Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Ayasofya türbelerinde hummalı çalışmalar başladı

Müze bahçesinde düzenlenen törende konuşan Bakan Koç, “iki yıldır yaptıkları çalışmalarla bildiklerini bildirmeye gayret ettiklerini” ifade ederek, başbakanlığın özel desteğiyle büyük projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Koç, yeni bir tanıtım anlayışıyla, bildiklerini sadece Türkiye’ye değil, dünyaya yaymayı hedeflediklerini kaydederek, “Bu çalışmaları sadece turizm için değil, gerçekten kültür için yapıyoruz. İki yıldır İstanbul’a büyük yatırımlar yapıyoruz. Bundan sonra her hafta bir açılış veya işe başlama töreni için İstanbul’da olacağım” dedi.

“Binlerce, hatta milyonlarca kişi Ayasofya Müzesi’ni gezmiş ama hiçbiri dönüp bu türbelere bakmamıştır” diyen Koç, “İşte biz insanlara dönüp bakmayı öğretmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de bizim de birçok şeyi bilmediğimizi fark ediyoruz ve aynı zamanda öğrenmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Atilla Koç, insanların bilme ve öğrenme arzularını artırmak istediklerini de ifade ederek, “Düz, sade ve nifaksız insanlarız. Bu sadeliğimiz, burada olduğu gibi her yerde kendini gösteriyor. Hiçbir dönem İstanbul’a ve İstanbul eserlerine bu kadar yatırım yapılmadı” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, basın mensuplarının, “Yerebatan Sarnıcı’nda yapılan çalışmalara ilişkin” bir soruya cevap vermek istemediğini ve yaptığı bir işi bitirmeden beyanat vermenin adeti olmadığını söyledi.

AYASOFYA MÜZESİ’NDEKİ

RESTORASYON İSKELESİ

Bakan Koç, “Ayasofya Müzesi’nin içinde uzun zamandan beri kurulu bulunan iskelenin ne zaman kaldırılacağının” sorulması üzerine, “Dünyadaki bütün bu büyük mabetlerde, büyük müzelerde bu iskeleler hiç kalkmaz, çünkü buradaki restorasyon çalışmaları devamlıdır. Küçük olur, büyük olur ama çalışmalar hep devam eder” dedi.

“İskele artık müzenin bir parçası mı oldu?” şeklindeki soru üzerine de Atilla Koç, “Evet, öyle” cevabını verdi.

Bakan Koç, Topkapı Sarayı Müzesi’nde uygulanacak bir proje ihalesinde mimar bulunamadığı yönündeki iddialarla ilgili soruya karşılık, şunları kaydetti:

“Bu gibi işlerde ihaleye çıkılmadığı için ehil bulunamadı. Aynı sıkıntıyı Divriği Camii’nde ve başka yerlerde de çektik. Sorunun çözümü için bu konular üzerinde çalışacağız ve bazılarının da buna ilgi göstermesi lâzım. İhale Kanunu’na da bu tür işler tam olarak girmediği için, yeni bir düzenlemeye de ihtiyaç olabilir. Bunlar zor işler, iğneyle kuyu kazmak gibidir. Müteahhitlik işleri gibi değil.” Konuşmaların ardından, Bakan Koç, Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, türbeleri gezerek restorasyon çalışmaları hakkında ilgililerden bilgi aldı.

RESTORASYONU YAPILAN TÜRBELER

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Özel İdaresi’nce başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında, aralarında Mimar Sinan’ın eserlerinin de bulunduğu Ayasofya Müzesi Külliyesi’ndeki 2. Selim, 3. Murat, 3. Mehmet, 1. Mustafa ve 1. İbrahim ile şehzadelere ait sandukaların yer aldığı türbelerin onarımı gerçekleştirilecek. Mimar Sonay Kapıbağlı’nın başkanlığında yürütülecek ve yaklaşık 2 milyon YTL’ye mal olacağı belirtilen çalışmaların, Nisan ayında tamamlanması planlanıyor.

03.02.2007


 

Gösteri çağında san'at ve gerçeklik

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenip Kültür A.Ş tarafından organize edilen Taksim San'at Galerisi Söyleşilerinin konuğu Beral Madra ve Fatih Balcı.

“Hacet Sergisi: Gösteri Çağında San'at ve Gerçeklik” adlı söyleşi bugün saat 15.00’da Taksim Sanat Galerisinde gerçekleştirilecek. Programda, kısa süre önce kamuoyuna sunulan “hayali” sergi duyurusundan yola çıkarak sanatın gündelik hayata ve algılama biçimlerindeki varoluş konumu sorgulanıyor. Ayrıca “sergi”lerin güncel san'attaki işlevinin hangi yönlerden farklılaştığı ve izleyici-yapıt ilişkisini nasıl değiştirdiği tartışılacak. “San'at, daha iyi bir dünya için hareket edecekti; var olanı yeniden üretmenin aracı oldu. Gündelik yaşamı dönüştürecekti; gündelik hayata katıldı. Güzel olanı arayacaktı çirkinden daha çirkine övgüler yazdı. Eleştirel mesafesi olacaktı; toplumsal olanda eridi. Şimdi ise boşlukta kendini oynamaya çalışıyor. Yokluğunda varmış gibi yapıyor. Klasik san'atta bir sorgu mekanizması vardı; ama güncel san'at, önüne konan her şeyi kabul ediyor. Kaygılar fark oluşturmak üzere kurulu. Sergilerin çoğu, algımızı genişletmiyor oyalıyor” diyen Fatih Balcı ve “Sergiler, izleyicilerin yapıt görmeye geldiği yer olmaktan çıkıp, bir sınıfsal buluşma alanına dönüşüyor” diyen Beral Marda san'at kavramı ve güncel san'at üzerine konuşup san'at sistemini sorgulayacak.

Yer: Taksim San'at Galerisi

Tarih: 3 Şubat Cumartesi 15.00

Konuşmacılar: Fatih Balcı, Beral Madra

Düzenleyen: Nurcihan Duman

Bilet: Katılım ücretsiz.

Bilgi için: (0212) 455 17 29 – 317 77 22

03.02.2007


 

Samsun’da Kişisel Gelişim Semineri

Samsun Yeni Asya Hanımlar Kolu tarafından düzenlenen “Kendini Tanıma San'atı” başlıklı seminerin tanıtım programı geçtiğimiz günlerde Samsun Yerel Gündem 21 salonunda Kişisel Gelişim Uzmanı Nuray Serim tarafından verildi.

Hanımlar ve gençler tarafından yoğun ilgi ile takip edilen programda; Kendimizi ve insanları tanıma san'atı, Hedeflerimize ulaşmanın yolları, Motivasyonumuzu devamlı hale getirmenin sistemi, İletişim bir san'attır, Aile içi iletişimin çözüm yolları, Olumsuzlukları olumluya çevirme, Duyularımız ve duyularımızın farkındalığı, bilinçaltı eğitimi ve Değişim sistemleri konularına değinildi. Seminer sonunda katılımcılar açılan sergide kitap alma imkânı da buldu.

Tanıtım programından sonra eğitim almak isteyen 18 kişiye sabah saatlerinde hanımlara, akşam gençlere olmak üzere iki grup halinde eğitim verildi. İki hafta boyunca devam eden eğitim sonunda katılımcılara Yeni Eğitimciler Derneği Samsun Şubesi tarafından hazırlanan katılım sertifikaları törenle takdim edildi.

Safiye KILIÇ / SAMSUN

03.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004