Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Küresel ısınma masada

Dünyanın dört bir yanından gelen 500 kadar bilim adamı, iklimin ısınması meselesini ele almak üzere Pazartesi günü Paris’te bir araya geliyor. BM’nin finanse ettiği “Hükümetler arası İklim Değişimi Uzmanlar Grubu” (HİDUG) toplantısı 4 gün sürecek. Uzmanların 2 Şubatta yayınlayacağı rapor, 5 yıl boyunca iklim konusunda referans kaynağı olacak.

Zaten iki yıldır hazırlanmakta olan raporda, “iyi haber” bulunmayacak. Fransız iklim bilimcisi Herve Le Treut’ye göre, rapor uzun zamandır söylenegelenlerin teyidinden başka bir şey olmayacak.

Uzmanlara göre, denizlerdeki buzullar ve donmuş kara parçalarının erimesi, karla kaplı alanların ve buzulların azalması, ısınan okyanusların genişlemesi iklimin ısınmasının sonuçları olduğu kadar bu sürecin hızlandırıcısı da... İlim bilimcileri, bu olayların ısınmanın boyutlarını genişleteceğini düşünüyor. Ancak bu genişlemenin nereye kadar tahammül edilebilir olduğu pek bilinmiyor.

HİDUG’un 2001 toplantısının sonunda yayınlanan raporda, ortalama sıcaklığın, yüzyılın sonunda 1990 raporuna göre 1,4 ila 5,8 santigrat derece artabileceği uyarısında bulunuluyordu.

Fransız uzman Jean Jouzel’e göre, yeryüzü sıcaklığı bir asır içinde 0,8 derece arttı. Bu artışın yarısı da son 30 yılda meydana geldi. 1996 yılı hariç, 1995’ten bu yana geçen her yıl, son 140 yıllık dönemin en sıcak yılları oldu...

Bilim dünyasına göre, ısınmada son onyıllarda gözlemlenen artış, sadece doğal değişikliklerden kaynaklanmıyor. Atmosfere yayılarak sera etkisine sebep olan karbon gazlarının önemli kısmına insanlar yol açıyor. Bu da, gözlerin karar mercilerine ve yöneticilere çevrilmesine sebep oluyor.

İklim uzmanı Edouard Bard’a göre, bilgisayar simülasyonları 2100 yılında ortalama sıcaklık artışının 3 derece olacağını gösteriyor. Ama her şey, gaz emisyonunun azaltılmasına ilişkin senaryolara bağlı. Bu senaryolar da, ekonomik tercihlere, nüfusa ve hatta diplomasiye göre şekillenecek. AB’nin önceki yıl organize ettiği uzmanlar toplantısında şu sonuç çıkmıştı:

Sıcaklık artışı 2 dereceyi geçerse, gezegenimiz buna ayak uydurmakta çok zorlanacak.

/ PARİS

27.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye ve İran bölgesel güç

  Amerikan iddiası: İran uzaya uydu gönderecek

  Katsav, üç aylığına görevden men edildi

  Küresel ısınma masada

  Abbas: Hükümet 3 haftada kurulur

  Beyrut’ta sokağa çıkma yasağı kalktı

  Demokratlar Irak Savaşını finanse etmek istemiyor

  Bağdat’ta siviller ölmeye devam ediyor

  Yunanistan, 240 imam istihdam edecek


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004