Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Türkiye ve İran bölgesel güç

Dün yayınlanan İngiliz gazetesi Guardian’da yer alan Orta Doğu’dan bir habere göre, İsrail, İran’ı dünya piyasalarından silmek için yeni bir atılım başlatıyor. Buna göre İran’la doğrudan iş yapan 70 kadar şirkete yatırım yapan Amerikalı fon yöneticileri hedef alınacak ve yatırımlarını çekmeleri için baskı uygulanacak. Ayrıca İran’ın petrol sektörüyle çalışan uluslar arası bankalara da baskılar geliyor.

Guardian’a göre amaç, apartheid, yani ırk ayrımcılığı döneminde Güney Afrika Cumhuriyeti’ne uygulanan boykotun bir benzerini başlatmak ve İran’ı ekonomik olarak zayıflatmak. Aynı zamanda, dünya kamuoyunu da askeri saldırı seçeneği için yumuşatmak. Gazeteye göre İsrail bununla da yetinmeyecek. Yahudi soykırımını reddeden, İsrail’in haritadan silinmesini isteyen Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a uluslar arası mahkemelerde dâvâlar açılacak. Kampanyayı yürütecek isim olan Likud lideri Benyamin Netanyahu’nun, bu amaçla Londra’ya geldiği belirtildi.

Guardian bu haberi verdikten sonra yorum sayfasındaki baş makalesini de aynı konuya ayırdı. Gazete, bu hafta Herzliya’daki yıllık konferanslarında buluşan İsrailli savunma ve istihbarat uzmanlarının, iki yeni bölgesel süper gücün doğmakta olduğunda görüş birliği yaptığını söylüyor: İran ve Türkiye. İsrailli uzmanlar bu iki güçten İran’ın, İsrail için varoluşsal bir tehdit oluşturduğuna emin.

Gazeteye göre, İsrail yine kendine amansız bir düşman bulmuş görünüyor. Ancak Guardian’a göre, bu düşmana karşı büyük adımlar atacağına işin temeline inse ve Filistinliler için küçük adımlar atarak barışı getirse, çok daha rahat eder.

/ LONDRA

27.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye ve İran bölgesel güç

  Amerikan iddiası: İran uzaya uydu gönderecek

  Katsav, üç aylığına görevden men edildi

  Küresel ısınma masada

  Abbas: Hükümet 3 haftada kurulur

  Beyrut’ta sokağa çıkma yasağı kalktı

  Demokratlar Irak Savaşını finanse etmek istemiyor

  Bağdat’ta siviller ölmeye devam ediyor

  Yunanistan, 240 imam istihdam edecek


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004