Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Esnaf halinden memnun değil

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Türkiye’de bir yıl içinde 500 bine yakın iş yerinin iş terk ettiğini belirterek, ‘’Halinden memnun olan esnaf, sanayici yok’’ dedi.

Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, 40 kişilik bir ekiple aralarında Mersin, Kahramanmaraş, Gaziantep, Erzurum, Diyarbakır, Kayseri, Antalya, Bolu, Zonguldak, Bursa’nın da bulunduğu 32 ilde sanayi sitelerini, serbest ve organize sanayi bölgelerini, esnafı ve çiftçiyi gezdiklerini belirtti.

Bu gezilerdeki görüşmeleri sırasında belirledikleri ekonomik sorunları, ‘’Türkiye Ekonomik Durum Raporu’’ adlı kitapçıkta topladıklarını bildiren Göktaş, şu görüşleri dile getirdi: ‘’Memleketimizin hali, insanlarımızın ekonomik durumu içler acısıdır. Her şeyi çözdüğünü ve tek sorunun işsizlik olduğunu belirtenler yanılmaktadır. Milletin alım gücü yoktur. Ucuzlayan hiçbir şey yoktur. Esnaf inim inim inlemekte, sanayici perişan vaziyettedir. Ülkemizde 500 bine yakın işyeri bir yıl içinde iş terk etmiştir. Halinden memnun olan esnaf, sanayici yok.’’

Piyasayı ucuz Çin mallarının istila ettiğini ifade eden Mustafa Göktaş, yerli üreticinin perişan halde olduğunu belirtti. Üretim girdilerinin yüksekliğinden, vergilerin ağırlığından şikâyet eden Mustafa Göktaş, ‘’Ekonomik Durum Raporu’’ adlı kitapçıkta çözüm önerilerine yer verdiklerini de kaydetti.

/ GAZİANTEP

17.02.2007


 

Yabancı madencilik şirketlerine suçlama

Araştırmacı-Yazar Mustafa Çınkı, yabancı madencilik şirketlerinin transfer fiyatlaması yöntemiyle hırsızlık yaptıklarını öne sürerek, bu yöntemle devletin zarara uğratıldığını iddia etti.

Ulusal Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Derneğince (UGSAD) düzenlenen ‘’Perşembe Sohbetleri’’nde konferans veren Çınkı, maden konusundaki tartışmaların, ‘’maden satışı ile kalkınacağız’’ gibi yanlış bir temelde cereyan etiğini ifade ederek, Maden Kanunu’nun kamuoyunun bilgisinden uzak ve kamu yararı gözetilmeksizin çıkarıldığını söyledi.

Türkiye’nin maden ve petrol rezervleri konusunda psikolojik harekâtla karşı karşıya olduğunu savunan Çınkı, madencilikle ilgili mevzuat değiştirilirken yerli ve yabancı madencilik şirketlerinin yasaları kendi lehlerine değiştirmeye çalıştıklarını belirtti.

‘’Yabancı madencilik şirketleri transfer fiyatlaması yöntemiyle hırsızlık yapıyor’’ diyen Çınkı, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Kanuna göre madencilik şirketleri madenin ocak başı satış fiyatının yüzde ikisini devlete bırakır. Ancak bu şirketlerin satış fiyatları beyana tabidir. Yabancı şirketler beyanlarını maliyet fiyatına yakın bir fiyat olarak yapıp, bu madenleri diğer ülkelerdeki kendi kuruluşlarına satarak transfer fiyatlaması denen yöntemi kullanıyorlar. Böylece şirketler azamî kâr elde ederken, devlet zarara uğratılmaktadır.’’

Avrupa Birliğinin Türkiye’nin ihraç ettiği pek çok ürüne kota koyduğunu hatırlatan Çınkı, Türkiye’den ihraç edilen maden ürünlerine konan herhangi bir kota olmadığına dikkat çekti. “TÜRKİYE’NİN STRATEJİK MADEN STOKU YOK’’ Birçok mineral çeşidinin önümüzdeki 80 yıl içerisinde tükeneceğini belirten Çınkı, ‘’Türkiye’nin stratejik maden stoku yok. ABD bu stoku tutuyor. Üç-dört yıl sürecek bir savaşa girdiğimizi ve Türkiye’ye ambargo uygulandığını düşünecek olursak hiçbir hazırlığımız yok’’ dedi. Türkiye’deki toprak satışının kamuoyunun bilgisinden kaçırılmaya çalışıldığını öne süren Çınkı, Köy Kanunu’nda yapılan değişiklikten sonra yabancılara, çok büyük miktarlarda toprak satışı yapıldığını belirtti. Çınkı, Türkiye’nin bütün topraklarının maden işletme ruhsatının, bu konudaki teminat ve ruhsat masrafları olan yaklaşık bir milyar 400 milyon dolar verilerek alınabileceğini ifade ederek, ‘’Burada müthiş bir güvenlik açığı var’’ dedi.

/ ANKARA

17.02.2007


 

“Tarım toprağı yetersiz ve verimsiz”

Tarım İşletmeleri (TİGEM) Genel Müdürü İsmail Hakkı Sayın, Türkiye’nin, sanılanın aksine, tarım toprağı açısından fakir bir ülke olduğunu belirtti.

Tarım alanlarının korunmasına azami dikkat gösterilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Sayın, şunları kaydetti:

‘’Türkiye, sanılanın aksine, tarım toprağı açısından fakir bir ülkedir. Yani, tarımsal faaliyetler açısından ‘kan eksen can biter’ durumda değildir.

Toprağımız sanıldığı kadar verimli değildir. Büyük bölümü az yağış alan bozkırlarla kaplıdır. Bu sebeple topraklarımızın, özellikle de verimli ovalarımızın kıymetini iyi bilmeliyiz. Tarımsal faaliyetler, bugüne kadar ülkemizde genellikle bir anlamda hor görülmüş, sürekli sanayi faaliyetleri övülmüştür. Ancak, tarımdan bağımsız olarak sanayinin geliştiği, dünyada hiçbir ülke yoktur. Gelişmiş ülkelerde sanayi gelişmişse mutlaka tarım da gelişmiştir. Bir ülkede tarım gelişmemişse, o ülkenin biliniz ki sanayisi de yoktur.’’

Sayın, beton döküp betonlaştırılan bir verimli toprak parçasının, yeniden eski haline getirebilmesi için yaklaşık bir milyon yıla ihtiyaç olduğunu, bunun da toprağın önemini net bir şekilde ortaya koyduğunu anlattı.

/ KONYA

17.02.2007


 

KİT’ler 800 milyon YTL zarar etti

İşletmeci kamu iktisadi teşekkülleri (KİT) 2006’da, 800,3 milyon YTL zarar etti.

Son 5 yılda kâr eden işletmeci KİT’ler, TÜRPAŞ gibi kâr getiren KİT’lerin özelleştirilmesi sonucu zarar ederken, geçen yıl 800,3 milyon YTL zarar eden KİT’lerin, 2007 yılında 2,5 milyar YTL kâr etmesi hedeflendi. Hazine Müsteşarlığının verilerinden yapılan hesaplamalara göre, 2001 yılında işletmeci KİT’lerin görev zararı sonrası kârı 613 milyon YTL olurken, 2002 yılında 4,1 milyar YTL oldu. 2003 yılına gelindiğinde bu rakam 5,2 milyar YTL’ye ulaşırken, 2004’de 4,6 milyar YTL oldu.

İşletmeci KİT’ler 2005 yılında da 1,9 milyar YTL kâr ederken, 2006 yılında 800,3 milyon YTL zarar etti.

/ ANKARA

17.02.2007


 

Hazine, 5 milyar 184 milyon YTL iç borç ödeyecek

Hazine, gelecek hafta, Şubat ayının en büyük iç borç ödemesini gerçekleştirecek.

Hazine, 21 Şubat Çarşamba günü tamamı YTL cinsinden ve 4 milyar 829 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere toplam 5 milyar 184 milyon YTL iç borç ödemesinde bulunacak. Söz konusu gün kamu kurumlarına yapılan satışların geri ödemesi çerçevesinde de 356 milyon YTL ödeme yapılacak. Hazine, Şubat ayında 5 milyar 509 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere toplam 5 milyar 975 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

/ ANKARA

17.02.2007


 

Narenciye dalda kaldı

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, üreticilerin yeterli gelir elde edemediğini belirterek, ‘’Hasat gerçekleştiremeyince ürün dalda kaldı’’ dedi.

Gökçel, narenciye üreticisinin son bir kaç yıldan bu yana çok sıkıntılı günler geçirdiğini ve giderin bile geri dönüşümünün sağlanamadığını söyledi. Ürünün dalda kaldığını, toprağa döküldüğünü ve çürümeye terk edildiğini ifade eden Gökçel, ‘’Elde edebileceği geliri düşünerek, hesap yapan üreticiler, harcadığı paranın 3’te birine ürünü satmak durumunda kalıyor. Bu durumun sonucu olarak da üreticiler, yeterli gelir elde edemedikleri için hasat gerçekleştiremedi’’ dedi.

/ MERSİN

17.02.2007


 

İnşaat sektöründe ‘bölünmüş arazi’ korkusu

Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Sinan Aygün, ‘’Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’’nda 9 Şubat 2007 tarihinde yapılan değişikliğin, inşaat sektöründe arsa sorununa yol açtığını bildirdi.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, çok hisseli ve küçük boyutlardaki tarımsal arazilerin daha fazla küçülmemesi için bu hisselerin üçüncü şahıslara devrini engelleyen yasanın, inşaat sektörüne arsa, emlak sektörüne konut freni yaptırdığını öne sürdü.

Söz konusu yasayı ‘’Bu yasa topal yasa, bölücü yasa’’ olarak nitelendiren Aygün, İnşaat-Emlak sektörüne ivme kazandıracağı söylenen Mortgage Yasası’nın tartışıldığı bir dönemde, ilgili yasada yapılan değişikliğin arsa ve konut sorununa yol açacağını savundu.

/ ANKARA

17.02.2007


 

Sağlık harcaması, ilâç kesintisinden

Tüm Eczacı İşvereneler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, ‘’Son 2 yıldır ilâç harcamaları adeta sıfırlanmaya ve böylece sağlık harcamalarında tasarruf edilmeye çalışılmaktadır’’ dedi.

Maliye Bakanlığının verilerine göre, konsolide bütçeye tabi kurumlarla (memurlar ve aileleri) yeşil kartlıların sağlık harcamalarının 2005 yılında sağlık harcamalarının, ayrılan ödenekten yüzde 16 fazla olurken, aynı yıl ilaç harcamalarının ise beklenenden yüzde 18 daha az gerçekleştiğini söyledi.

2006 yılında da toplam sağlık harcamalarındaki artışın bir önceki yıla göre yüzde 32 olduğunun altını çizen Saydan, 2006 yılında ilaç harcamalarının ise beklenenden yüzde 32, bir önceki yıla göre ise yüzde 13 daha az gerçekleştiğini kaydetti.

Saydan, şu görüşleri dile getirdi: ‘’Maliye Bakanlığının verilerine baktığımızda ilaç dışı sağlık harcamalarındaki artışın ilaç harcamalarının yüzde 50 oranında azaltılmasıyla sübvanse edilmeye çalışıldığını görüyoruz. Tüm bu rakamlar açıkça göstermektedir ki, ilaç dışı sağlık harcamaları kontrol altına alınmalıdır.’’ Saydan, son 2 yıldır ilaç harcamalarının adeta sıfırlanmaya çalışılarak, sağlık harcamalarından tasarruf edilmeye çalışıldığını belirtti.

/ ANKARA

17.02.2007


 

Esnaf, Halkbank’ın satılmasına karşı

Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 15. Bölge Birliği Başkanı Murat Gümrükçü, “Biz esnaf kesimi olarak Halk Bankası’nın satışına karşı olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

Pazar Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, 2007 yılı olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. Kongrede bir konuşma yapan Murat Gümrükçü, “Kredi kullanmak isteyen ortaklarımızın geri ödemelerini aylık olarak yapmasını şahsım olarak tavsiye etmiyorum. Çünkü kazanıp ödemek için diğer seçenekler daha uygundur kanısındayım. Biz esnaf kesimi olarak Halk Bankası’nın satışına karşı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu bankanın yabancıların eline geçmesi halinde esnafımıza faydalı olamayacağı kanaatindeyiz. Bu konuda tüm esnaflardan destek bekliyoruz” dedi.

Olağan genel kurulunun tek listeyle gidilen seçimlerinde mevcut başkan Turgut Sağbaş yeniden göreve seçilerek güven tazeledi.

Abdullah UZUN / RİZE/PAZAR

17.02.2007


 

Peugeot 207 yollarda

Peugeot’nun “iki serisi” otomobillerinin son jenerasyonu olan 207 modeli, geçtiğimiz aylarda ülkemizde satışa sunuldu.

Önceki modeli 206’ya göre, hem iç hem de dış görünümünde gözle görünür gelişim gösteren 207, büyüyen boyutları ve artan donanım özellikleriyle selefi kadar ilgi görecek gibi. Ülkemizde ikisi benzinli, ikisi de dizel olmak üzere 4 farklı motor seçenekleri ile satışa sunulan Peugeot 207, şehir içi 8.5, şehir dışı 5.2 ve ortalamada 6.4 litre yakıt tüketimine sahip. 180 km maksimum hıza çıkabilen otomobil, 0’da 100 km hıza 12.7 saniyede ulaşabiliyor. 50 litre yakıt deposu kapasitesine sahip olan 207, bir depo yakıtla ortalama 685 km yol yapabiliyor.

Ekonomi Servisi

17.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004