Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Deha ve zekâ gelişiminde beyni kullanım faktörü

Araştırmalarda çıkan sonuçlara göre insanların % 3’ü dahi sınıfında yer alıyorlar. Bu mantığa göre Türkiye’de yaklaşık 2 milyon dahi insanımız var demektir.

Zekâ ölçümlerine göre üstün zekâ kategorisinde olan insanların acaba bu potansiyelinden faydalanılıyor mu hep merak ederim.

Pazartesi günü yayınlanan Sivil Toplum sayfasında, Akademi köşesinde değerli bilim adamı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy’un yazısında beyinle ilgili fıkra ilginçti. Kavanozlarda beyinleri satışa çıkarmışlar, en ucuz Einstein’in beyni, en pahalısı da eski darbeci generallerden birinin beyni imiş. Hikmeti sorulduğunda ise, Einstein’in beyni çok kullanmış olmasından ucuzmuş.

Esprisi, güncelliği dolayısıyla harikaydı. Eğer beyinler yemeklerde garnitür salata malzemesi olarak satılıyorsa tesbit doğru. Ama düşünce, fikir, proje, tasarım gibi asıl fonksiyonları dikkate alındığında ise, çok kullanılan beyin makbuldür. Beyin ne kadar çok kullanılırsa esas işlevinde zinde, genç ve güçlü kalır. Beynini kullanmayanların ileri yaşlarda her türlü biyolojik ve psikolojik hastalıklar başının belâsı olur.

Dahi sınıfında yer alan insanlar gerçekten beyinlerini çok kullanmışlar. Deha tanımında Einstein, “Yüzde 99'u çalışmak” diyor. Hem beyin, hem beden olarak çalışmak.

Bilgisayar, beyni açıklamaya en yakın sistemdir. Beyinle bilgisayar mukayesesinde, karşılaştırılamayacak derecede beynin üstünlüğü söz konusudur. Bunu baştan bilelim.

Herkesin bilgisayar kullanma, bilgisayardan faydalanabilme dereceleri farklıdır. En iyi bilgisayar kullanımının dünyada sembol ismi “Bill Gates”dir. Bilgiyi sermayeye dönüştürmüştür. Hem beynini, hem bilgisayarı en iyi kullananlara örnek teşkil ediyor.

Yine hacker denilen, bilgisayar programlarını ürettikleri virüsle çökertenler de ileri derecede bilgisayar kullanıcılarıdır. Amaç ve niyet bilgi ve beceriye anlam kazandırmaktadır.

“Dehanın El Kitabı” diye bir kitap elime geçti. Yasem’in genç eğitimcisi Faruk Akçe temin etmiş. Tetkik etme fırsatı buldum. Beyin üzerine çalışmaları ve kitapları ile ünlü Tony Buzan ve bir başka isimle beraber hazırlamışlar.

Tarihteki dahi insanların hayatlarından bilgiler var; çoğunluğu Batı dünyasından olmakla beraber, İslâm dünyasından da Mimar Sinan, İbn-i Rüşt, Kanuni, İbn-i Sina gibi isimlere de yer verilmiş.

Deha nitelikleri ve deha katsayısı konulu bölümden birkaç not aktarmak istiyorum.

Deha; inanmak, istikamet, yön belirleme, strateji, beyin, beden, duyu ve duyguları etkin kullanarak erişilebilecek bir derece olduğunu baştan bilmemiz gerekir.

Allah (c.c) her insana dahi olabilecek bir hayat, vücut, duyular, organlar, tamamını asla kullanamayacağımız kapasitede bir beyin vermiştir. Mesele, emaneti nasıl kullandığımızda. Şifre, emaneti verenin gönderdiği kullanım kılavuzuna uyup uymamakta gizli. İnsan beyninin kullanım kılavuzu, bu kılavuza öğretmenlik yapanı bilmek işin püf noktasıdır.

Akıl-kalp uyum ve bütünlüğünü başarmak. İleride ayrıca üzerinde durmak üzere 20 maddelik vasıfların başlıklarını vererek yazıyı bitiriyorum.

İnanç, vizyon, arzu, adanmak, planlama, sebat, ibret, vukufiyet, zihinsel okuryazarlık, hayal gücü, olumlu tutum, kendi kendine telkin, sezgi, uzmanı ile istişare, dürüstlük, adalet, cesaret, yenilikçilik-esneklik, işini sevmek, enerji-motivasyon.

Her insanın fıtratında, dahi olabilecek potansiyel, Yaratıcı tarafından verilmiştir.

Hayat sınavının hesabı, emanet verilen cihazların hangi niyetle, hangi maksat için, nasıl kullanıldığından olacaktır. Ücreti ise hem dünyevî, hem de ebedî hayatı kapsamaktadır.

[email protected]

Dursun SİVRİ

17.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Karar alma mekanizması

  Taleplerin hareketlendirdiği yenilenme

  İç ve dışın dengesi

  Deha ve zekâ gelişiminde beyni kullanım faktörü

  YASEM temsilcileri bugün toplanıyor

  Anadolu programları devam ediyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004