Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Darbecilere hâlâ dokunulamıyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 12 Eylül askerî darbesini gerçekleştiren cunta üyeleri ve dönemin sıkıyönetim komutanları hakkında suç duyurusunda bulunan Darbe Karşıtı Platform’un isteğini işleme koymadı. Başsavcılığın kararında darbecilerin “cezai, malî ve hukukî sorumluluklarının bulunmadığı bu nedenle hiçbir yargı merciine başvurulamayacağını” gerekçe gösterildi.

Başsavcılığın kararını eleştiren platform sözcüleri itiraz haklarını kullanacaklarını iç hukukun tükenmesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) müracaat edeceklerini ifade ettiler. Platform adına konuşan KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, darbeci generalleri korumak maksadıyla hazırlanan Anayasa’nın geçici 15. maddesinin söz konusu generallerin suç işlediklerinin itirafı ve ispatı olduğunu söyledi.

Sanıkların işlem ve tasarruflarından dolayı sorumsuz kılınmasının hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayacağını vurgulayan Tombul, “hiçbir hukuk sistemi ve yasa suçu ve suçluyu koruyan bir hüküm içeremez. Böylesi bir sakat anlayış ülkedeki ‘demokrasi mücadelesi’ önündeki en büyük engeldir. İktidarı zorla gasp etmiş bulunan ve hiçbir meşruluğu, kanuni ve hukuki dayanağı olmayan bir yönetimin çıkardığı yasaların hukukiliğinden ve meşruluğundan söz edilemez” dedi.

DARBECİLER İÇ SAVAŞI TEŞVİK ETTİ

Darbeci generallerin 1978’den beri görevli ve yetkili oldukları halde ülkenin iç savaş ortamına sürüklenmesine, binlerce öğrenci, öğretmen, aydın, sendikacı ve vatandaşın hayatını yitirmesine engel olmadığını hatırlatan Tombul, “planladıkları yönetime el koyma ortamının doğmasını teşvik etmişler, duruma seyirci kalmışlardır” şeklinde konuştu.

1978 ile 12 Eylül 1980 tarihine kadar 3 bin 944 kişinin öldüğünü, 16 bin 717 kişinin yaralandığını ifade eden Tombul, geçici 15. maddenin 12 Eylül 1980 öncesini kapsam dışı bırakmasına rağmen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dilekçelerini işleme koymamasının yasalara ve hukuka uygun olmadığını söyledi. Suç duyurusunun ciddî bir incelemeye tabi tutulmadığını ileri süren Tombul, “Adeta darbecilerin korunduğu intibaı yaratan bir karar vermiştir. Ülkemizde demokrasinin inşası için, yalan ve şiddet kıskacında yaşamaya devam etmek ve yeni siyasi katliâmları ve darbeleri yaşamak istemiyorsak, 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştirenlerin yargılanmasını sağlamalıyız. Bu tarihi görevdir” dedi.

Açıklamanın ardından Ankara 78’liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu ve beraberindeki bir grup, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararına karşılık itiraz dilekçelerini verdiler.

Kemal BENEK / ANKARA

06.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sivil örgütlerin 301 teklifi

  Cumhuriyet 84, laiklik 70 yaşında

  AKP nihayet Yayla’ya sahip çıktı

  Kışlada ve karakolda dayak bitsin

  Giritli, katıksız Atatürkçüydü

  Akılları kurcalayan sorular

  Afetler Dünya Bankasına emanet edilecek iddiası

  RTÜK’e 32 bin ihbar geldi

  Darbecilere hâlâ dokunulamıyor

  Emniyet attı, jandarma sürdü

  TBMM’de hırsızlık

  Anayasa Mahkemesi, rektör atamalarını esastan görüşecek

  Öğretmenlik başvuruları uzatıldı

  Keşmir destek bekliyor

  Irak’ta olanlar cinnet

  Küresel ısınma kuraklığı tetikliyor

  Şehitler Abidesi 1 Mart’a hazır olacak

  İstanbul’da yükseklere kar yağdı

  Sokak hayvanları aç kaldı

  Çocuklara sanal travma

  Kış ortasında incir

  Kış öksürüğü bronşite dönebilir


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004