Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İç piyasa tıkandı, ihracat da kurtarmıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Adnan Ersoy Ulubaş, iç piyasanın tıkandığını, sanayiciyi ihracatın da kurtarmadığını bildirdi. Ulubaş, son iki yılda ihracatta rekor kıran, bu yıl 80 milyar dolara yaklaşan ihracatın, aslında yeterli olmadığını, 110-120 milyar doları bulması gerektiğini belirtti.

ADANA - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Adnan Ersoy Ulubaş, iç piyasanın tıkandığını, sanayiciyi ihracatın da kurtarmadığını bildirdi. Ulubaş, sorunun kaynağının Türkiye’deki yüksek üretim maliyetleri olduğunu, bu sebeple ne yurt içine ne de yurt dışına çalışanın para kazanamadığına dikkati çekerek, bu durumun, başta tekstilciler olmak üzere yurt dışına kaçışı yoğunlaştıracağını savundu.

Türkiye’nin ihracatında ağırlıklı sektör olan tekstil ve konfeksiyonun, yerini otomotive bıraktığını belirten Ulubaş, bunun da tekstilin emek yoğun sektör ve buna bağlı olarak işçilik maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Mısır’da bir süre önce Türkler tarafından Türk Sanayi Bölgesi kurulması çalışmalarının başlatıldığını hatırlatan Ulubaş, 35 milyon dolarlık yatırımla kurulacak bu bölgede 10 tane Türk firması bulunduğunu, 20 firmanın da kurulma aşamasında olduğunu belirtti.

MALİYETLER AZALACAĞINA ARTIYOR

Ulubaş, Türk tekstilcisi başta olmak üzere sanayicinin başka ülkelere kaçışının Türkiye’de zaten var olan istihdam sorununu artıracağına dikkati çekerek, şunları söyledi: ‘’Yıllardır maliyetlerin yüksekliğinden yakınıyoruz, azalacağı yerde daha çok artıyor. Türkiye’de, 4 yıl önce 300 dolar olan bir işçinin aylık maliyeti bugün 650 dolar civarında. Mısır’da bu maliyet 100 doları geçmiyor. Doğal gaz fiyatları bizden 10 kat daha aşağı, elektrik maliyetleri de bizim 4’de birimiz kadar. Türkiye istihdam vergisinin yüksekliğinde Avrupa Birliği ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Bu yüzden global manada rekabetçilikte 55’inci sıradayız.’’

Ulubaş, yüksek maliyetlerin ihracatçının dış pazarlarda rekabet şansını kırdığını, başta tekstilci olmak üzere Mısır’la başlayan kaçışta, sırada Sudan’ın bulunduğunu ifade ederek, ‘’Türk sanayicisinin yurt dışına açılması bir başarı gibi görünse de içerdeki istihdam açısından sakıncalı. Bu nedenle, süratle yabancı sermaye çekerek, istihdam oluşturmak zorundayız’’ dedi.

/ ADANA

24.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İç piyasa tıkandı, ihracat da kurtarmıyor

  Sıcak paranın katil balinaları

  Problem üretim değil, pazarlama

  Narenciye üreticisi 4 yıldır zararda

  Asya yeniden doğuyor

  Kuraklıktan uncular da tedirgin

  93 kiraz üreticisi AB’ye girdi

  Marker için gerekirse mühürleriz

  Turizmi kalite anlayışı istikrara kavuşturur

  En güçlü Fiesta


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004