Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hükümetin niyeti ne?

“Hükümetin her bir şeyi değiştirmesi için bu tür cinayetlerin yaşanmasını bekleyeceksek işimiz çok zor demektir” diyen Prof. Dr. Ahmet İnsel, şu anda bile hükümetin 301’i değiştirme yönünde bir girişiminin bulunmadığını ifade ederken, gazeteci Ragıp Duran milliyetçi dalganın önüne geçmek için 301’den başka maddelerde de düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Duran, “Yapılacaklar genel bir demokratikleşmeye ve milliyetçilikten uzaklaşmaya hizmet edebilirse bir anlamı olur” dedi.

Hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesisinden açılan dava sürecinde linç girimlerine maruz kalan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in bu gerginliğin ardından katlmedilmesi dikkatleri yeniden 301 sorunununa çevirdi.

Onbinlerce kişinin Hrant Dink’i son yolculuğuna uğurladığı törene katılanlar, 301. maddesinin tamamen kaldırılması ya da değiştirilmesine sıcak baktığını söyleyen Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın mesajına sevinemiyor. Dink’in ailesi ile Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan’ı taziye ziyaretinde bulunan Meclis Başkanı, çıkışta “Dink’in yargılandığı 301. maddenin kaldırılması için bir adım atmayı planlıyor musunuz?” sorusuna cevap verirken, “301’in tamamen kaldırılması ya da tamamen değiştirilmesi söz konusu olabilir. Biz şahsen buna sıcak bakarız” demişti.

Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel, müzisyen Onur Akın, gazeteciler Ragıp Duran ve Gunnar Köhne, hukukçular Tora Pekin ve Sezgin Tanrıkulu, yayıncı Levent Cinemre ve mühendis Yurdagül Baybekman’a, Arınç’ın mesajını değerlendirdiler.

İnsel: Her değişiklik

için cinayet mi lâzım

Ahmet İnsel, 301’i değiştirmek veya kaldırmak yetkisinin Arınç değil hükümette olduğunu belirtti. Hükümetin bu yönde bir girişimde bulunmadığına dikkat çeken İnsel, herkesin “Hükümetin her bir şeyi değiştirmek için bu tür cinayetlerin yaşanmasını bekleyeceksek işimiz çok zor demektir” konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Akın: Mutlaka bir diyet ve bedel ödettiriyorlar

Müzisyen Onur Akın da, 301. maddenin kaldırılması halinde, bunun “Türkiye’nin en önemli mihenk taşını yok edildikten sonra” gerçekleşmiş olacağını ifade ederek “Sonuçta bir anlamda başarıya da ulaşmış oldular. En önemli aydınlarımızı ortadan kaldırıldıktan sonra böyle bir adım atıyorlar” diye konuştu.

F Tipi cezaevlerindeki hayat şartlarını protesto etmek için uzun süredir ölüm orucunu sürdüren avukat Behiç Aşçı örneğini veren Akın, “Aşçı eski haline dönemeyeceği bir aşamaya geldikten sonra Bakanlık adım atıyor. Mutlaka bir diyet ve bedel ödettiriyorlar” diyerek yetkilileri eleştirdi.

Duran: Milliyetçilikten uzaklaşma için 301 yetmez

Gazeteci Ragıp Duran ise, milliyetçi dalgasının önüne geçmek için 301’den başka maddelerde de düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Duran, “Genel bir demokratikleşme ve milliyetçilikten uzaklaşmaya hizmet edebilirse bir anlamı olur” dedi.

Köhne: Seçim öncesi 301 değişmez

Uzunca bir süre sadece 301. madde konusunda haber yaptığını açıklayan Alman gazeteci Gunnar Köhne, seçim öncesinde bu maddenin kaldırılmasına kesinlikle inanmadığını bildirdi. Köhne, “İki senedir ‘gerekirse değiştirilir’ diyorlar. Değiştirilmesi gerektiğini hala anlamadılar mı?” diye konuştu.

Pekin: Hükümet 301’de yanıldı

Avukat Tora Pekin de, gazeteci Duran gibi, 301’in atılması gereken yüzlerce adım olduğunu ifade ederek, Arınç’ın açıklamasının zamanlamasını eleştirdi. Pekin, “Açıklamanın zamanlaması hükümetin hem ikiyüzlülüğünü hem de 301 konusunda şimdiye kadar yanıldığını gösteriyor” dedi.

Tanrıkulu: Vicdanlar rahatlatmaz

Diyarbakır Barosu Başkanı Sezginn Tanrıkulu ise, “301. maddenin sorumlusu bu hükümet. Yükselen milliyetçilik ve ırkçılıktan da bu hükümet ve bu meclis sorumludur. Bu kadar bedelden sonra değiştirilmesi vicdanları rahatlatmayacaktır. Bu parlamentodaki bileşenlerin bu maddeyi kaldırabileceğini düşünmüyorum” dedi.

Cinemre: Demokrasi mücadelesi 301 ile başlasın

301’in değiştirilmesinde çok geç kalındığını söylenen yayıncı Levent Cinemre de, Türkiye’de demokrasi mücadelesinin bu maddenin değiştirilmesiyle bitmeyeceğini ancak bununla başlaması gerektiğini açıkladı.

/ İSTANBUL

25.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsmail Cem vefat etti

  Hükümetin niyeti ne?

  Dış basın: Sessiz ve asil topluluk

  Yasin Hayal: Orhan Pamuk akıllı olsun

  Yasin Hayal: Orhan Pamuk akıllı olsun

  Samast, cinayeti kabul etti

  Hoon: 301’i değiştirmeli ya da kaldırmalı

  Bolu Dağı Tüneli ulaşıma açıldı

  Buldan'da deprem paniği

  Asırlardır beraberiz

  Kuraklık korkutuyor

  Ankara'ya yağmur bombası

  Dünyada ve Türkiye’de su kıtlığı kapıda

  Karne heyacanı

  Okkan mezarı başında anıldı

  Meclis, YİBO’daki istismarı araştıracak

  İSÖM özürlüleri hayata bağlıyor

  İncirlik’te kargo sahası büyütüldü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004