Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush İran’a da mı saldıracak?

ABD Senatosunun bazı önde gelen isimleri, Bush’un İran’a karşı giderek sertleşen açıklamalar yaptığına işaret ederek, ABD’nin bu ülkeyle bir savaş ortamına doğru ilerlemesi ihtimalinden duydukları kaygıyı dile getirdiler.

2008 başkanlık seçimi için Demokrat Partideki iddialı adaylardan Senatör Barack Obama, bir oturumda yaptığı konuşmada, “Israrlı diplomatik girişimlerin yapılmadığı ve Amerikan halkının ne olduğunu tam anlamadığı bir ortamda birçoğumuz, İran ile aktif bir çatışmaya doğru sürüklendiğimizden kaygılıyız” dedi.

Aynı oturumda yer alan ve Cumhuriyetçi Partili olmasına rağmen Bush’un Irak ve bölge politikalarına karşı çıkan Senatör Chuck Hagel da, ABD Dışişleri Bakanlığının iki numaralı konumu olan bakan yardımcılığına aday gösterilen John Negroponte’ye, “İran ile bir askerî çatışmaya doğru mu gidildiğini” sordu. Negroponte, Bush yönetiminin standart açıklaması olan Washington’ın diplomasiyi tercih ettiği, ancak diğer seçenekleri gözardı etmediği sözlerini yeniden dile getirdi.

01.02.2007


 

Niye barış getiremiyor?

Eski neo-con, Japon siyaset bilimci Francis Fukuyama, Irak savaşında beş yıllık felâketten birşey öğrenmediklerini söylediği neo-conların aynı hatayı İran’da da tekrarlamak istediklerini kaydetti. Fukuyama, “ABD, dünyanın geri kalan ülkelerinin toplamından daha çok askerî harcama yapıyor. Binlerce Amerikan askeri ölmüşken, yarım trilyon dolar harcanmışken neden ABD 24 milyonluk küçük bir ülkeye, değil demokrasiye yakın birşey, barış getiremiyor diye düşünmek lâzım” dedi.

Irak'tan ders alınmayınca

Irak’taki başarısızlıktan ders çıkarılmamasının İran’la ilgili tartışmalara yansıdığını belirten Fukuyama, Irak’ta yaşanan sorunların neo-conların İran’a karşı askerî çözüm istemelerinin önüne geçemediğine işaret etti. Fukuyama, “Bazıları, İran’ın Irak’tan daha fazla tehlikeli olduğunu savunuyor. Bu düşünceyi savunanlar, Irak’ın işgalini hevesle istemelerinin ABD’nin inandırıcılığını ve İran’a karşı güçlü bir tedbir alma ihtimalini engellediğinin farkında değiller” ifadelerini kullandı.

01.02.2007


 

HAMAS ve Hizbullah’dan Bush’a eleştiri

Hamas, ABD Başkanı George Bush’un Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı güvenlik kuvvetlerine para yardımı talimatı vermesini eleştirdi.

Hamas sözcüsü İsmail Rıdvan, bunun Filistin topraklarında bir iç savaşa yol açabileceğini belirttiği açıklamasında, şunları kaydetti:

“Hiç şüphe yok ki bu, bir Siyonist plan dahilinde, gerginliği tırmandırmayı ve iç savaşa yol açmayı hedefleyen Amerikan siyasetinin bir parçasıdır. Amerikan yönetimi, ne zaman biz Hamas ile El Fetih arasında bir anlaşma sağlama noktasına gelsek ya ortamı germek için ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı gönderiyor ya da bir mali yardım açıklıyor.”

Bu arada, ABD Başkanı George Bush, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a doğrudan bağlı güvenlik güçlerine 86,4 milyon dolarlık yardım verilmesi talimatı verdi.

Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, yaptığı açıklamada, iktidardaki Hamas’a karşı gelen Abbas’a bağlı güvenlik güçlerinin güçlendirilmesinin istendiğini belirtti. Sözcü, “Bu, meşru güvenlik kuvvetlerini geliştirme, Gazze ve Batı Şeria’da kanuna ve düzene uyulmasına katkıda bulunma, terörle mücadele etme ve özellikle Gazze’ye giriş ve dolaşımı kolaylaştırma fikridir. Bu para, Abbas’ın bürosunun doğrudan komutası altında bulunan Filistin güvenlik güçlerinin yeniden oluşturulmasına yönelik çabaları desteklemeye ayrılmıştır” dedi. Orta Doğu Dörtlüsünü oluşturanlardan ABD, tıpkı AB gibi, 2006 başında Hamas idaresindeki Filistin hükümetine yardımları durdurmuştu. Bu arada, Hizbullah Lideri Nasrallah da Bush’un Lübnan’la ilgili sözlerini eleştirdi. Bush’un ‘Hizbullah ve bölgesel müttefikleri olan İran ve Suriye Lübnan’ı karıştırıyor’ yönündeki sözlerini eleştiren Nasrallah asıl Bush’un Lübnan’da bir iç savaş çıkarmaya çalıştığını öne sürdü.

/ GAZZE

01.02.2007


 

‘Şimdi harekete geçme zamanı’

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Müslüman ülkelerin Orta Doğu’daki şiddeti sona erdirmek için birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi.

Müşerref, Endonezya ziyareti sırasında Yudhoyono ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, hemfikir olan Müslüman ülkelerin, Irak, Filistin toprakları ve Lübnan’da yara haline gelen ihtilafları ele almak için yakında bir araya gelmelerini umduğunu söyledi. Pervez Müşerref, harekete geçme zamanı geldiğini belirterek, “Gönül rahatlığına yer yok, çünkü olaylar çok hızlı gelişiyor, çok hızlı kötüye gidiyor” diye konuştu.

Endonezya’dan sonra geçeceği Malezya’da da Başbakan Abdullah Ahmed Bedevi ile bu konuyu görüşeceğini ifade eden Müşerref, “Batı, bölgeye barış getirilmesi için yeni fikir ve yöntemler aradığından, uygulanabilir olduğu sürece herhangi bir yeni düşünce, girişimin kabul edileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono da hemfikir Müslüman ülkeler arasında daha fazla diyalog ve istişarenin, Orta Doğu’da şiddetin azalmasına yardımcı olacağını umduğunu kaydetti.

‘İRAN ŞİÎ MİLİSLERİ SİLAHLANDIRIYOR’

Bu arada, ABD’nin Irak’taki kuvvetlerinin 2. sırada gelen komutanı Korgeneral Raymond Odierno, İran’ı Irak’taki milis kuvvetlerine silah sağlamakla suçladı. USA TODAY gazetesine beyanat veren Odierno, İran’ın milislere Katyuşa roketleri ve diğer silahlar tedarik ettiğine dair ellerinde delil olduğunu ifade etti. Amerikalı Korgeneral Odierno, silahların seri numaralarını incelediklerinde bunların İran’dan geldiklerini tespit ettiklerini bildirdi.

Açıklama, Bush yönetiminin İran’a yönelik tehditleri artırdığı bir döneme denk geldi. Odierno, İran’dan Şii milislere aktarıldığını savunduğu silahların RPG-29 ve RPG-7 roket güdümlü bombalar, Katyuşa roketleri ve yol kenarına yerleştirilen güçlü bombalar olduklarını ifade etti. İran, Irak’taki milislere silah sağladığı iddialarını reddediyor.

/ CAKARTA

01.02.2007


 

Kürtler Amerikan himayesi istiyor

Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi, ABD’nin Irak’taki çabalarının başarısızlığa uğraması ihtimaline karşı, Washington’dan Kürtlerin korunacağı yönünde güvenlik garantisi vermesini istedi.

Bölgesel Kürt yönetiminin Washington Temsilcisi ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin oğlu Kubad Talabani, Senato Dış İlişkiler Komitesinin bir oturumunda yaptığı konuşmada, Irak’ta çözüm sağlanamaması ihtimalinden kaygı duyduklarını söyledi. Talabani, “ABD’nin, muhtemelen Irak’tan çekilmesine de yol açacak böyle bir senaryonun gerçekleşmesi ihtimaline karşı, Orta Doğu’da oluşmasına yardım ettiği ender başarı hikayelerinin başında gelen bizim örneğimizin (Kürt bölgesinin) korunacağına ilişkin garanti istiyoruz” dedi. Kubad Talabani, “İslâmî Orta Doğu’nun kalbinde yer alan nispeten demokratik ve açık Kürt bölgesi, korunmalı. ABD’nin çıkarlarının gereği olan bu durum ahlâkî yükümlülük de olmalı” diye konuştu. Ancak Talabani, bu konuda bazı kaygıları olduğuna işaret ederek, “ABD’nin 1975’te bizi nasıl yalnız bıraktığını ve 1991’deki yanlış hesapları hâlâ hatırlıyoruz” dedi.

Iraklı Kürtlerin 1975’te ve Körfez Savaşı’nın ardından 1991’de düzenlediği ayaklanmalar, bunları başta cesaretlendiren ABD’nin daha sonra müdahale etmemesi sonucu, Bağdat yönetimlerince bastırılmıştı. Kubad Talabani, Kerkük referandumunun ertelenmesi çağrılarına da karşı çıkarak böyle bir durumda bölgedeki gerginliklerin daha da artacağını savundu.

/ WASHINGTON

01.02.2007


 

Bush’dan İran’a: İzole olacaksınız

ABD, Irak’ın Kerbela şehrinde 20 Ocak’ta 5 Amerikan askerinin ölümüyle sonuçlanan baskının ardında İranlı ajanların bulunduğundan şüpheleniyor.

Amerikan NBC ve CNN kanallarının haberine göre, Amerikan askerlerinin üniformasına çok benzeyen askeri kıyafetler giyen silahlı kişilerce düzenlenen bu saldırıyı soruşturan Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon), baskının bizzat İranlılar veya İranlılar tarafından eğitilenlerce mi düzenlendiğini anlamaya çalışıyor. Baskını soruşturan ve bu konuda gizli bir rapor hazırlayan Pentagon’dan üst düzey bir yetkili CNN’e yaptığı açıklamada, “Baskının bizzat İranlılar veya İranlılar tarafından eğitilen kişilerce düzenlenmiş olması muhtemel” diye konuştu. NBC televizyon kanalına göre, gizli rapor ayrıca İran devrim muhafızlarının radikal Şiilere Amerikan ve Irak askeri güçleri konusunda istihbarat sağladığını belirtiyor. Öte yandan, ABD, İran’ı izole etmek için yeni bir uygulama başlatarak, F-14 savaş uçaklarının kullanım dışı ve yedek parçalarının Tahran’ın eline geçmesini önlemek amacıyla bu uçakların yedek parça satışını durdurdu. ABD, Şah dönemi öncesinde 1979’da ABD’den 79 adet F-14 tipi savaş uçağı satın alan İran’ın yedek parçaları aracılar sayesinde elde etmesinden endişeleniyor. 1986’da Top Gun filmiyle meşhur olan ve Tomcat diye de adlandırılan çift pilotlu ve çift motorlu F-14 savaş uçaklarını geçen sonbahar envanterinden kaldıran ABD, bu uçakların parçalarını ihale yoluyla satışa çıkarıyordu.

/ ANKARA

01.02.2007


 

İsrailli bakan tacizden suçlu bulundu

İsrail’in eski Adalet Bakanı Haim Ramon, yargılandığı cinsel taciz davasından suçlu bulundu. Tel Aviv’deki mahkemede yapılan dünkü karar duruşmasında, yargıçların oybirliğiyle aldığı karar okundu ve Ramon, cinsel tacizden suçlu kabul edildi.

18 yaşında bir kadın asker, Kadima partisinin önde gelen isimlerinden biri olan ve Ehud Olmert hükümetinde Adalet Bakanı olarak görev yapan Haim Ramon’u (56), Lübnan operasyonunun başladığı 12 Temmuzda bir partide kendisini zorla öpmeye çalışmakla suçlamıştı. Ramon, suçlamanın ardından görevinden istifa etmişti.

/ KUDÜS

01.02.2007


 

3 Amerikan askeri öldü

Irak’ta düzenlenen saldırılarda biri deniz piyadesi 3 Amerikan askeri öldürüldü.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, askerlerin Irak’ın batısındaki Anbar vilayetinde, düşman ateşi sonucu öldükleri belirtildi. Askerlerin kimlikleri ve saldırıların ayrıntılarıyla ilgi bilgi verilmedi.

/ BAĞDAT

01.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004