Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Osmanlı’nın Sinan sınırları çizildi

ÇEKÜL Vakfı tarafından 1998 yılında başlatılan “Sinan’a Saygı Projesi” kapsamında hazırlanan, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki eserlerinin yer aldığı “Mimar Sinan Eserleri İstanbul Gezi Haritası” tamamlandı. Altı ayda hazırlanan “İstanbul Gezi Haritası ve Rehberi” Atlas Dergisi’nin Şubat 2007 sayısıyla birlikte Sinan severlere ulaşıyor.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, düzenlediği basın toplantısında, Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş coğrafyasına yayılmış olan Mimar Sinan eserlerinin hak ettiği öneme ve tanıtıma kavuşturulmasını amaçladıklarını söyledi.

“İstanbul Gezi Haritası’nın” ön yüzünde Sinan’ın eserlerinin İstanbul şehir planı üstünde yerleri, arka yüzünde ise bu eserlere ait ayrıntılı bilgi ve fotoğrafları bulunuyor.

“Mimar Sinan Eserleri İstanbul Gezi Haritası” ile başlayan bu çalışmanın bir sonraki aşamasında ise Trakya, Anadolu, Balkanlar ve Ortadoğu’daki Sinan eserlerinin haritaları yayımlanacak.

“Mimar Sinan Eserleri İstanbul Gezi Haritası”, “Sinan’a Saygı Projesi”nin yalnızca bir ayağını oluşturuyor. Proje kapsamında hayata geçirilen diğer önemli bir çalışma da, Mimar Sinan ile ilgili bilgilere ulaşılabilecek olan bir web sitesi. www.sinanasaygi.com sitesi 1 Şubat 2007 tarihinden itibaren yayımda olacak. Sitede bulunan Sinan envanterine girenler, Sinan’ın İstanbul’da yaptığı yüzü aşkın eser hakkında ayrıntılı bilgilere, fotoğraflara ve eskizlere ulaşılabilecek. Bununla yetinmek istemeyenler, gezdikleri Sinan yapılarında tuttukları notları, çektikleri fotoğrafları, yaptıkları eskizleri siteye yollayarak, sitenin muhtevasını zenginleştirebilecekler.

SİNAN’A SAYGI PROJESİ

İsminin bilinirliğine ve eserlerinin kültürümüz içinde sahip olduğu değere rağmen Sinan’ın Türkiye’deki ve yurtdışındaki olağanüstü mimarlık mirası, yıllardır büyüyen sorunlar sarmalı içinde yıpranıyor; hatta parça parça yitiriliyor.

Bu yıpranmış ve yitirilmişlikten hareketle ÇEKÜL Vakfı, kuruluşuyla birlikte Sinan’ın adının ve eserlerinin çevresindeki bu sahipsizliği kırmak ve Sinan’ın mirasına saygıyı egemen kılmak için “Sinan’a Saygı Projesi”ni başlattı. 1998 yılında başlayan bu proje, Ağırnas’tan yola çakırak Sinan’ın hayatının izlerini takip eden uzun bir yürüyüş aslında.

Bu süreçte öncelikle Sinan eserlerinin envanteri oluşturuldu. Yazmalarda adı geçen 400’den fazla yapıttan ilk olarak Anadolu’dakiler fotoğraflandı ve günümüzdeki durumlarıyla belgelendi. 1998 yılından itibaren bu birikimi halkla paylaşmak amacıyla İstanbul’dan başlayarak dönüşümlü olarak “Sinan’a Saygı Gezileri” düzenlenmeye başlandı. İstanbul’da beş gezi rotası ile pek çoğu kapalı ve kullanılmaz olan Sinan eserleri ziyaret edildi. Sinan faaliyetlerinin ilki “Mimar Sinan Eserleri Eskiz Yarışması” oldu. 2003 yılında ulusal düzeyde herkese açık olarak düzenlenen yarışmaya Türkiye genelinde seksene yakın eser katıldı.

Kültür San’at Servisi

31.01.2007


 

Karagöz BUSMEK’le canlanıyor

Bursa’nın en önemli simgelerinden biri olan ve orta oyununun atası olarak kabul edilen Karagöz san’atının incelikleri, Büyükşehir Belediyesi Karagöz San’at Evi’nde BUSMEK tarafından açılan kurslar ile yeni nesillere aktarılıyor. Cumartesi ve Pazar günleri sabah ve öğle olmak üzere iki grupta eğitim alan kursiyerler, “Karagöz Gölge Oyunu Tasviri” ile “Gölge Oyunu Oynatımı” konularında bilgiler alıyor.

Karagöz Sanat Evi’nde Hayalî Birol Şenkal ile birlikte kursiyerlere ders veren Karagöz Ustası Hayalî Nevzat Çiftçi, bu kursun Türkiye çapında açılan ilk Millî Eğitim Bakanlığı onaylı Karagöz kursu olduğunun da altını çizdi. Çiftçi, katılımcılara Karagöz’ün tarihçesinden, oyun bölümlerine, karakterlerin özelliklerinden, musikisine kadar her konuyu detaylıca anlattıklarını belirtti. Kursun ilk bölümünün Haziran ayına kadar devam edeceğini belirten Çiftçi, “Haziran ayına gelindiğinde kursiyerler, Karagöz figürlerini çizip, yapıp, oynatabilecek duruma gelecekler. Ancak Karagöz San’atı bununla da bitmiyor. Gölge oyunu çalışması ve eğitimi sürekli devam eden bir san’at. Bu nedenle Haziran ayından sonra başlayacak ikinci dönemde de çalışmalar sürecek. Öğrenenler kendilerini geliştirecek, yeni kursiyerler ise sıfırdan çalışmaya başlayacak. Karagöz’de geleneksel olarak geçmişten gelen 28 oyun var. Yeni dönemde ise bunlara 8 oyun daha katılmış. Kurs süresince katılımcılara tüm oyunlarla ilgili gerekli bilgileri aktarmaya çalışacağız” dedi.

Ana okulları ve ilkokul birinci sınıf düzeyindeki eğitimcilerin de Karagöz San’atı ve gölge oyunu konusunda bilgilenmesi gerektiğini belirten Çiftçi, çocukların büyük ilgisini çeken bu san’atın eğitim alanında önemli katkıları olacağını ifade etti. Çiftçi, kursların yanı sıra Şubat ayı boyunca da Karagöz Sanat Evi’nde Karagöz gösterilerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

BUSMEK tarafından düzenlenen kurslar ile gölge oyunu sanatının kentteki yerini daha da sağlamlaştıracağını vurgulayan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve San’at Danışmanı Ahmet Erdönmez, Karagöz Sanat Evi’nde ilk dönemi haziran ayına kadar sürecek kurslara zaman zaman Türkiye’nin dört bir tarafından gelecek Karagöz ustalarının da katılarak kursiyerlere bilgiler aktaracağını belirtti.

31.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004