Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Sırlarla dolu kütüphane

On binlerce yazma ve matbu eserin bulunduğu Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, eserlerin tamamının künyelerinin çıkarılmaması ve muhtevalarının bilinmemesi sebebiyle bilim adamlarından büyük ilgi görüyor.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, Süleymaniye’den sonra alanında Türkiye’nin ikinci büyük kütüphanesi olan Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nin dünyanın en önemli yazma eserler kütüphaneleri arasında bulunduğunu söyledi.

Kütüphanede, Türkiye genelindeki 60 kütüphaneden gelenlerle birlikte 85 binin üzerinde yazma ve matbu eserin bulunduğunu ifade eden Şahin, bu eserlerin döneminin tarihine ve kültürüne ışık tutması sebebiyle çok önemli ve değerli olduğunu kaydetti.

Bu eserleri eskiyip yıpranmaması, gelecek nesillere aktarılabilmesi için çok iyi koruduklarını vurgulayan Şahin, ‘’Kitaplar bozulmasın, yırtılmasın diye tedbirler aldık. Eserler, en önemli düşmanları olan güneş, nem, toz ile hava kirliliğine karşı özel olarak hazırladığımız depoda korunuyor. Burada sıcaklık ve nem sürekli ölçülüyor. Pencerelerde bile özel filtreler var. Eserler değeri ölçüsünde korunuyor’’ dedi.

Şahin, eserlerin tamamının henüz biyografik ve bibliyografik künyelerinin çıkarılmaması ve muhtevasının bilinmemesinin Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’ne ayrı bir önem kazandırdığını belirterek, şunları söyledi:

‘’Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki bütün eserlerin künyeleri çıkarıldı ve içeriği biliniyor. Bizde ise henüz yeni çıkarmaya başladık. Araştırma yaptıkça tarihe ışık tutacak yeni bilgilere ve belgelere ulaşıyoruz. Kütüphanede yazma eserlerden daha değerli Osmanlıca yazılmış matbu eserler bile bulunuyor. Bu eserler arasında matbaanın icadından sonra çıkarılmış olanlar da var. Kütüphanede yazma eserlerden daha değerli matbular ile tarihi bin yıla dayanan eserler halen içinde birçok sırrı barındırıyor. Bu eserlerin her biri alanında tarihe ışık tutacak nitelikte.’’

05.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Komşu edebiyatlar buluştu

  Sırlarla dolu kütüphane

  Kitap engel tanımıyor

  Somuncu Baba’da Ehl-i Beyt sevgisi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004