Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Kritik konularda farklı yaklaşımlar

Org. Büyükanıt Washington’daki konuşmasını sivil kıyafette yaptı. “Bazı korkularımızın üstesinden gelmemiz lazım. Türkiye’yi bölmeye kimin gücü yeter?” diye “sivil” bir çıkış yaptı ama onun verdiği mesajların tümünü “sivil” olarak nitelemek abartı olur. Nitekim büyük ölçüde “Türk milleti” ve “Türk Ordusu” ndan ibaret bir Türkiye resmetti. Hükümet, TBMM gibi kurumlara hiçbir atıfta bulunmadı. Örneğin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün kendisinden birkaç gün önce yaptığı Washington ziyaretinden söz etmedi.

Halbuki o da tıpkı Gül gibi Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile biraraya geldi. O da Gül gibi esas olarak Ermeni Soykırım Tasarısı ve Kuzey Irak konularını masaya yatırdı.

Ancak çok farklı yaklaşımlarla karşı karşıyayız. Örneğin Gül, görüşmelerinde, Ermeni Tasarısı’nın geçmesi durumunda Türk-Amerikan hatta Türk-İsrail ilişkilerinin çok derin yara alacağını, hükümet olarak bunun önüne geçmelerinin zor olduğunu açık açık söyledi. Öyle ki birçok kez sözlerine “sakın şantaj olarak algılamayın ama...” diye başlamak zorunda kaldı. Org. Büyükanıt ise daha uçağa bindiği andan itibaren Tasarı’nın geçmesinin dünyanın sonu olmayacağını vurguladı. Özellikle ABD ile yapılan askeri ihalelerin bundan olumsuz etkilenmeyeceğinin işaretlerini verdi. Yine Org. Büyükanıt, Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetimine kuşkulu ve eleştirel yaklaşırken hükümet, bazı şartların oluşması durumunda Kuzey’deki reel durumu kabullenebileceğinin işaretlerini verdi. Kısacası devletin zirvesinde bu son derece hayati konularda ne ölçüde koordinasyon, uyum ve mutabakat olduğu çok açık değil.

Vatan, 16 Şubat 2007

Ruşen ÇAKIR

17.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Lütfen bizi kurtarmayın Paşam!

  312 dindarlar için kullanıldı

  Hangi sivil toplum?

  Kritik konularda farklı yaklaşımlar

  Washington’daki Türkler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004