİHM’ne başvurularında 6 aylık gözaltı sırasında içi su dolu şişelerle ve coplarla dövülme, boğazlarının bantlarla sıkılması, köpeklerin üstlerine salınması ve derilerinin kerpetenle çekilmesi gibi işkence yöntemlerine maruz kaldıklarını ileri sürmüşlerdi.

Moskova’da geçen yıl uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden araştırmacı gazeteci Anna Politkovskaya’nın kendileriyle ilgili yazdığı haber sayesinde hayatta kaldıklarını belirten Çitayev kardeşler, insan hakları örgütlerine de destekleri için teşekkür ettiler.

AİHM’nin davayla ilgili nihai kararında, ‘’Mahkeme söz konusu güvenlik güçlerini, davacılara işkence yaptığı konusunda suçlu bulmuştur. Ayrıca konuyla ilgili kamuya açık bir soruşturma yapılmadığı sonucuna da varılmıştır’’ ifadelerine yer verildi. AİHM, iki kardeş için toplam 70 bin avro tazminat ödenmesi cezasını verdi.

/ MOSKOVA

20.01.2007


 

İsrail, Filistin’in parasını serbest bıraktı

İsrail, Hamas hükümetinin işbaşına gelmesiyle dondurduğu, Filistin Yönetimine ait biriken vergi ve gümrük gelirlerinden 100 milyon doları serbest bıraktı. Başbakanlıktan bir yetkili, paranın transfer edildiğini bildirdi.100 milyon doların, gece Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a aktarıldığı belirtiliyor.

Ortadoğu’da barış süreciyle ilgili görüşmelerin yeniden başlatılması çerçevesinde, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kudüs’te 23 Aralıkta, Olmert’in Başbakanlık Konutunda bir araya gelmiş ve toplantıda Olmert, Abbas’a, paranın 100 milyon dolarının serbest bırakılacağı sözünü vermişti. Mart ayından bu yana biriken paranın yaklaşık 600 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor. Geçen günlerde de İsrail tarafı, yine aynı toplantıda kararlaştırıldığı üzere, Doğu Kudüs’teki hastahanelere 40 milyon şekel (yaklaşık 9,5 milyon dolar) tutarında bir para aktarmıştı. Başbakanlıktan bir yetkili, Jerusalem Post’a yaptığı açıklamada, İsrail’in, paranın harcandığı alanları kontrol edebileceği bir sistem oluşturulduğunu da belirtmişti. Para, Filistin kamu görevlilerinin ücretlerinin ödenmesinde de kullanılmayacak.

FİLİSTİNLİLERE SEYAHAT KOLAYLIKLARI

Öte yandan, Abbas ile Olmert’in bir araya geldiği toplantıda da ele alınan, Filistinlilerin günlük hayatlarını kolaylaştırma tedbirleri çerçevesinde İsrail Ordusu, Batı Şeria’da 23 kontrol noktasını daha kaldırdı. Böylece Nablus, Tulkarem, Beytüllahim ve El Halil çevresinde yerleşik toplam 44 askerî kontrol noktası kaldırılmış oldu.

Kontrol noktalarının kaldırılması, Filistinlilerin Batı Şeria’daki kent ve köyleri arasındaki seyahatlerini bir ölçüde kolaylaştıracak.

/ KUDÜS

20.01.2007


 

ABD askeri tecavüzü itiraf etti

Irak’ta, geçen yıl bir genç kıza tecavüz ettiği ve ailesiyle birlikte öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan Amerikan askerlerinden biri daha suçunu itiraf etti.

Çavuş Paul Cortez’in avukatı William Cassara, müvekkilinin sorumluğu kabul etmek ve bu olayı arkasında bırakıp yaşamaya devam etmek istediğini belirtti. Cortez, olaya karışmakla suçlanan 5 askerden, suçunu itiraf eden ikinci asker oldu. Suçunu itiraf eden Cortez, ölüm cezasına çarptırılmaktan kurtuldu. Daha önce 23 yaşındaki Amerikalı asker James Barker da suçunu itiraf etmişti. Irak’ın başşehri Bağdat’ın güneyindeki Mahmudiye’de 12 Mart 2006’da meydana gelen olayda askerler, 14 yaşındaki Abir Kasım El Cenebi adlı Iraklı kıza tecavüz ettikten sonra kızı ve ailesini öldürmüştü.

Sözkonusu olay, Irak’ta sivillere yönelik olarak yapıldığı iddia edilen saldırılar ve diğer suiistimal olayları arasında en kötüsü olarak kabul ediliyor. Bu arada, Trent Thomas adlı bir Amerikan deniz piyadesinin de nisan ayında, Irak’ın Hamdaniye kasabasında 52 yaşındaki Haşim İbrahim Avad’ın kaçırılıp öldürülmesi olayına karıştığını itiraf ettiği bildirildi.

/ CHICAGO

20.01.2007


 

Rice, Malikî’yi kırdığı için üzülmüş

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ‘’Irak hükümeti gecikmede’’ şeklindeki sözlerinin Irak Başbakanı Nuri el Maliki’yi incitmiş olabileceğini, bu sebeple ‘’üzüntü duyduğunu’’ söyledi.

Rice, Londra’ya gelirken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada,“Kırıldığı için üzgünüm. Onu incitmek istememiştim’’ dedi. “Yabancı dil konuşanlar, bazen, bazı şeylerin tercüme edilemeyeceğini bilmeli’’ diyen Rice, konuşmasında ‘’kaybedecek zaman yok, hemen harekete geçilmeli’’ demek istediğini belirtti. Rice, bu sözleri Maliki’nin nasıl anladığını bilemediğini ancak Irak Başbakanıyla aynı frekansta olduklarını belirterek, ‘’Bunun ciddi bir sorun olduğunu düşünmüyorum’’ diye konuştu.

/ LONDRA

20.01.2007


 

Malikî’den geri adım

Irak hükümeti sözcüsü Ali elDabbagh, Başbakan Nuri elMalikî’nin bir İtalyan gazetesine verdiği demeçte ABD Başkanı George W. Bush’u eleştirdiği haberlerini yalanladı.

ElDabbagh, gazetede yer alan ifadelerin tercüme hatası veya Maliki’nin cümlelerinin yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını belirterek, haberi “müsamaha gösterilemez” olarak niteledi.

Diğer haber ajanslarının da gazetenin kullandığı ifadelerden alıntı yaptığını belirten elDabbagh, “Bu açıklamaların hiçbir şekilde doğru olmadığının altını çiziyoruz” dedi. İtalyan gazetesi, dün Maliki’nin açıklamalarını, “Bush’un zayıflığını hiç bugünkü kadar hissetmemiştim” şeklinde vermişti.

/ BAĞDAT

20.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004