Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Büyük Mabeyn Köşkü restore ediliyor

Yıldız Sarayı içerisindeki en büyük yapı olan Büyük Mabeyn Köşkü’nde restorasyon çalışmaları başladı. Köşkün en büyük özelliği ise 3 bin ayrı kristal parçası bulunan korkuluklarından 3 bin farklı ses çıkması.

19. yüzyılda, Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan köşkün restorasyonu için 5 milyon YTL harcanacak. İstanbul İl Özel İdaresi’nce yapılan açıklamaya göre, şehrin paha biçilmez tarihi kültür mirasını korumaya ve iyileştirmeye yönelik çalışmalar kapsamında idare bütçesinden karşılanacak kaynakla, projesi ve uygulaması İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü denetiminde yapılan Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn Köşkü’nde restorasyon işlemlerine başlandı. Türk-Osmanlı saray mimarisinin en son örneklerinden olan köşk, Yıldız Sarayı’nın en büyük yapısı olma niteliği taşıyor. Köşkün en büyük özelliği ise kristalden yapılan merdiven korkuluklarına sert bir cisimle dokunulduğunda piyano tuşları gibi ayrı sesler çıkarması. 3 bin ayrı kristal parça bulunan korkuluklardan 3 bin ayrı ses çıkıyor.

Mimari ve tarihi açıdan büyük öneme sahip köşkte, öncelikle restorasyonda kullanılacak malzemeler temin edilerek, iskele kuruldu. Yaklaşık bir yıl sürecek restorasyon çalışmalarında, orijinal mimariye sadık kalınarak, çatı ahşap ve kurşun kaplama, dış cephe onarımları, ahşap döşeme işleri, ısıtma ve yangın söndürme sisteminin düzenlenmesi gibi çalışmalar yapılacak. Tarihi yapıların rölöve, restorasyon ve restitüsyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, “ İstanbul’un tarihi ve kültürel değerleriyle 2010 Avrupa Kültür Başkenti evsahipliğine hazır olması için çalışıyoruz" dedi. Onarım çalışmalar 2008 yılı başında tamamlanacak olan Büyük Mabeyn Köşkü, 5 milyon YTL’ye mal olacak.

15.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kütüphaneler toplumun hafızası

  Ecdadımız inancını eserlerine yansıtmış

  Büyük Mabeyn Köşkü restore ediliyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004