Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Kitap engel tanımıyor

Adana’da, İŞKUR desteğiyle yazı karakterlerini sesli tanımlayabilen bilgisayar tarayıcı alan Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖRBİR), bu donanım sayesinde 90 olan üye sayısını 140’a çıkardı.

GÖRBİR Derneği Adana Şube Başkanı Ediz Mut, Türkiye’de, engellilerin hayatını kolaylaştıracak, istihdamını sağlayacak ve onları topluma kazandıracak çalışmaları yetersiz bulduklarını söyledi.

Türkiye’deki engelli sayısının resmî rakamlara göre 8,5 milyon olduğunu belirten Mut, bu sayının kayıt altına alınmayanlar ile 13 milyonu bulacağını ifade etti.

Adana’daki görme engelli sayısının da 4 bini erkek olmak üzere 7 bini bulduğunu belirten Mut, ‘’Kentimizde bizimle birlikte faaliyet gösteren toplam 4 derneğin engelli üye sayısı 300’ü geçmiyor. Engellilerin tamamına ulaşılamaması, onlara gereken ilginin gösterilmemesinden dolayı, kendilerini toplumdan soyutladıkları anlamına geliyor’’ dedi.

Mut, engellilere destek konusunda İŞKUR İl Müdürlüğünden büyük yardım aldıklarını ifade etti.

Ediz Mut, bilgisayar kursu düzenleyen İŞKUR’un verdiği maddi destekle, okuyamayan engellilerin hayatını kolaylaştıracak teknolojik gelişmelerden yararlanmaya başladıklarını söyledi.

ABD’den, yazı karakterlerini sesli tanımlayabilen bilgisayara bağlanan tarayıcı sistem aldıklarını bildiren Mut, bu sistemin gazete, dergi, kitap ve belgelerin taranmasından sonra bilginin sesli olarak duyulmasını sağladığını ifade etti.

05.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Komşu edebiyatlar buluştu

  Sırlarla dolu kütüphane

  Kitap engel tanımıyor

  Somuncu Baba’da Ehl-i Beyt sevgisi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004