Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Danıştay kararıyla içki satışı

Danıştay 13. Dairesi, içki ve sigaraların internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları kullanılarak satışını yasaklayan yönetmelik hükmünü iptal etti.

Danıştay 13. Dairesi, içki ve sigaraların internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları kullanılarak satışını yasaklayan yönetmelik hükmünü iptal etti.

Alınan bilgiye göre, Danıştay 13. Dairesi, içki ve sigaraların internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları kullanılarak satışını yasaklayan yönetmelik hükmünü iptal etti. Gima Gıda ve İhtiyaç Malzemeleri Şirketi, 24 Ağustos 2005 tarihli ‘’Tütün Mamulleri, Alkol ve Alkollü İçkilerin Toptan ve Perakende Satışı ile Satış Belgelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’in 6. maddesinde yer alan ‘’İş yerlerinden veya sanal bir iş yerinden internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları kullanılarak her türlü tütün mamulü ve alkollü içki satışı ve bu yöntemle satılan ürünün kapıda teslim edilmesi şeklindeki uygulamalar yapılamaz’’ hükmünün iptali talebiyle Danıştayda dâvâ açtı.

Danıştay 13. Dairesi, söz konusu yönetmeliğin ilgili hükmünü hukuka aykırı bularak, oy çokluğuyla iptal etti.

Dairenin gerekçesinde, dava konusu yönetmelik hükmündeki düzenlemenin, tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkiler piyasasında faaliyet gösteren perakende satıcılara yönelik olduğu, toptan satıcıları kapsamadığına işaret edildi. Söz konusu yönetmeliğin dayanağı olan, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumunun görev ve yetkilerine ilişkin düzenlemeleri içeren 4733 sayılı Kanun’da, tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satış belgesinde yazılı iş yerinden doğrudan tüketicilere satılması gerektiği yolunda bir düzenlemeye yer verilmediği savunuldu.

Bu nedenlerle söz konusu düzenlemenin yasal dayanağının bulunmadığı ifade edilen gerekçede, ‘’Tüketicinin, tütün mamulü ve alkollü içkileri tanımadan ve bilmeden, söz konusu elektronik araçları kullanarak ürün siparişi veremeyeceği kuşkusuzdur’’ denildi. Mesafeli satışların, ‘’tütün mamulü ve alkollü içkilerin tüketiminden kaynaklanan zararları ortadan kaldırmak için alınan tedbirleri etkisiz hale getirecek riskler taşıdığı’’nın öne sürüldüğü belirtilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

‘’Belirtilen elektronik ticaret araçları kullanılarak yapılacak satışın da yönetmelikte belirtildiği gibi kurumdan satış belgesi almış, açık ve tam adresi belli bir iş yerine sahip perakende satıcı tarafından yapılacağı aşikar olduğu gibi, söz konusu araçlar kullanılarak yapılacak satış yöntemi düzenlenirken, tütün mamulü ve alkollü içkilerin 18 yaşından küçükler tarafından satın alınmasını engelleyebilecek tedbirlerin de kolaylıkla alınabileceği hususunda kuşku bulunmamaktadır.’’

KARŞI OY; DÂVÂ KONUSU

YÖNETMELİK HUKUKA UYGUN

Dairenin kararına katılmayan üyeler Faruk Öztürk ile Ali Öztürk’ün karşı oy gerekçelerinde, söz konusu düzenlemenin, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumunun, toplumu tütün mamulleri ile alkollü içkilerin zararlı etkilerinden koruma hedefine uygun nitelik taşıdığı ve dava konusu yönetmeliğin bu nedenle hukuka uygun olduğu belirtildi.

/ ANKARA

01.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: 301’i kaldıramayız

  Sivil toplumdan 301 kampanyası

  Irak işgali internette protesto edilecek

  Dink suikastında 7. tutuklama

  Emniyet iddiaları yalanladı

  Danıştay kararıyla içki satışı

  Irak’la ticareti kesmek teröre yarar

  Şiddetin kaynağında medya var

  Öğretmenlik başvuruları internet üzerinden

  Bodrum’da çiçekler açtı

  3 günde 350 ton tuz kullanıldı

  İçişleri, provokasyonlara karşı valilikleri uyardı

  Çiçek: 301 Avrupa Birliği'nde de var

  Dördüncü'den üç bakana tazminat

  AKP, AİHM’in kararından memnun

  2000 aileye yardım

  Başarı puanı hesaplaması değişti

  Yalancı şöhret girdaba sürükler

  Pardus 2007 hızla gelişiyor

  Gölcük’e bakan desteği

  Talihli çoban

  Hasta kurtarma operasyonu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004