Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kamuya harcama uyarısı

Bütçenin gelirler açısından enflasyon ve büyüme hedefleriyle uyumlu olduğunu belirten Merkez Bankası, harcamalardaki artışın hedefleri aştığına dikkat çekti.Merkez Bankası’nın enflasyon raporunda kamu maliyesine yönelik dikkat çekici tespit ve değerlendirmeler yer aldı.

Merkez Bankası, 2006’nın, bütçe hedeflerinin tutturulması açısından başarılı bir yıl olduğunu vurguladı. Bütçe açığının yıl sonunda Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 0.5’i oranında gerçekleşeceği tahminini yapan Merkez Bankası, olumlu performansın vergi ve vergi dışı gelirlerdeki bir kerelik artıştan kaynaklandığını vurguladı.

2007 bütçe hedeflerini inceleyen banka, gelirlerdeki artışın enflasyon hedefi ve büyüme tahminiyle uyumlu olduğunu vurguladı. Ancak harcamalardaki artışın iki önemli göstergedeki hedeflerin üstünde olduğuna dikkat çekildi.

Daha önce de kamu harcamalarındaki artış eğilimine dikkat çeken Merkez Bankası, maliye politikasının enflasyondaki düşüşe yaptığı katkının 2007 yılında önceki yıllara oranla sınırlı kalacağını öngördü.

‘YAPISAL REFORMLAR SÜRMELİ’

Merkez Bankası, kamu borç stokunun azaltılması ve yapısal reformların sürmesi gerektiğine işaret etti. Yapısal reformların kamu maliyesini daha sağlıklı temellere kavuşturmakla birlikte enflasyon katılıklarının ortadan kaldırılması açısından da önemli olduğu vurgulandı.

Merkez Bankası, ikinci kez ertelenebileceği açıklanan sosyal güvenlik reformuna bu çerçevede dikkat çekti. Reformun makul bir zaman içinde uygulamaya konulmasının önem taşıdığı belirtildi.

/ ANKARA

01.02.2007


 

MSB: Savunma bütçemizde zaafiyet yok

Milli Savunma Bakanlığı, bakanlığın bütçesinde bugüne kadar herhangi bir zafiyet olmadığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ‘’basın organlarında Türk Silahlı Kuvvetleri bütçesinde kısıtlamaya gidilmesinin savunma gücünde zafiyet meydana getirdiği izlenimi uyandırabilecek yayınlar çıktığı’’ belirtildi.

‘’Milli Savunma Bakanlığı bütçesinde herhangi bir zafiyet tespit edilmesi durumunda, bu hususun ortaya koyulacağı ve giderileceği makamın TBMM olduğu’’ vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

‘’Bugüne kadar böyle bir zafiyet olmadığı gibi TBMM, şükranla kaydedilmelidir ki milletimiz adına Savunma Bakanlığı bütçe taleplerinin daima büyük bir anlayışla ve herhangi bir kısıtlamaya gidilmeksizin kanunlaşmasına büyük bir titizlik göstermiştir. Bugünkü haber özetlemelerinde çıkabilecek yanlış yorumların halkımız üzerinde yaratabileceği doğru olmayan bir etkiyi gidermek amacıyla bu açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.’’

/ ANKARA

01.02.2007


 

Sabancı, Uptown ile erkek giyim sektöründe

Yünlü kumaş üretiminde faaliyet gösteren Sabancı Holding kuruluşlarından olan Yünsa, erkek hazır giyimin öncü markalarından Uptown’ı bünyesine kattı.

Yüzde 70 Yünsa iştiraki olan STK Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş bünyesi altında faaliyet gösterecek olan Uptown’ın satın alınmasıyla ilgili düzenlenen imza töreninde Sabancı Holding Tekstil Grubu Başkanı Yakup Güngör, Yünsa Genel Müdürü Cem Çelikoğlu ve STK Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Moris Basmacı hazır bulundu. 2006 yılında yüzde 20 büyüdüklerini kaydeden Yakup Güngör, son beş yıl içinde sektöre 125 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi. Yünsa’nın son üç yılda 50 milyon dolar olan cirosunu 100 milyon dolara çıkardığını belirten Cem Çelikoğlu ise satınalmayla ilgili olarak “Önümüzdeki 5-10 yıllarda dünyanın büyük şehirlerinde gururla sizi karşılayacak bir marka oluşturacağız” dedi.

Türkiye çapında 12 mağaza ile faaliyet gösteren Uptown, 2007 yılında 20 yeni mağaza açmayı hedefliyor.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

01.02.2007


 

Küresel ısınma tüketim alışkanlıklarını da değiştirdi

Dünyada son dönemlerin en çok tartışılan konularından biri olan küresel ısınma, firmaların gelecek planlarında radikal değişikliklere sebep olurken, insanların günlük hayatını da tahmin edilenden daha çok etkiliyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Aynur Bektaş da bu yıl manto, kaban ve mont gibi ağır hazır giyim ürünlerinin önceki yıllara göre çok satılamadığına değinerek, sektörün buna hazırlıksız yakalandığını ve iç piyasada stok mal tutan, koleksiyon mal yapanların ürünlerinin depolarda kaldığını ifade etti. Bektaş, bunun sonucunda üreticilerde yüzde 30 oranında sermaye kaybı yaşandığını söyledi.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu da ‘’Küresel ısınma ile birlikte eğer erozyon, çölleşme söz konusuysa bu ülke ekonomisine daha fazla maliyet demektir. Daha fazla maliyet de bir yerde fakirliğe sebebiyet verir. Bu nedenle daha az inşaat yapılacak, daha az ev satın alınacaktır. Kış kış gibi olmalı, yaz mevsimi de yaz gibi olmalı...’’ şeklinde konuştu.

İklim değişiklikleri sonucu ortaya çıkan küresel ısınma, gıda sektörünü de tehdit ediyor. Daha çok kış aylarında tüketilen salep, ıhlamur, meyve ve bitki çayları, pastırma, turşu ve kestane satışları önceki yıllara göre geriledi. Bu durumdan Mısır Çarşısı ve çevresindeki esnaf da tedirgin.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz da, kuraklığın devam etmesinin kışlık olarak ekilen tahılda yüzde 10 rekolte düşmesine sebep olacağına değinerek ‘’Her bir yüzde 10 rekolte düşmesinin, ekonomiye maliyeti yaklaşık 1 milyar 200 milyon YTL olacaktır. Bu da çiftçiyi zor günlerin beklediğinin habercisidir’’ görüşünü savundu.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da kuraklığın, son yıllarda tarım ürünlerinin fiyatlarında olumsuz yönde spekülatif hareketlere açtığını, hedge fonların bu fırsatları görerek spekülatif oyunları tarım ürünleri üzerinde oynadığını savundu.

/ İSTANBUL

01.02.2007


 

Banka şletim ücretini iade etti

Bir bankanın, maaşlarını bu bankadan alan Erciyes Üniversitesi personelinden kestiği kredi kartı ve hesap işletim ücretini, tepkiler üzerine hesaplara iade ettiği bildirildi.

Erciyes Üniversitesinin ‘’www.erciyes.edu.tr’’ adresindeki resmi internet sitesinde yapılan açıklamada göre, ilgili banka, üniversite personelinden kesilen ‘’kredi kartı kullanım ücreti’’ ile YTL ve döviz hesabı bulunanlardan kesilen ‘’hesap işletim ücretini’’ hesaplara iade etti.

Açıklamada, bankanın tespit edemediği ve hala bu konuda mağdur olan personelin yerleşkedeki banka şubesine başvurması istendi.

/ KAYSERİ

01.02.2007


 

Anadolu Yaklaşımı hayata geçiriliyor

Kamuoyunda ‘’Anadolu Yaklaşımı’’ olarak nitelenen, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) mali sektöre olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin Yönetmelik, Resmi Gazetede yayınlandı.

Türkiye Bankalar Birliği, derneklerin görüşünü de alarak çerçeve anlaşmalar hazırlayacak. Yeniden yapılandırma kapsamına alınmak için talepte bulunacak KOBİ’ler, uygulamadan yararlanmaları halinde istihdam, yatırım ve üretim planlarında nasıl bir gelişme olacağı değerlendirmesine de yer vererek, bunları ayrı ayrı ilgili bankalar ve diğer mali kurumlara sunacak.

/ ANKARA

01.02.2007


 

TÜBİTAK ile Plastikkart’tan akıllı kart

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) ile Plastikkart Akıllı Kart İletişim Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ (Plastkart), akıllı kart konusunda iş birliğine gitti.

TÜBİTAK UEKAE Müdürü Önder Yetiş ve Plastkart Genel Müdürü Ali Yıldız, ‘’Türkiye aklını kullanıyor’’ sloganıyla tanıtılan AKİS’in 5 yıllık kullanım lisans hakkının Plastkart’a verilmesi dolayısıyla anlaşma imzaladı.

İş birliği kapsamında TÜBİTAK UEKAE tarafından geliştirilen ve önümüzdeki dönemde ulusal kimlik kartı ile dijital imza projelerinde kullanılmaya hazır, tamamı ulusal bir kart işletim sistemi olan Akıllı Kart İşletim Sistemi (AKİS), ürettirilen ciplere yüklenerek Plastkart’a teslim edilecek.

TÜBİTAK UEKAE Proje Yöneticisi Mustafa Başak da yaptığı konuşmada akıllı kartların güvenilir, izlenebilir, denetlenebilir, uyumlu ve esnek olduğunu belirterek, nüfus sayımı, seçimler, askerlik belgeleri, evlilik cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, SSK karneleri ile Sağlık ve Maliye bakanlıkları ile belediye uygulamalarında kullanılabileceğini kaydetti.

Mustafa GÖKMEN / İSTANBUL

01.02.2007


 

Çevre cezaları arttırıldı

Çevre kirliliği cezaları yüzde 7.8 oranında artırıldı. Çevre ve Orman Bakanlığının konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğde, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesinde, Kanun’a aykırılık halinde uygulanacak idari para cezalarının belirlendiği hatırlatıldı.

İdari para cezalarının her yıl bir önceki yıla göre yeniden değerleme oranında arttırıldığı hatırlatılan tebliğde, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2006 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 7.8 olarak tespit edildiği belirtildi.

Buna göre, 2872 sayılı Çevre Yasası’nın 20. maddesinde yer alan para cezası miktarlarının 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren bu oranda artırıldığı kaydedildi.

Yeni cezalar, 31 Aralık 2007 tarihine kadar geçerli olacak. Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermenin cezası 500 YTL’den 539 YTL’ye yükseltildi. Diğer cezalar da aynı oranda artırıldı.

/ ANKARA

01.02.2007


 

Güneydoğu’nun köyleri kalkınacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, Diyarbakır, Batman ve Siirt’te bulunan 500 köyün kalkınması amacıyla ‘’Entegre Kırsal Kalkınma Projesi’’ hayata geçiriliyor.

Proje kapsamına Diyarbakır’dan 250 köy, Batman’dan 120 köy ve Siirt’ten 130 köy alındı. 5 yıl sürecek projeyle toplam 500 köy rehabilite edilecek. Diyarbakır, Batman ve Siirt’i kapsayan projenin maliyetinin 50 milyon doları bulduğunu belirten Diyarbakır Tarım Müdürlüğü yetkilileri, bunun 24 milyon dolarının Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından hibe edileceğini bildirdi.

Proje kapsamında hayvancılık, meyvecilik, bağcılık, ipek böcekçiliği, organik tarım gibi faaliyetlerin yapılacağını, köylerin altyapı sorununun giderileceğini ve yaşam kapasitesinin iyileştirilmesinin sağlanacağını anlatan yetkililer, sulama tesisleri, kanalizasyon ve içme suyu tesislerinin yapılmasının planlandığı proje çerçevesinde, özellikle tarım ürünlerinin depolanması, işlenmesi ve pazarlanmasıyla ilgili tesislerin de kurulacağını kaydettiler.

/ DİYARBAKIR

01.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004