Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Üçlü görüşmeden fayda yok

Filistin’in Hamaslı Başbakanı İsmail Haniye, birlik hükümeti kurulması için El Fetih ile aralarında vardıkları anlaşma konusunda Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı desteklediklerini söyledi. Filistin’de hükümeti kurmakla görevlendirilen Haniye, Gazze kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistinlilerin uluslararası eleştiriler karşısında sıkı durmaları gerektiğini kaydetti.

Haniye, bu anlaşmanın savunulması ve dış baskılara direnilmesi konusunda Abbas’ın yanında yer aldıklarını belirtti. Bu arada, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ABD ve İsrail’in, şiddetten vazgeçmeyen, yapılan barış anlaşmalarını ve İsrail’i tanımayan bir Filistin hükümetinden sakınılması konusunda tam bir anlaşma içinde olduğunu olduğunu söyledi. Olmert, haftalık kabine toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, telefonla görüştüğü ABD Başkanı George Bush ile, İsrail’e yönelik politikalarında uluslar arası talepleri kabul etmeyen bir Filistin birlik hükümetinden sakınma konusunda anlaşmaya vardıklarını kaydetti. Ehud Olmert, Orta Doğu Dörtlüsünün (ABD, Rusya, AB, BM) çağrısı olan, İsrail’i tanıma, şiddetten vazgeçme ve geçici barış anlaşmalarına uyma şartlarını yerine getirmeyen bir Filistin hükümetinin tanınmayı ve kendilerinin işbirliğini sağlayamayacağını bildirdi. Bu arada, üçlü görüşme öncesi ortamın gerildiği yönünde yorumlar yapılırken, bunun bir işareti olarak da Rice ile Abbas’ın görüşmesi sonrası düzenlenmesi planlanan basın toplantısının iptal edilmesi gösteriliyor. Basın toplantısının iptal edildiği, Abbas’ın bürosu tarafından duyurulmuştu. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail ve Filistin liderleriyle yapacağı üçlü toplantıyı, barış ihtimallerini ortaya çıkarmak için değerlendireceğini söyledi. Bu arada, ABD ve İsrail, Filistin’de kurulacak hükümetin, Filistin devleti konusunda ilerleme sağlayabilmesi için, İsrail’i tanıması gerekeceğini belirttiler. Irak’ın başkenti Bağdat’a ziyaretinin ardından İsrail’e geçen ve Dışişleri Bakanı Tzip Livni ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ‘’Filistin devleti konusunu konuşmanın zamanının geldiğini’’ belirtti. Hem Rice, hem de Livni, görüşmeden sonra yaptıkları açıklamalarında, kurulacak bir Filistin hükümeti için üç şart ortaya koydular. Bakanlar bunları, ‘’İsrail’in tanınması, şiddetin kınanması ve İsrail ile yapılmış olan geçici barış anlaşmalarının kabul edilmesi’’ olarak sıraladılar. Olmert de yeni Filistin hükümetini tanımayacakları konusunda ABD ile anlaştıklarını söyledi.

/ KUDÜS

19.02.2007


 

Irak sınırlarını yeniden açtı

Irak, yeni güvenlik uygulamaları kapsamında 3 gün önce kapattığı İran ve Suriye sınırlarını yeniden açmaya başladı. Sivil yolcuları ve eşyaları taşıyan kamyon ve arabaların İran sınırından Basra yakınındaki Schalamchen bölgesine geçmeye başladığı belirtiliyor.

Irak sınır kuvvetinde görev yapan General Rehdi Muhassin, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin sınır noktalarının dün sabah 06:00’da (TSİ 05.00) açılması emrini verdiğini söyledi. Bağdat’ta ismini vermek istemeyen üst düzey bir yetkili, Suriye’ye giden 2 ana yol ve İran’a giden 4 ana yolun yeniden açıldığını doğruladı. Irak’ta 140 bin askeri bulunan ABD, İran ve Suriye’yi sınırlarından Irak’a militan ve silâh girmesine izin vermekle suçluyor. Tahran ve Şam yönetimleri ise bu iddiaları reddediyor. ABDÜLMEHDİ ANKARA’YA GELİYOR Bu arada, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin Yardımcısı Adil Abdülmehdi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın resmî daveti üzerine önümüzdeki Çarşamba günü Ankara’ya gidiyor. Irak Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Talabani’nin Birinci Yardımcısı Adil Abdülmehdi’nin resmî ziyaret için Ankara’ya gideceği bildirildi. 21 Şubat günü gerçekleşmesi öngörülen ziyaretin muhtevası hakkında bir ayrıntı verilmedi. Irak İslâm Devrimi Yüksek Konseyi’nin de önde gelen isimlerinden biri olan Şiî siyasetçi Adil Abdülmehdi, Başbakan Erdoğan’ın Kerkük konusuyla ilgili çıkışlarını; ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad ve birçok Iraklı lider tarafından Irak’ın iç işlerine müdahale olarak nitelendirildiği dönemde, Türkiye’nin önemli bir bölge ülkesi olarak Irak’la ilgili görüşlerini belirtmeye hakkı olduğunu savunmuştu.

/ SHALAMCHEN

19.02.2007


 

‘Zorba cephe kaybedecek’

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran ve Suriye’nin “düşmana karşı birlikte hareket etmesi gerektiğini” söyledi.

Hamaney, resmi ziyaret için Tahran’da bulunan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmesinde, iki ülke ilişkilerinin “bölgedeki en iyi ilişkiler” olduğunu, “bu samimi ilişkinin” daha da kuvvetlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Hamaney, “İran ve Suriye, düşmanın komplolarına karşı birlikte hareket etmeli” dedi. Irak’taki mevcut duruma da değinen Hamaney, ABD’nin Irak’taki hiçbir hedefini gerçekleştiremediğini savundu ve “Gerçekleşeceğine ilişkin de hiçbir ipucu yok. Şurası açık ki bölgedeki asıl kaybeden, ABD öncülüğündeki zorba cephe olacak” diye konuştu. Ayetullah Hamaney, iki ülkenin, Irak, Filistin ve Lübnan konularında da birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad da ziyareti sırasında yaptığı görüşme ve anlaşmaların “çok verimli” olduğunu ve ziyaretinin ikili ilişkilerin daha da kuvvetlendirmesine “iyi bir zemin” hazırladığını söyledi.

ABD’nin Tahran ve Şam yönetimlerine karşı tutumuna da değinen Esad, “ABD, bağımsız ülkeleri ve kendine karşı çıkanları zayıflatmak istiyor. Ama İran ve Suriye, tam bir uyum içinde kendi halklarına güvenerek, mevcut tutumlarını devam ettirecek ve direnecek” diye konuştu. Ayetullah Hamaney’in “ABD’nin bölgedeki hiçbir hedefine ulaşamadığı” görüşüne katıldığını ifade eden Esad, son zamanlarda Lübnan ve Irak’ta mezhep çatışması çıkarmaya çalışıldığına dikkat çekti ve Müslümanların bu komplolara karşı uyanık olması gerektiğini belirtti.

/ TAHRAN

19.02.2007


 

İran: Mukteda bizde değil

İran yönetimi, BM Güvenlik Konseyi’nin uranyum zenginleştirmenin durdurulması için verdiği sürenin dolmasına kısa süre kala, uranyum zenginleştirmenin askıya alınmasının kabul edilemez olduğunu ve çalışmaların devam edeceğini bir kez daha yineledi.

İ Hüseyni, Iraklı Şii lider Mukteda Sadr’ın İran’da bulunduğuna ilişkin iddiaları da yalanladı.”Böyle bir ziyaret yok” diyen Hüseyni, “Sadr İran’da değil. Bunlar yersiz ve temelsiz iddialar. Bu gibi iddialar, ABD’nin psikolojik savaşının bir parçası. Ayrıca İran’a baskı yapmak için böyle iddialar ortaya atılıyor” diye konuştu. Hüseyni, ABD’nin dini liderlerinden 10 kişilik bir grubun Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmek için İran’a geldiğini de bildirdi.

Bu arada, Irak, başkent Bağdat’taki büyük güvenlik operasyonunun başlatılmasıyla 3 gün önce kapattığı İran sınırını yeniden açtı. Sınır operasyonları yetkilisi Tuğgeneral Rahdi Kerim El Makiki, ülkenin güneyindeki Basra kentinden yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki kilit öneme sahip Şalamça sınır noktasının ve İran sınırı boyunca bulunan diğer noktaların açıldığını bildirdi. Irak’ın, İran’la birlikte kapattığı Suriye sınırını ne zaman açacağı konusunda bilgi verilmedi.

/ TAHRAN

19.02.2007


 

Afganistan’da koalisyon helikopteri düyştü

Afganistan’da ABD önderliğindeki koalisyon güçlerine ait bir helikopter mekanik arıza nedeniyle düştü. Koalisyon güçlerinden yapılan açıklamada, helikopterin enkazı ve araçtaki askerleri arama çalışmalarının başlatıldığı ifade edildi.

Görgü tanıkları, helikopterin ülkenin güeydoğusundaki Zebul vilayetinde düştüğünü bildirdi. Taliban güçleri de helikopteri bir roketle düşürdüklerini iddia etti.

Taliban güçlerinin 2005 yılında düşürdükleri bir helikopterdeki 17 kişi ölmüştü.

Bu arada BATO güçleri Kandahar vilayetinde önceki gün bir sivili intihar bombacısı olduğu şüphesiyle öldürdü. NATO’dan yapılan yazılı açıklamada söz konusu kişinin uyarılara aldırmadığını öne sürerek, sivillerden askerî konvoylardan uzak durmalarını istedi.

/ KABİL

19.02.2007


 

Muhammed Yunus parti kuruyor

2006 Nobel Barış Ödülü’nü kazanan, yoksullara işgücü destekçisi Bangladeşli bankacı Muhammed Yunus parti kuruyor.

Muhammed Yunus parti kuruyor.

“Nagarik Şakti: Yurttaş Gücü” adıyla partisini kurmaya hazırlanan Yunus, “siyasetten uzak kalmam imkansızdı” dedi. “Yoksulun bankeri” adıyla anılan Muhammed Yunus, her köyden girişimini başlatmak için halka açık mektup yazdı.İktidardaki Başbakan Halide Ziya’nın Bangladeş Ulusal Partisi’nin yöneticilerinden Maudud Ahmed, konuya temkinli yaklaşarak, “Sayın Yunus, siyasetin dışında kalsa daha iyi olurdu” dedi.

/ DAKKA

19.02.2007


 

Prodi’den Fransız siyasilere Türkiye uyarısı

İtalya Başbakanı Romano Prodi, Fransız siyasilere seçimlerde ‘’Türkiye konusunda temkinli hareket edilmesi’’ çağrısında bulundu.

İtalya Başbakanı Prodi, Fransa’da Mayıs ayında yapılacak cuhmurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye’nin iç politik malzeme yapılmasını değerlendirdi. İtalyan Adnkronos’un haberine göre, Hindistan’a gerçekleştirdiği resmî ziyaret sırasında bir üniversitede konuşma yapan Prodi, ‘’Fransa’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin hızını belirleme açısından hayatî önem taşıyor. Bu nedenle, Türkiye’ye doğru ilerlemek lâzım, ama temkinli adımlarla” dedi.

Prodi, AB Dönem Başkanlığı sırasında da Türkiye’nin üyeliğini desteklediğini hatırlatarak, “Buna karşın, Hollanda ve Fransa’da yapılan referandumlar kamuoyunun hiç umulmadık bir şekilde bu katılıma karşı olduğunu gösterdi” diye konuştu.

“Şimdilik katılım süreci yavaşladı. Fransa’daki seçimler ise, Türkiye’nin katılım sürecini hızlandırma ya da yavaşlatma açısından hayatî önemi haiz” diyen Romano Prodi, İngilizce yaptığı konuşmasını İtalyanca bir deyişle sonlandırdı: “Temkinli hareket edin.”

/ ROMA

19.02.2007


 

Merkel: AB ile Türkiye'nin yakın bağlılığı hepimizin çıkarınadır

AB dönem başkanı Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, “AB ile Türkiye’nin yakın bağlılığının herkesin çıkarına” olduğunu söyledi.

Merkel, Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesindeki demecinde, Türkiye’ninAB üyeliği ile Kıbrıs konusuna da değindi. “AB’nin, Türkiye’nin üyeliği konusunda daha önce varılan anlaşmaları uyguladığını” ifade eden Merkel, bu konuda ilerleme kaydedilmesi için, Türkiye’nin de yerine getirmesi gereken şartlar bulunduğunu söyledi. Merkel, “Türkiye ile üyelik müzakereleri, 2005 yılında tüm üye ülkeler tarafından oybirliği ile alınan belirli bir karar temelinde başlatıldı. Müzakereler ucu açık bir şekilde sürüyor. Çünkü, AB’nin bünyesine yeni üye kabul etme konusundaki kendi imkanlarının dışında, üye olacak devletin AB’ye katılımıyla ilgili yeterliliği de açık bir şekilde kanıtlanmalıdır”diye konuştu. Kıbrıs konusuna değinen Merkel, AB dönem başkanı Almanya’nın KKTC’ye uygulanan ekonomik izolasyonların kaldırılması konusunda alınan kararları uygulayacağını belirtti.

/ ATİNA

19.02.2007


 

New Jersey'de Aşûre Festivali

ABD’nin New Jersey eyaletinde faaliyet gösteren Hudson Türk-Amerikan Kültür Derneği (HUTACA) tarafından ‘’Aşûre Festivali’’ düzenlendi.

Kuzey New Jersey’de Ridgefield Bölgesi Belediye Sosyal Tesisleri’nde yapılan festivalin açılışında konuşan HUTACA Başkanı Güvenç Kulen, ABD’de gelenek ve görenekleri unutmamak için bu tür sosyal faaliyetleri organize ettiklerini, Amerikalıların da bu tür faaliyetlere çok ilgi gösterdiklerini ifade etti.

Orta ve kuzey New Jersey bölgelerinden gelen Türklerin yoğun ilgi gösterdiği festivale, festivalin düzenlendiği şehir olan Elmwood’un Belediye Başkanı Richard A. Mola da katıldı. Mola, festivale davet edildiği için çok memnun olduğunu ve aşûurenin tadına doyamadığını söyledi. Festivalin en çok merakla beklenen ve beğeniyle izlenen ‘’En İyi Aşûre’’ yarışmasında, yaptıkları aşûrelerle 6 Türk kadın mücadele etti. Ayrıca en çok aşureyi en kısa zamanda yiyen kişiye de ödül verildi.

Programa gelen yabancılar için Türkiye’nin turistik ve tarihî yerlerini tanıtan sinevizyon gösterisi ile çocuklar için palyaço gösterisi, pamuk şeker ikramı ve çeşitli eğlencelerin yapıldığı festival, yarışma ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

/ NEW JERSEY

19.02.2007


 

Almanya’da arabada sigara yasağı geliyor

Alman hükümetinin Uyuşturucuyla Mücadele Sorumlusu Sabine Baetzing, araba sürerken sigara içmeyi yasaklamayı düşündüklerini söyledi.

Baetzing, yasağa sebep olarak sağlığı ve güvenliği gösterdi. Alman Kurier am Sonntag gazetesine konuşan Baetzing, “Araç sürerken sigara içmek yasaklanabilir mi diye araştırıyoruz” dedi. Baetzing, sigaranın araç içinde yasaklanmasının “özel alanın işgali” olarak görülse bile uygulanması gerektiğini savundu. Alman yetkili, “Trafik güvenliği ve sağlık daha önemli mi değil mi diye düşünmek gerekli” şeklinde konuştu. Baetzing, hükümetin sigara içmeyenleri korumaya kararlı olduğunu da vurguladı.

/ BERLİN

19.02.2007


 

Uzaktan kumandanın mucidi öldü

Televizyon uzaktan kumandasının mucidi Amerikalı Profesör Robert Adler, 94 yaşında öldü.

Zenith Electronics şirketinin açıklamasında, Adler’in Idaho’daki Boise şehrinde kalp krizi sebebiyle öldüğü belirtildi. Çok sayıda icadı olan Adler’ın en önemli buluşu, Eugene Polley ile birlikte icat ettiği televizyon uzaktan kumandasıydı. Zenith, bu kumandayı 1956’da piyasaya sürmüştü.

/ WASHINGTON

19.02.2007


 

İngiltere'de çocuk alkolikler

İngiltere’de yayımlanan Independent on Sunday gazetesi, ülkenin önündeki en büyük sorunlardan biri olarak, alkol alma yaşının 12’ye kadar düşmesini gösterdi ve milli sağlık sistemi yetkililerinin hükümetten, “çocuk alkolikler” için özel tedavi birimleri açılmasını istediklerini bildirdi.

Gazete, araştırmalara göre, 13 yaşındaki çocukların yarısının bir haftada tükettikleri alkol miktarının, geçen 10 yılda iki kat arttığını kaydetti. Gazete, 11-13 yaş grubundaki çocukların alkol tüketiminin de aynı periyotta üç kat arttığını duyururken, doktorların bu artışları, ülkede giderek yayılan “24 saat içki tüketimi kültürüne bağladığını” yazdı. Sadece geçen yıl 16 yaşın altında 8600 çocuğun hastanelerde alkol tedavisi gördüğünü de duyuran gazete, bu rakamın da 5 yıl öncesinden yüzde 37 daha yüksek olduğunu hatırlattı.

/ LONDRA

19.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004