Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Türkiye’ye en büyük zararı ırkçılık verir

Kanuni, “Fransa vilayetinin beyi Françesko”ya yazdığı mektupta kendisini şöyle anlatıyor: “Ben ki; sultanların sultanı, hakanların güç kaynağı ve yeryüzünün taç dağıtan sahibi, Akdeniz’in, Karadeniz’in, Rumeli’nin, Anadolu’nun, Karaman’ın, Rum’un, Kürdistan’ın, Zülkadriye’nin, Diyarbakır vilayetlerinin, Azerbaycan’ın, İran’ın, Şam’ın, Halep’in, Mısır’ın, Mekke ile Medine’nin, Kudüs’ün, bütün Arabistan’ın, Yemen’in ve daha nice memleketlerin... Sultanı ve padişahı, Sultan Beyazıt Han oğlu, Sultan Selim Han oğlu, Sultan Süleyman Han’ım.” Bu tanımı masamın üstüne koydum, yanına da Ogün Samast’ın yanında jandarma ve polislerle Türk bayrağı önünde çekilmiş fotoğrafını yerleştirdim. Uzun uzun baktım ve açıkçası hüzünlendim.

Osmanlı’nın bu geniş medeniyetini ırkçılık belasının batırdığını düşündüm. İttihat ve Terakki, önceleri “anasır”ı yani gayrimüslim unsurları birleştirmek amacıyla hareket etti. Zaten ismindeki “ittihat”da buradan geliyordu. Ama sonra bu görüşten tamamen vazgeçerek -belki de bunun imkansız olduğunu görerek- kendine yeni bir kimlik buldu: Türklük!

Oysa Kanuni’nin mektubunda da görüldüğü gibi Osmanlılar kendilerini hiçbir zaman Türk kimliği ile sınırlamamışlardı: İlber Ortaylı’nın belirttiği gibi bu ülkeye “Turchia” adını takanlar yabancılardı. Bu deyimle Kanuni’nin mektubunda saydığı geniş kimliği daraltıp, “Hayır sen yalnız Türklerin hakanısın” demek istiyorlardı. İttihat ve Terakki’nin ırkçılık anlayışı, izleri bugün bile sürüp giden felaketlere neden oldu ve Osmanlı’yı batırdı. Batıştaki tek neden bu değildi elbette ama ırkçılığın hatırı sayılır bir rolü vardı. (...)

Bugün siyasetçiler “Irak’daki Türkmenler akrabamız, Kürtler ise düşmanımız” derken bu ırkçı anlayışı dile getiriyorlar. Gayrimüslim Türkiye yurttaşlarının mülkiyet hakları söz konusu olduğunda, CHP sözcülerinin, Batı Trakya’daki Türklerin haklarını savunup, kendi yurttaşlarını rehin ve düşman gibi görme anlayışı işte buradan kaynaklanıyor. Bu atmosferde ırkçılık, devlet desteğini arkasına alarak yükseldikçe yükseliyor. Umalım ve dileyelim ki sonumuz Osmanlı gibi olmasın.

Vatan, 4.2.2007

Zülfü LİVANELİ

05.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şinasi Haznedar: Trabzon elverişli bir tarla

  Haber kirliliği

  Atatürk: Sultan olsaydım İslâmı silerdim

  Türkiye’ye en büyük zararı ırkçılık verir

  Devlette deprem


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004