Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Faiz, ülkemizi linç ediyor

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, ülke olarak ödenen faizin ekonomimiz için linç özelliğini taşıdığını belirterek, “Geleceğimizin ipotek altına girme riski de yine devam etmektedir” dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada son açıklanan faiz rakamlarlarının ülkemize ve insanımıza olan faturasınının açıkça görüldüğünü dile getiren ASKON Genel Başkanı Koca, yıllar yılı yanlış ekonomi yönetimlerinin Türkiye’yi linç edilmiş noktaya getirdiğini söyledi. Bütçedeki, Faiz Dışı Fazla başlığının “alacaklılarımızı rahatlatmak ve sizden aldığımız borçları ödemek için bizim ekonomimiz ne kadar iyi görüyor musunuz der gibi bir uygulama” olduğunu ifade eden Koca, “Yani gelir gider dengemizi faiz hariç ifade edip, ispat edip yeni borçlar alıyoruz. Yeni borç, yeni faiz, sonunda Gayri Safi Milli Hasıla’mıza (GSMH) denk gelecek bir borç yükü. Son beş yıl içerisinde sırf faize ödediğimiz para, GSMH’mızın yarısı kadar olmuş. Yani eğer böyle bir faiz batağımız olmasa imiş faraza bugün 600 milyar dolarlık bir ekonomiden bahsedecektik” dedi.

Faiz düzeninin devam etmesiyle, geleceğimizin ipotek altına girme riskinin de devam ettiğini vurgulayan Koca, 205 milyar YTL’lik bütçeden 53 milyar YTL faize ödenirken, 16 milyar YTL’nin yatırıma ayrılmasının sömürünün payını gösterdiğini kaydetti.

“Bu belâdan millete dayanarak kurtulabiliriz”

Önemli olan noktanın reel faizlerin yüksek olması olduğunu ve faizlerden kurtulmadıkça düzlüğe çıkılmayacağını belirten Koca, şöyle devam etti: “Faizler üzerimizdeki en önemli karabasandır. Ülkemiz ekonomisi yıllardır linç altındadır. Planları bu girdaptan kurtuluş üzerine yapmak gerekir. Aksi halde sömürü düzeni sonsuza kadar devam edecektir. En azından artık dengeli bir borçlanma seviyesine gelmek bir mecburi önceliğimizdir. Milletle yapılacak bir önemli mutabakatla bu belâdan kurtulma ihtimali vardır. Her yıl bütçemizin yüzde 25’i kadarı yatırıma harcanacak, vaadi çok önemli bir motivasyondur. Bu riski üstlenecek ve adeta millî mücadele kabul edecek bir siyasî iradeye ihtiyaç bulunmaktadır.”

Yeni Asya / İSTANBUL

31.01.2007


 

İnşaatta ‘veresiye büyüme’ riskli

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, ‘’Sektörün 2006’daki performansı değerlendirildiğinde, vatandaşın banka ve konut üreticilerine, yatırımcı kamu kuruluşlarının ise müteahhitlere borçlanmasıyla ‘veresiye büyüme’ gerçekleştiği görülüyor’’ dedi.

2006’da ekonomideki duraklamaya ve faizlerin yükselmesine paralel, konut sektöründe gözle görülür bir yavaşlama olduğunu kaydeden Eren, “2004 ve 2005’te inşaat ruhsatı alınmış olan projelerin bir kısmının inşaatı bu yıl içerisinde sayıldığından ve büyüme rakamı, bunları yansıttığından yüksek görünmekte, gerçekte ise çok daha düşük düzeylerde seyretmekte’’ diye konuştu.

İnşaat sektöründe 2005 yılındaki sıkıntıların 2006’da da artarak devam ettiğini anlatan Eren, şunları kaydetti: ‘’Sektörün 2006’daki performansını değerlendirildiğinde, vatandaşın banka ve konut üreticilerine, yatırımcı kamu kuruluşlarının ise müteahhitlere borçlanmasıyla ‘veresiye büyüme’ gerçekleştirdiği görülüyor.

Bu büyümenin sürdürülemez olmanın ötesinde geleceğe yönelik ciddi riskler içerdiğini de gözden kaçırmamak gerekmekte. Konut sektörüne dayalı bu büyümenin etkisi sınırlı olmuş, kamu altyapı yatırımlarında faaliyet gösteren inşaatçıların sıkıntıları artarak devam etmiştir. Bu gruptaki firmaların karayolları başta olmak üzere, pek çok altyapı projesinde yatırımcı kamu kuruluşlarından alacakları geçmişte hiç olmadığı kadar yüksek meblağlara ulaşmıştır.’’

/ BURSA

31.01.2007


 

Durmuş, IMF sözcüsü gibi

Türk Harb-iş Genel Başkanı Osman Çimen, ‘’IMF sözcüsü gibi konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın, ülke ekonomisinin geleceğine ilişkin uyarıları, ekonomiyi krize sokan çevrelere yapmasını öneriyoruz’’ dedi.

Çimen, yaptığı yazılı açıklamada toplu pazarlık hakkının Anayasa ve yasalarla teminat altına alınmış bir hak olduğunu belirtti. Çimen, şunları kaydetti: ‘’Siyasi krizlerde hiçbir katkısı olmayan kamu çalışanları, krizlerin faturasını işlerini kaybederek ödemişlerdir. Yıllar içinde sayıları eriyen ve bugün 300 bini bile bulmayan kamu çalışanlarının ücretlerine göz diken Merkez Bankası Başkanı’nın toplu iş sözleşme müzakerelerinin arifesinde sarf ettiği sözleri doğru bulmuyoruz. IMF sözcüsü gibi konuşan Merkez Bankası Başkanı Sayın Durmuş Yılmaz’ın, ülke ekonomisinin geleceğine ilişkin uyarıları, ekonomiyi krize sokan çevrelere yapmasını öneriyoruz.’’

/ ANKARA

31.01.2007


 

Dövizle borçlanmayın

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ekonomi Danışmanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ufuk Tutan, İZTO üyelerine ve yatırımcıları dövizle borçlanmamaları, özkaynak kullanımına yönelmeleri tavsiyesinde bulundu.

İZTO aracılığıyla yazılı açıklama yapan Tutan, 2001 krizinde büyük ölçüde kamunun üzerinde bulunan dış borç stoğunun, bugün büyük oranda reel sektör tarafından taşındığını belirterek, şunları kaydetti: ‘’2007 yılında ekonomideki kırılganlık, siyasi gerilimler veya dış etkiler sonucu doğacak bir krizden en fazla reel sektör etkilenecektir. Bu yüzden çok daha dikkatli olmak lâzım. Üyelere dövizle borçlanmamalarını, özkaynak kullanmalarını tavsiye ediyoruz.’’

Reel sektörün gerek borçlanma yoluyla yatırım harcamalarında gerekse ucuz girdiye dayanan ithalat yoluyla üretim yapısında dışarıya bağımlı hale geldiğini ifade eden Tutan, hızla artan dış ticaret açığının, cari açık problemi oluştururken, aynı zamanda döviz bazlı borç krizi riskini de beraberinde getirdiğine işaret etti. Tutan, “Döviz ihtiyacının büyük hacimlere ulaştığı bugünlerde Türkiye ekonomisi, büyüme finanse etme stratejisini değiştirmelidir’’ diye konuştu.

/ İZMİR

31.01.2007


 

Turizm geliri geriledi

Turizm sektörü durgun geçen 2006 yılında gelir bazında da düşüş yaşadı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl turizm geliri yüzde 7.2 düşüşle 16.8 milyar dolara geriledi.

2005’te bu rakam 18.1 milyar dolar düzeyindeydi. Geçen yıl toplam ziyaretçi sayısı 23.1 milyon kişi olurken, kişi başı ortalama harcama 728 dolar olarak gerçekleşti.

Turizm gelirinin 12.5 milyar doları yabancı turistlerden gelirken, kişi başı ortalama harcama 651 dolar oldu. Yerli turistlerden 4.3 milyar dolarlık gelir sağlandı ve kişi başı harcama tutarı 1.110 dolar olarak belirlendi. Turizm gelirinde kişisel harcamaların payı yüzde 89.5, paket turların payı ise yüzde 10.5 oldu.

/ İSTANBUL

31.01.2007


 

SunExpress, Antalya’dan Londra’ya da uçacak

Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortaklığında kurulan SunExpress, tarifeli dış hat seferlerine Antalya-Londra hattını da ekledi.

SunExpress’ten yapılan yazılı açıklamada, 8 Şubatta başlayacak aktarmasız uçuşların, Antalya ile Londra’nın Stansted Havalimanı arasında, Pazartesi ve Perşembe günleri karşılıklı olarak düzenleneceği bildirildi. Açıklamada, Antalya-Londra bilet fiyatlarının, vergiler hariç tek yönde 29 Avro’dan başlayacağı belirtildi.

/ ANTALYA

31.01.2007


 

İthalat, yerli -üreticiyi tehdit -ediyor

Ankara Organize Tekstil Sanayi Sitesi (ANTEKS) Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Kayıhan, dampingli ithalatın yerli üreticiyi tehdit ettiğini bildirdi.

Kayıhan, yaptığı açıklamada, yeni yatırımların önündeki büyük engellerden birinin de denetimsiz ithalat olduğunu, dampingli malların serbestçe girdiği ülkelerde üreticiden yatırım yapmasını beklemenin doğru olmadığını söyledi.

Yatırım yapmak için ithalatın disiplin altına alınması gerektiğini ifade eden Kayıhan, şöyle devam etti: ‘’Yıllardan beri uyarmamıza rağmen bu konuda ağır davranılıyor. İthalatı disiplin altına alınmamış büyük bir sektör olan tekstil, damping fiyatlarına yakın fiyatlarla karşı karşıya bırakılmış ve bundan dolayı da bir kapanma sürecine itilmiştir. Bizim insanlarımızın milyonlarcası işsizdir. En azından hükümetimiz, belki bir iki sene için vergi yükünü asgariye indirmeli veya gecikmeye tabi tutmalıdır. Bütün vergileri bir sene, iki sene için yüzde 50 azaltmak gibi bir sistem öneriyoruz.’’

/ ANKARA

31.01.2007


 

Köprü ve otoyol zammına yargı freni

Ankara 10. İdare Mahkemesi, köprü ve otoyol araç geçiş ücretlerine yapılan zammın iptali amacıyla açılan dâvâda yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen’in, “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün köprü ve otoyol ücretlerinin artırılmasına ilişkin kararının iptali ve yürütmenin durdurulması” istemiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesinde açtığı dâvâ karara bağlandı.

10. İdare Mahkemesi, 31 Ağustos 2006 tarihinde, İstanbul Boğaz Köprülerine yüzde 33, paralı otoyol geçiş ücretlerine ise yüzde 20 oranında yapılan zammın yürütmesini, “uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği” gerekçesiyle durdurdu. Kararda “Ücret ayarlamasının iç kaynak teminine yönelik olduğu anlaşılmaktadır. bu da devletin ulaşım sektörünü gelir artırıcı bir kalem olarak görmesi anlamına gelir ve hukuka uygun değildir” ifadelerine yer verildi.

/ ANKARA

31.01.2007


 

Rahmet çiftçilerin imdadına yetişti

Kuraklık sebebiyle sıkıntılı bir süreç geçiren buğday tarlalarının, yağmurla birlikte can suyu aldığı ve çürümekten kurtulduğu bildirildi.

Hatay Tarım İl Müdür Vekili Hasan Özyılmaz, yağışlarla Hatay’da 996 bin dekara ekilen buğdayın su ihtiyacının kalmadığını söyledi. Üreticilerin kuraklık sebebiyle zor günler geçirdiğini ve ek masraf yaparak, tarlasını sulamak zorunda kaldığını ifade eden Özyılmaz, şöyle devam etti: ‘’Geçmiş yıllarda bu mevsimde buğday, kanola gibi yem bitkileri, ekildiğinde sulamaya ihtiyaç duyulmazdı. Çünkü yeterli yağmur yağardı. Ancak, bu yıl tarihinde ilk defa üreticiler yağmur yağmadığı için çürümeye karşı ek masraf yaparak tarlasını suladı. Bir bölümü de imkânsızlık sebebiyle sulamayı da yapamadı. Bu hafta yağışlarla birlikte üreticilerimizin yüzü güldü ve sulama derdinden kurtuldu.’’

Artık Amik Ovası’nda Nisan ayına kadar yağışlarla ilgili bir sorunun kalmadığına işaret eden Özyılmaz, yağan yağmurun toprak için yeterli olduğunu belirtti.

/ HATAY

31.01.2007


 

Karayolları arsasına talep çok

İstanbul Levent’te bulunan yaklaşık 96,5 dönümlük Karayolları arazisinin satışına ilişkin şartnameler geçen Salı gününden itibaren satılmaya başlanırken, ihaleye katılabilmek için gerekli olan ve adedi 20 bin YTL olan şartnamelerden 10’un üzerinde satış yapıldı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB), şartname satışlarından dört günlük satış geliri de 200 bin YTL’yi aşmış oldu. Araziye 226 bin metre kare inşaat yapılabilecek, en yüksek bina 28 katlı olabilecek.

/ ANKARA

31.01.2007


 

Benzin 3 kuruş zamlandı

Rafineri çıkış fiyatında yapılan ayarlamanın ardından, 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatına litrede 2-3 YKr zam geldi.

Benzinin pompa fiyatındaki artıştan sonra OPET, POAŞ, BP bayilerinde kurşunsuz benzinin litre fiyatı Ankara ve İzmir’de 2,65 YTL, İstanbul’da 2,66 YTL’ye çıktı.

/ ANKARA

31.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004