Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Türkiye'den Kosova arşivine destek

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kosova arşivlerine sunduğu destek, çeşitli alanlarda yapılan yardımlarla sürüyor. Osmanlı belgelerinin okunmasına giriş ve Rika el yazmalarının deşifre edilmesi kursunu tamamlayan Kosovalılara sertifikaları verildi. Kosova Eşgüdüm Bürosu tarafından da desteklenen 3 aylık kursların sonunda 27 kişi sertifika sahibi oldu.

Arşivlerin bir ulusun hatıra ve hafızası olduğu belirtilen törende konuşma yapan Kosova Arşivleri Müdürü Yusuf Osmani, Türk devleti tarafından arşiv alanında verilen destek ve yapılan yardımların, Kosova’da arşiv alanının gelişmesine olduğu kadar, Kosova’nın geçmişi konusunda bilgi sahibi olmakta son derece büyük önem taşıdığını vurguladı. Kosova Arşivi Müdürü Osmani, katkılarından dolayı Türkiye’ye şükranlarını belirtti.

Kosova Arşivleri binasında yapılan törende konuşan Kosova Hükümeti temsilcisi Fitim Krasniçi, iki dost ülke arasında arşiv alanındaki işbirliğin gelişerek devam edeceğini umut ettiğini belirtti. “Bir toplum geçmişine sahip değilse, geleceğine de sahip olamaz” sözleriyle konuşmasına başlayan Kosova Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Volkan Türk Vural, Kosova ile Türkiye arasında mevcut kardeşliğin her iki toplumu birbirine karşı sorumlu hale getirdiğini söyledi. Türkiye’nin 1999 yılı öncesi ve sonrasında Kosova’nın hep yanında olduğunu ve olmayı sürdüreceğini vurgulayan Müsteşar Volkan Türk Vural, “Kosova ile yaptığımız işbirliği, Kosovalıların kendi geçmişlerini çok iyi bilmeleri ve öğrenmeleri içindir. Burada bazı önyargıların önüne geçmesi içindir” dedi. Kosova Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Volkan Türk Vural,Geçmişin iyi anlatılmasının iki toplumun birbirini daha iyi anlamasına yardım olacağının altını çizdi. Kosova Adalet Bakan Yardımcısı Altay Suroy Recepoğlu, Kosova Kültür Bakan Yardımcısı Ergin Köroğlu, TİKA Kosova Koordinatörü Mehmet Arslanbaş ve çok sayıda konuğun hazır bulunduğu törende sertifikaların verilmesinin ardından Müsteşar Vural ve T.C Devlet Arşivleri Genel Müdürü Yusuf Sarınay’a katkılarından dolayı Kosova Arşivleri Kurumu’nun plaketleri verildi.

Kosova ile Türkiye arasında arşiv alanındaki işbirliği T.C Devlet Arşivleri Genel Müdürü Yusuf Sarınay’ın yaklaşık 3 yıl önce Kosova’yı ziyaret etmesi sırasında işbirliği protokolünün imzalanması ve Kosova’ya bir çok arşiv belgesinin verilmesiyle somutlaşmıştı.

01.02.2007


 

İstanbul Emniyetinden kitap yardımı

Kosova’da Birleşmiş Milletler Geçici Kosova Misyonu (UNMIK) çerçevesinde görev yapan Türk polisi, Kosova’nın güneyinde bulunan Prizren Kütüphanesi’ne kitap yardımında bulundu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi Müdürlüğü tarafından gönderilen yaklaşık 150’ye yakın hikaye, roman, araştırma, masal çeşitlerinden oluşan kitapları, UNMIK çerçevesinde görev yapan Türk polisleri, Prizren Kütüphanesi’ne teslim etti.

Kütüphane Müdiresi Sahadete Sadıkay, Prizren şehir kütüphanesinin Kosova’nın en eski kütüphanelerinden biri olduğunu ve kütüphane geleneğinin zor şartlara rağmen sürdürülmesinin gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Sadıkay, kütüphanede Türkçe dilinde yaklaşık 3 bin kitap bulunduğunu kaydetti. Türk okurları tarafından kütüphaneye ilginin büyük olduğunu belirten Sadıkay, “İstenen kitaplardan bazıları olmayınca okuyucularla birlikte biz de aynı üzüntüyü paylaşıyoruz” dedi. Sadıkay, Türkiye Cumhuriyeti’nden bu konuda destek beklediklerinin altını çizdi. Sadıkay, Prizren kütüphanesine Türkçe kitap bağışı için çağrı yaptı.

01.02.2007


 

7 bin yılın sergisi

Türkiye ile İtalya arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 150. yıldönümü sebebiyle Roma’da Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak kullanılan Quirinale Sarayı’nda açılan “Türkiye: 7000 Yıllık Tarih” adlı sergiye İtalyan basını övgüler yağdırıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, açılışı iki ülkenin cumhurbaşkanları Ahmet Necdet Sezer ve Giorgio Napolitano tarafından 10 Ocakta yapılan sergide, ziyaretçilere, neolitik dönemden başlayıp modern dönemlere kadar uzanan 7000 yıllık tarihsel süreç içinde Anadolu topraklarında hüküm sürmüş uygarlıklar arasında seyahat imkânı sunuluyor.

IL GIORNALE

Günlük tirajı yaklaşık 300 bin olan il Giornale gazetesi, Türkiye’yi “Binlerce medeniyeti bünyesinde barındıran matruşka” olarak niteledi. Haberde, bugünün Türkiye Cumhuriyeti topraklarında, çeşitli medeniyetlerin art arda birbirini izlediğine yer verildi.

CORRIERE DELLA SERA

Günlük tirajı 900 bin olan “Corriere della Sera” gazetesinde ise sergide yer alan bir madalyondan şöyle söz edildi: “Madalyon, menekşe dekorlu ve üzerinde ‘Giuseppe Donizetti, 12 Şubat 1856’ yazıyor. Arkasında bir yazı daha var: ‘Gaetano Donizetti, 8 Nisan 1848’. İçinde iki tutam saç teli, biri beyaz, diğeri ise kahverengi. Meşhur besteci Gaetano’nun erkek kardeşi olan orkestra şefi ve müzisyen Giuseppe Donizetti, Sultan II. Mahmut’un daveti üzerine geldiği İstanbul’da hayatının son 23 yılını geçirmişti. İstanbul’da Hanedanlık Orkestrasını kuran Giuseppe, iki meşhur marş besteledi ve Osmanlı İmparatorluğu sarayında batı müziğinin yayılmasını sağladı.”

IL SOLE 24 ORE

Günlük tirajı 900 bin olan “Il Sole 24 Ore” gazetesi de sergide yer alan eserlerin, Anadolu kültürünün tüm dönemlerini yansıttığını ve en büyük ilerlemelerin, her zaman diğer kültürlere açılım dönemleriyle çakıştığını göz önüne serdiğine ifade etti.

LA STAMPA

Günlük tirajı yaklaşık 550 bin olan La Stampa gazetesi, “Türkiye’den İhtişamla” başlığıyla verdiği sergi haberinde, “Hoşgörüsüyle ünlü Osmanlı İmparatorluğu, çok etnikli kimliğini, parlak estetiğini, kozmopolitliğini, çok sayıda ve farklı gelenekleri birleştirme kapasitesini, yani uygarlıkların kavşağı ve geçiş yolu olma özelliğini Bizans’tan alıyordu” satırlarına yer verdi.

01.02.2007


 

Kapıları 7 asırdır ibadete açık

Çanakkale’de, Assos Antik Kenti’nde yüksek bir tepeye Sultan 1. Murad döneminde inşa edilen ve Osmanlı’nın ilk eserlerinden Hüdavendigar Camisi’nde 7 yüzyıldır ibadet sürüyor.

Çanakkale sınırları içindeki en önemli dini yapılardan tarihî Hüdavendigar Camisi’nin yapılışında, Roma dönemi kalıntıları kullanıldı. Tarihî caminin, alçıdan yapılan mihrabını süsleyen oturtularak, kubbeyle örtüldü. Caminin giriş kapısında, Carnelius Kilisesi’nin kapısı kullanıldı. Kapıda yazan dua, üzerindeki haç işareti kaldırılarak günümüze kadar korundu. Minaresi bulunmayan 7 asırlık cami, bugün Assos Antik Kenti’ni ziyarete gelenlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Camiye gelen ziyaretçiler, hem tarihî bir mekanı gezmenin keyfine varıyor, hemde 7 asırlık bir camide ibadet etme imkânı buluyor.

01.02.2007


 

Fotoğrafa ilgi arttı

ADANA - Teknolojik gelişmelere paralel sürekli yenilenen cep telefonlarındaki dijital donanım sayesinde, fotoğraf sanatına olan ilginin artmasının, Adana Fotoğraf Amatörleri Derneğindeki (AFAD) kursiyer sayısını iki katına çıkardığı bildirildi.

AFAD Başkanı Tahsin Sezer, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 25 fotoğraf san’atı derneğine üye değişik mesleklerden 2 bini aşkın amatör fotoğraf san’atçısı bulunduğunu, herhangi bir kuruluşa bağlı olmadan bu san’at dalıyla uğraşanların sayısında da son yıllarda hayli artış gözlemlediklerini söyledi. Rakamsal verilerdeki artışın, amatör fotoğrafçılık adına sevindirici gelişme olduğunu belirten Sezer, kursiyerlerin fotoğrafa bakış açılarıyla şaşırtan bir performans gösterebildiğine şahit olduklarını ifade etti.

01.02.2007


 

Kâinat yaratılan bir şaheserdir

Risale-i Nur Enstitüsü Ankara Şubesi tarafından düzenlenen seminerler serisi devam ediyor. Fizik Yüksek Mühendisi, Araştırmacı-Yazar Taşkın Tuna “kâinatın Yaratılışı” konulu bir seminer verdi. Kâinatın mükemmel bir ölçü ve denge ile yaratıldığına dikkat çeken Tuna, “bilim dünyasında kâinatın yaratıldığı herkes tarafında kabul edilmektedir” dedi

Tuna seminerde şunları söyledi:

“Zamanımızdan yaklaşık 14 milyar yıl önce, üzerinde doğup büyüdüğümüz, kaynakları ile beslendiğimiz bu dünya yoktu. Güneş ve yıldızlar mevcut değildi. Semanın bir ucundan öbür ucuna kadar uzanan Samanyolu Galaksisi de yoktu. Bu “yok”luktan birdenbire, korkunç bir patlama ortaya çıktı. Çok yoğun bir enerji yumağı, aniden saçılarak korkunç bir hızla uzayın uzak ufuklarına kadar taştı. Atom altı parçacıklar yaratıldı. Saniyenin trilyonda ve kentilyonda biri anında atomlar ve moleküller şekillendi. Böylece madde oluşmağa başladı ve sonra zamanla galaksiler, güneşler ve dünyalar yerlerini alarak düzene girdiler. “Kâinatın her tarafına akıl almaz bir nizam, muhteşem bir ahenk, olağanüstü bir simetri ve güzellik hâkim oldu. Yüce Allah’ın Cemal ismi, Nur ismi ile birleşerek, hayranlıktan gözler kamaştıran, hayretten nefesleri kesen; inanılması güç, anlaşılması ve anlatılması imkânsız bir şaheserler sanatı, harikalar abidesi olan yaratılış olayı gerçekleşti!

“Big Bang yaratılış olayı, sadece Dünyamızın veya Güneş Sistemi ile buna bağlı 9 gezegenin “yaratılışı” demek değil; tüm Evrenin ve aslında Evren maddesi demek olan atomların ve atom altı parçacıkların bir “hiç”likten ortaya çıktığını, yani yaratıldığını; “vahdet” denilen birlik, teklik ve mutlakıyet âleminden, “kesret” denilen, çokluk ve izafiyet âlemine; daha açık bir ifade ile soyuttan somuta iniş ve geçişin gerçeğini izah ve ispat eder. “Bu ispat ve izah, en son fiziksel ve gözlemsel verilere ve bulgulara dayanmakta; artık üzerinde en küçük bir şüphe; en ufak bir kuşku bırakmayacak şekilde Evrenimizin tüm boyutlara taşkın bir hızla yayıldığını ve saniyenin milyarlar ve trilyonlarda biri anında moleküllerin oluştuğunu, yani madde ve enerjinin kozmik bir çorbada birbirine uyumla karışarak uzay ufuklarında yıldızların, güneşlerin ve gök adalarının yerleşik bir düzenle ve akıl almaz bir hiyerarşik nizamla şekil ve vücut bulduğunu açıklar. “

Yeni Asya / ANKARA

01.02.2007


 

Tarihî Acem Tekkesi restore ediliyor

Tarihi Acem Tekkesi’nin restorasyon çalışmalarını sürdüren İlkadım Belediyesi, tekkenin çevre düzenleme çalışmalarına da başladı.

100. Yıl Bulvarı üzerinde uzun yıllardır varlığını sürdürmeye çalışan Acem Tekkesi, İlkadım Belediyesi tarafından restore ediliyor. Bir zamanlar, ibadet yeri olarak kullanılan ve daha sonra atıl vaziyette bırakılan, İlkadım Belediyesi tarafından restore edilen Acem Tekkesi’nin çevre düzenleme çalışmaları yapılıyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yapılan çevre düzenleme çalışmalarıyla hak ettiği görünüme kavuşan tarihi Acem Tekkesi, çevre sakinlerinin de dikkatini çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde alınan ödenekle restore edilen Acem Tekkesi, folklorik kültürün yaşatılacağı bir mekan olarak kullanılacak.

Tarihî değerlere sahip çıkmanın önemini vurgulayan Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Yıllardır uğraşılan bir konuydu, ancak bu tarihi ve manevi değeri yüksek binanın restoresi bize nasip oldu. Uzun yıllardan beri atıl vaziyette olan ve bir türlü restorasyonu yapılamayan Acem Tekkesi’ne belediye olarak sahip çıktık. Tarihi dokusuyla şehre kazandırılan Acem Tekkesi, folklorik kültürün yaşatılacağı bir mekan olarak kullanılacak. Restore çalışmaları hızla devam eden ve bitme noktasına gelen Acem Tekkesi, çok yakında İlkadım Belediyesi Musiki Cemiyeti olarak hizmet vermeye başlayacak” dedi.

01.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004