Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kudüs’te gergin Cuma

Kudüs’te Cuma namazı dün de gergin geçti. Polis, El Aksa Camii etrafında geniş güvenlik tedbirleri aldı. Sabah erken saatlerde El Aksa Camii’nin yakınındaki Vadi Coz mevkiinde toplanan yaklaşık 150 kişi, Kudüs’teki İslâmî Hareket Lideri Raed Salah’ın ‘El Aksa’ya 150 metreden fazla yaklaştırılmama’ kararını protesto etti.

Ellerinde Kur’ân-ı Kerim’lerle toplanan grup tekbir getirdi, “El Aksa bizimdir; geri alacağız”, “El Aksa sahibinindir” sloganları attı. İsrail polisinin geniş güvenlik tedbirleri aldığı cami etrafında ilerleyen saatlerde de çeşitli eylemler yapıldı. Eski Kent’te İsrail polisinin hafta boyu sürdürdüğü geniş güvenlik tedbirleri dün de kendini gösterdi. Eski Kent’te 3 bin polis görev yaparken, 50 yaşındaki erkeklerin de El Aksa Camii’ne girmesine izin verilmedi. Geçen hafta kadınların girişleri serbest bırakılırken, bu hafta 40 yaş altı kadınlar da camiye giremedi. İslâmî Hareket lideri Raed Salah, İsrail hükümetinin El Aksa Camii etrafında kazı çalışması başlattığından bu yana Vadi Coz mevkiinde beraberindekilerle her gün protesto düzenlemişti. 3. intifada çağrısı yaptığı ve kazı alanına girmek istediği için gözaltına alınan Salah’ın hakkındaki karar kesinleşerek 60 gün boyunca El Aksa’ya 150 metreden fazla yaklaşması yasaklanmıştı. Yaklaşık 10 gün önce başlayan Mugrabi Kapısı önündeki köprü çalışmaları sebebiyle Kudüs’te gerginlik artmış, İslâm dünyası İsrail’in bu uygulamasını tepkiyle karşılamıştı. Geçtiğimiz Cuma namazı sonrasında cami ve cami yakınında Filistinli gençlerle İsrail polisi arasında çatışmalar yaşanmış, hükümet gerginlikten dolayı hafta boyunca Eski Kent’te çok sıkı güvenlik tedbiri almıştı.

BİR GRUP POLİSLE ÇATIŞTI

Cuma Namazı’nı Mescid-i Aksa’da kılmak isteyen gruba polis izin vermeyince çatışma çıktı. Polisin Mescid-i Aksaya girmesine izin vermediği yaklaşık 150 kişilik İslâmî Hareket Grubu’nun üyeleri polis ile çatışmaya girdi. Çatışmada ilk belirlemeye göre bir kişi yaralandı. Vadi El Cüz bölgesinde yaşanan çatışmada İslâmî Hareket Grubu’nun lideri Salah el Rahit de katıldı. Olaydan sonra polis bölgede geniş çaplı güvenlik tedbirleri aldı.

Namaz sakin geçti

El Aksa Camii’nde Cuma namazının sakin geçtiği bildirildi. El Aksa Camii içinde kısıtlamalar dolayısıyla ancak 6 bin kişi namaz kılabilirken, cami kapılarında da bir o kadar kişinin namaz kıldığı tahmin ediliyor. Kudüs’teki İslâmî Hareket Lideri Raed Salah ve beraberindekiler önceki günkü mahkeme kararından sonra camiye gelmedi.

/ KUDÜS

17.02.2007


 

İran’a saldırmak için bahane aramıyoruz

BD Savunma Bakanı Robert Gates, İran’a muhtemel bir saldırı iddialarına karşı açıklamada bulundu. Gates, İran’a saldırmak için herhangi bir neden kollamadıklarını belirterek, “İran’la savaşmayı planlamıyoruz” dedi.

İran’ın nükleer programına ilişkin tepkiler devam ederken, askerî müdahalenin olup olmaması yönündeki iddialara ABD’den bir açıklama geldi. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, İran’a yönelik bir savaş planlarının bulunmadığını dile getirdi. “İran’a karşı savaş açmak için mazeret aramıyoruz” diyen Gates, durumun Irak’taki mezhepsel şiddet olaylarının artması konusunda İran’ın tutumu sebebiyle ABD yönetiminin baskısını artırması sebebiyle ortaya çıktığını kaydetti. “Kuşkuculuğumuz devam ediyor” ifadelerini kullanan Gates, Irak’taki çatışmalar sırasında İran yapımı askerî mühimmatların kullanılıyor olmasının, bu yönde bir tutum izlenmesine sebep olduğunu söyledi. Irak’taki operasyonlar kapsamında, ABD askerlerinin ölümüne yol açan askerî mühimmatların hangi şebeke tarafından sağlandığının bulunması için çalışmaların sürdüğünü belirten Gates, bu ağın çökertilmesi için yapılması gereken her şeyin yerine getirileceğini vurguladı.

/ WASHINGTON

17.02.2007


 

Bush, tek başına hareket edemez

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Başkanı George W. Bush’un, Kongre’den özel bir onay almadan İran’ı işgal yetkisine sahip olmadığını söyledi.

George W. Bush’un sürekli İran ile sorunların diplomatik çözümünden yana olduğunu söylediğini belirten Nancy Pelosi, ‘’Onun sözüne güveniyorum’’ dedi.

Pelosi, aynı zamanda ‘’Kongre’nin öne çıkıp, Başkan’ın, herhangi bir başkanın, İran’a karşı harekete geçmek için peşinen bir yetkiye sahip olmadığını çok açık biçimde ortaya koyması gerektiğine inanıyorum’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

17.02.2007


 

Haniye: Hükümeti 3 hafta içinde kurabiliriz

Kabinesinin istifasını sunduktan sonra ulusal birlik hükümetini kurmak için görevlendirilen Filistin Başbakanı İsmail Haniye, hükümeti 3 haftadan kısa sürede kurmayı umduğunu söyledi.

Haniye, Gazze’de bir camide kılınan Cuma namazında, ulusal birlik hükümetini, kendisine tanınan 5 haftalık süreden önce kurmayı planladığını belirterek, hükümetin 3 haftadan kısa sürede oluşmasını ve parlamentoya sunulmasını umduğunu kaydetti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ulusal birlik hükümeti yolunda varılan anlaşma gereği kabinesinin istifasını sunan Başbakan İsmail Haniye’ye, hükümeti kurma görevini yeniden vermişti.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, kurulacak Filistin hükümetiyle işbirliği yapmayacakları haberini yalanlamıştı.

/ GAZZE

17.02.2007


 

Almanlardan Putin’e destek

Almanya’da yapılan kamuoyu yoklaması, halkın çoğunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 43. Münih Güvenlik Konferansında, ABD’ye yönelik eleştirilerini doğru bulduğunu ortaya koydu.

Der Spiegel dergisi tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Alman halkının yüzde 70’i, Putin’in konuşmasında, özellikle Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne bir Amerikan füze savunma sisteminin parçalarının yerleştirilmesini eleştirmesini doğru buluyor. Halkın yüzde 14’ü Putin’in eleştirilerini haksız bulurken, yüzde 16’sı da bu konuda görüş belirtmedi. Putin’in eleştirilerini haklı görmesine rağmen halkın yüzde 87’si, Alman hükümetinin Rusya’yla ABD’ye karşı aynı düzeyde tarafsız politika izlemesini istiyor.

/ BERLİN

17.02.2007


 

2 milyon Iraklı şiddetten kaçtı

Irak’taki şiddet eylemlerinden kaçan ve komşu ülkelere yerleşen Iraklıların sayısı 2 milyonu aştı. Uluslararası Göç Örgütü, şiddet olayları ve olumsuz güvenlik şartlarının bu yıl 1 milyon Iraklıyı evlerini terk etmeye zorlayabileceğini bildirildi.

Ülkelerini terk etmek zorunda kalan Iraklılara yardım için nisan ayında bir konferans düzenlemesi beklenen BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2 milyon mültecinin dışında Irak içinde de 1,7 milyon kişinin evinden ayrıldığını bildirdi. Her ay yaklaşık 50 bin Iraklının evini terk etmeyi sürdürdüğünü belirten BMMYK, şimdiye dek Suriye’nin bir milyon, Ürdün’ünse 750 bin Iraklıya kapılarını açtığını tahmin ediyor.

BMMYK’nin tahminlerine göre Mısır’da 100 binden fazla, Lübnan’da yaklaşık 10

bin, İsveç’teyse 80 bin Iraklı mülteci bulunuyor. 31 ocaktan bu yana Türkiye’de, yüzde 90’dan fazlası Irak’ın orta ve güney kesimlerinden olmak üzere 2 bin 719 Iraklı mültecinin kayıt altına alındığını belirten BMMYK, ABD’nin 2003’ten bu yana 700’den az Iraklıya mülteci statüsü verdiğini vurguladı.Şam ve Amman’a yerleşen Iraklı mültecilerin bu iki başkentin ekonomisi için büyük tehdit teşkil ettiği belirtiliyor.

BİR MİLYON KİŞİ YOLDA

Bu arada, Irak’ta süren şiddet olayları ve olumsuz güvenlik şartlarının bu yıl 1 milyon Iraklıyı evlerini terk etmeye zorlayabileceği bildirildi. Uluslararası Göç Örgütü’nün sözcüsü Jemini Pandaya, Irak’ta yerlerinden olan kişilerin sayısının her gün arttığını belirterek, ülkede güvenlik şartlarnda bir değişiklik olmadığını söyledi. Pandaya, örgütün yaptığı hesaba göre, Irak’ta mevcut güvenlik şartlarının sürmesi halinde bu yıl 1 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kalabileceğini ifade ederek, Suriye gibi komşuların sınırlarını kapatması durumunda da daha çok kişinin Irak’ın ücra köşelerine gitmek durumunda kalacağını kaydetti.

/ ŞAM

17.02.2007


 

Rusya, uçaklarda içkiyi yasaklayacak

Rusya İçişleri Bakanlığı alkolik yolcuların uçuş güvenliğine zarar verdikleri gerekçesi ile kalkış öncesi ve uçakta alkol tüketimine yasak getirecek.

İçişleri Bakanlığı Ulaştırma Bölüm Başkanı Vyacheslav Zakharenkov, “Alkolik yolcuların uçağa alınmaması ve uçakta alkol tüketimine yasak getirilmesi görüşülüyor” dedi.

Zakharenkov polisin sarhoş yolcuların kalkışlarda gecikmelere sebep olduğu gerekçesi ile kendilerine şikâyette bulunduğunu kaydetti. Zakharenkov, Moskova-Bangkok seferini yapan uçakta yaşananları hatırlatarak bunun uçuşların güvenliği açısından önemli olmaya başladığını söyledi. Moskova-Bangkok seferini yapan uçak bir kısım alkolik yolcuların uçakta sigara içerek kabin görevlileri ile tartışmışlardı. Alkolik yolcuların uçaktan atılması ve bagajlarının verilmesi uçağın on saat gecikmeli kalkmasına sebep olmuştu. Moskova-İstanbul seferini yapan uçakta yaşanan olayda da alkolik yolcu telefonunu kapatmak istemeyince iki saatlik bir gecikmeye sebep oldu. Kabin görevlileri ve yolcularla tartışan sarhoş yolcu İstanbul Havalimanı’nda polise teslim edildi.

/ MOSKOVA

17.02.2007


 

Türkmenistan’da reformlar hız kazandı

Saparmurat Niyazov’un ölümünün ardından Türkmenistan’ın yeni Devlet Başkanı seçilen Gurbanguli Berdimuhammedov, eğitim başta olmak çeşitli alanlarda reformlara hız verdi.

Türkmenistan devlet televizyonundan yapılan açıklamaya göre, Berdimuhammedov Perşembe günü bir kararname imzalayarak, eski Devlet Başkanı Niyazov’un kaldırdığı bir senelik fazladan zorunlu eğitimi tekrar yürürlüğe koydu. Dün ise reformlar kapsamında, Niyazov’un kapatılması emrini vermesinden bu yana ilk kez bir internet kafenin açılışı gerçekleşti.

/ AŞKABAT

17.02.2007


 

Kırgızlar kimlikte başı açık resme sert tepki gösterdi

Kırgızistan’da yeni uygulamaya konan kimliklerde baş örtüsüz resim kullanılması zorunluluğu, ülkede birçok kesim tarafından tepkiyle karşılandı.

Vatandaşların kimlik kartı olarak sadece pasaport kullandığı Kırgızistan’da yeni uygulamaya göre artık nüfus cüzdanı bulundurma zorunluluğu getirildi. Pasaportun artık sadece yurt dışına çıkmak isteyenlere verileceği duyurulurken, nüfus cüzdanları ve pasaportlarda baş örtüsüz resim kullanma zorunluluğu yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Kırgızistan Müslüman Kadınlar Forumu Başkanı Camal Frontbek uygulamanın birçok kadını zor durumda bıraktığını belirterek, “Baş örtüsüz resim uygulamasından dolayı binlerce bayan pasaport alamadı. Şimdiye kadar devletin tüm ilgili makamlarına mektup gönderdik ama hep olumsuz cevap aldık. Eğer böyle devam ederse ülkenin 7 eyaletinde binlerce Müslüman bayan barış eylemine çıkacağız. Elimde pasaport alamayan 3 binden fazla kadının imzası var. Artık başka çaremiz kalmadı” dedi.

/ BİŞKEK

17.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004