Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kuraklık korkutuyor

Mevsim normallerinin çok üstünde seyreden sıcaklıklar ve yağışların uzun yıllar ortalamalarına göre oldukça az görülmesi, dünyada geleceğe yönelik merak uyandırmaya devam ediyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süer Anaç, “Kuraklık, tarım üretiminde verim ve kalite düşmesine yol açmaktadır” dedi.

Türkiye'de bu kış bahar havası yaşanıyor. Mevsim normallerinin çok üstünde seyreden sıcaklıklar ve yağışların uzun yıllar ortalamalarına göre oldukça az görülmesi, dünyada geleceğe yönelik merak uyandırmaya devam ediyor. Konu hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süer Anaç, "Kuraklık, tarım üretimde verim ve kalite düşmesine yol açmaktadır." dedi.

Bu yıl yağmur azlığı sebebiyle özellikle buğday ve arpa gibi serin iklim tahıllarının olumsuz etkilendiğini vurgulayan Prof. Dr. Anaç, ülkenin tahıl üretim merkezleri olan İç Anadolu (Konya, Ankara), Güneydoğu Anadolu (Şanlıurfa, Hatay) ve Çukurova bölgelerinin, yıllık 20-22 milyon ton olan buğday üretiminin yüzde 25'ini karşıladığını kaydetti. Özellikle Çukurova'da çok şiddetli, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da orta şiddetli tarım kuraklığı yaşanmakta olduğunu dile getiren Anaç, "Kuraklığın verim ve kaliteye etkileri, yağışın tekrar başlamasıyla ilişkilidir. Yağış kısa süre içinde başlarsa, verim düşüklüğü yüzde 10'larda kalacaktır." diye konuştu.

Yağışların azaldığı, kurak dönemin uzadığı ve şiddetlendiği bir iklim tipinde mevcut tarım özelliklerini devam ettirilemeyeceğinden dolayı hem tarım potansiyeli hem de ürünlerde önemli değişmeler olabileceğine dikkat çeken Anaç, yağışlardaki azalmaya paralel olarak akarsuların taşıdığı su miktarındaki azalmanın, aşırı çekim yapılan yeraltı suyuna talebi arttıracağını dile getirdi.

Süer Anaç, soğuk hava sebebi olan Sibirya yüksek basınç sisteminin bu yıl hemen hemen hiç etkili olmaması, ayrıca bütün Güney Avrupa ve Türkiye'yi etkileyerek kışların ılık ve sıcak geçmesine ve yağış olmamasına sebep olan Azor yüksek basınç sisteminin etkisinden ve ılık, sıcak ve yağışsız hava sebebi olan El Nino'nıun görülmesinden dolayı Türkiye'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin çok üstünde olduğunu belirtti. Prof. Dr. Anaç, "Ege Bölgesi'nde uzun yıllar ortalaması yağış miktarlarıyla 2006 yılı toplam yağış miktarı karşılaştırıldığında, bölge genelinde büyük oranda azalmalar olduğu görülmektedir. Mesela İzmir'de aralık ayı uzun yıllar ortalaması 150.9 milimetre olmasına rağmen 2006 Aralık ayında düşen yağış miktarı 9.1 milimetredir. Benzer şekilde İzmir'de ocak ayında, 23 Ocak 2007 tarihine kadar olan dönemde 19.3 milimetre yağış kaydedilmiştir. İzmir'de ocak ayı uzun yıllar ortalaması 130.2 milimetredir." açıklamasını yaptı.

2006 Aralık ayında yurdun büyük bölümüne normalin altında yağış düştüğünü, Ege Bölgesi'nde ise çok şiddetli kuraklık yaşandığını ifade eden Anaç, "2006 Ekim ile Aralık dönemini kapsayan üç ayda kuraklık çok şiddetli yaşanmamış olmasına rağmen az da olsa hissedilmiştir. Kuraklığın değerlendirilmesinde asıl tehlikenin su kaynakları açısından görülebileceği düşünülürse, bölgedeki bazı barajların doluluk oranlarında, bir önceki yıla göre yüzde 6.5 azalma olduğu görülmektedir." dedi.

Türkiye genelinde Orta Anadolu, Çukurova, Ege ovaları ve Güneydoğu Anadolu ovalarının tam bir meteorolojik kuraklığın etkisinde kaldığını belirten EÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğr. Gör. Dr. Gülay Pamuk Mengü ise, "Türkiye'de küresel ısınmadan dolayı hava sıcaklığında 1 - 2 derece artış beklenirken Avrupa'nın kuzey ülkelerinde 4 - 5 derece bekleniyor. Ayrıca mevsim normallerinin üzerindeki birkaç derecelik sıcaklık artışları sebebiyle bitkiler kışlama ihtiyacını karşılayamazsa çiçek organlarına sahip olamaz, meyve ve ürün veremez." diye konuştu.

/ İZMİR

25.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsmail Cem vefat etti

  Hükümetin niyeti ne?

  Dış basın: Sessiz ve asil topluluk

  Yasin Hayal: Orhan Pamuk akıllı olsun

  Yasin Hayal: Orhan Pamuk akıllı olsun

  Samast, cinayeti kabul etti

  Hoon: 301’i değiştirmeli ya da kaldırmalı

  Bolu Dağı Tüneli ulaşıma açıldı

  Buldan'da deprem paniği

  Asırlardır beraberiz

  Kuraklık korkutuyor

  Ankara'ya yağmur bombası

  Dünyada ve Türkiye’de su kıtlığı kapıda

  Karne heyacanı

  Okkan mezarı başında anıldı

  Meclis, YİBO’daki istismarı araştıracak

  İSÖM özürlüleri hayata bağlıyor

  İncirlik’te kargo sahası büyütüldü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004