Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Petrolde yüksek vergiler, kaçakçılığı özendiyor

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, “Akaryakıt üzerindeki vergiler, kaçağı özendiren en önemli etkendir’’ dedi. Alkan, ayrıca, vergilerin olmaması durumunda akaryakıt fiyatının, 500 YKr ila 1 YTL arasında değişeceğine dikkat çekti.

Alkan, şöyle devam etti: “Zaten şimdi bu özel tüketim vergisi olmasaydı, şu anda ülkemizde belkide kaçak olmazdı. Kaçağın sebebi özel tüketim vergisidir. Akaryakıtın kaçakçılığının en önemli nedeni budur. Açıkçası ben bu vergi durumunun değişeceğine de inanmıyorum. Bu anlamda bir değişiklik olacağını tahmin etmiyoruz. Bu vergilerin kaldırılması çok zor. Dolayısıyla dünyanın en pahalı akaryakıtı da bizde satılıyor.’’

Muhsin Alkan, Türkiye genelinde 7 bin 200 kayıtlı üyelerinin bulunduğunu ve sektörün tamamını kucaklayan bir anlayışla çalıştıklarını anlatarak, son yıllarda yaşanan kaçak akaryakıt olaylarının, petrolcünün imajını zedelediğini ifade etti.

Kaçak satışlar sonrasında, sektörün prestijinin sarsıldığını belirten Alkan,

şunları kaydetti: ‘’Bizim sktörümüz kadar kayıt içi olan bir sektör daha yok. Vergi vermekten büyük onur duyuyoruz. Ancak ne yazık ki, son yıllarda yaşanan kaçak akaryakıt olayları, bu durumun göz ardı edilmesini sağladı. Günümüzde artık akaryakıtçı dendiği zaman kaçak akaryakıtın akla gelmesi işvereni üzüyor.’’

Alkan, kaçak akaryakıt ihbarında bulunanların ödüllendirilmesinin ise olumlu sonuç vereceğine inanmadığını dile getirdi. ‘’İhbar edene mükafat konusunda bazı olumsuzluklar var’’ diyen Alkan, şöyle devam etti: ‘’Çünkü mal gelir ve 3 gün geçmeden satılır. Biz şundan korkuyoruz; birini çekemeyen bayi, diğerini ihbar edebilir konuma gelebilir. Bayimiz bu konuda töhmet altında kalmak istemiyor. Bu konuda gerekli duyarlılığın sergilenmesi büyük önem taşıyor.’’

Kalite ölçümü lâyıkıyla yapılsın

Millî markerin layıkıyla uygulanmasını istediklerini ifade eden Alkan, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından, gündeme gelen akaryakıt kaçakçılığı konusuyla ilgili olarak, petrol ürünleri işverenlerinin millî marker uygulamasına şüpheyle yaklaştıklarını bildirdi. Özellikle ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Okandan’ın söyleminin kendilerini tereddütte bıraktığını anlatan Alkan, şöyle dedi: “Kaçak akaryakıtın giderilmesiyle ilgili bir kanun çıktı. Millî markeri olmayan akaryakıt alımı kaçak sayılıyor. Ancak bu üretilen markerin yoğunluğunun fazla olduğu ima edildi. Eğer böyleyse, yoğunluk farkı sebebiyle marker akaryakıtla tamamıyla karışmayacaksa, bu durum bayilerimizi son derece rahatsız edecektir.

Bu işveren için son derece rahatsız edici bir olaydır. Biz millî marker uygulamasında aksaklıkların giderilmesi şartıyla taraftarız. Bunun geçmişte olduğu gibi bugün de en büyük destekçisiyiz. Yıllardır, millî markerin kaçakçılığı önleyecek tek yol olduğunu savunduk. Yalnız bunun güzel bir şekilde uygulanması kaydıyla. Tereddütümüz, karışımın lâyıkıyla yapılması konusundadır. Millî markerin lâyıkıyla uygulanması istiyoruz.’’

/ ERZURUM

19.02.2007


 

Bu yıl meyve yok

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’de bu kış yaşanan kuraklık ve sıcaklık artışının meyveciliği de olumsuz etkileyeceğini belirterek, ‘’2007 meyvede yok yılı olacak’’ dedi.

Yetkin, yaptığı açıklamada, Derneğin değişik bölgelerde yaptığı araştırmaların, özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar sebebiyle, meyve ağaçlarının gözlerinin kabarma ve çiçeklenme süreçlerinin normal dönemlerine göre 15 gün erkene kaydığını gösterdiğini kaydetti. Bu durumda, Şubat sonu ve Mart başında olması beklenen don olaylarının, meyve ağaçlarının çiçeklendiği veya meyveye döndüğü aşamaya denk geleceğine dikkat çeken Yetkin, İç ve Doğu Anadolu’da 20-21 Şubat tarihlerinde kuvvetli don beklendiğini bildirdi.

Yetkin, şöyle devam etti: “Kuraklık, Karadeniz Bölgesi dışında aşırı denebilecek ölçüde. Bu durum, 2007 yılında meyvecilik açısından tıpkı hububatta olduğu gibi önemli bir kayıp olacağını ortaya koyuyor. Kuraklığın devam etmesi durumunda Nisan ayında ekilecek pirinç, pamuk, fasulye, nohut gibi ürünlerde de rekolte düşüşü kaçınılmaz olacak. Tarım ekonomistleri tarafından yapılan tahminlere göre, bu yıl rekolte azalmasından dolayı meyve-sebzede uğranılacak üretim kaybının malî portresi 1 milyar doları bulabilir. Nisan ayında ekilecek ürünlerin de kuraklıktan etkilenmesi durumunda uğranılacak kaybın 4 milyar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor.’’

/ ANKARA

19.02.2007


 

AB desteği ile iş sahibi olacaklar

Samsun’un Ladik ilçesinde Kaymakamlık tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği’nden 87 bin 324 Avro destek alan ‘’Ev Kadınlarına Meslek Edindirme Projesi’’ uygulanmaya başlandı.

Ladik Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hazırlanarak AB’nin Merkezi Finans İhale Birimi’ne sunulan projenin kabul edilmesiyle, ilçede 250 ev kadını tekstil dokumacılığı konusunda kurs görmeye başladı.

Proje Koordinatörü Hadi Ergül, yaptığı açıklamada, projeden sağlanan destekle 10 adet düz, 2 adet otomatik dokuma makinesi aldıklarını ve Halk Eğitim Merkezinde eğitimlere başladıklarını söyledi. Proje ile öncelikle altyapısı var olan Ladik Dokuması’nın piyasa şartlarında rekabet edecek şekilde belirli bir standarda kavuşturulmasının ve ev kadınlarının üretken bir hale getirilmesinin amaçlandığını belirten Ergül, şöyle konuştu: ‘’Bu kapsamda 250 ev kadınını dokumacılık konusunda eğiterek, evlerde atıl olarak bulunan 400 adet dokuma makinesini üretim yapar hale getirmek istiyoruz. Alternatif geçim kaynağı olmayan aileleri dokuma kursuna aldık. Kurslarda fanila, kazak, bere ve atlet gibi tekstil ürünlerinin dokumasını yapıyoruz. Üretilen ürünleri ilk etapta yurt içi ardından da yurt dışı pazarlara göndermeyi hedefliyoruz."

/ SAMSUN

19.02.2007


 

KOBİ’lerin umudu komşular

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, başta Suriye ve Irak olmak üzere, komşu ülkelerle ticaretin artırılmasına önem verdiklerini belirterek, özellikle küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) hızlı ve kolay şekilde ihracat yapmalarını sağlayacak sınır ticaret merkezinin Akçakoyun bölgesinde bir an önce kurulması gerektiğini belirtti.

GTO Başkanı Mehmet Aslan, komşu ülkeler Irak ve Suriye ile ticaretin artırılması için Gaziantep-Halep arasında doğrudan tren seferleri düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Aslan, yaptığı açıklamada, dünya ticaretinde söz sahibi ülkelerin en fazla ticareti komşu ülkelerle gerçekleştirdiğini belirterek, Türkiye’nin komşularıyla ticarî ilişkilerinin yüzde 11-12’ye ulaşmasının yeterli olmadığını söyledi.

Mehmet Aslan, ‘’Bu önemli pazarlar doğru bir şekilde kullanılırsa, ülkemiz üretim ve istihdamına katkısı yanında, ihracatımızı da büyük ölçüde artıracaktır’’ dedi. Suriye ile ticaretin, serbest ticaret anlaşması ve sınır ticaret merkezleri sayesinde büyük bir hacme ulaşabileceğini vurgulayan Aslan, Türk iş adamlarının Suriye üzerinden çok büyük alıcı kitlesinin bulunduğu Arap ülkelerine ulaşabileceğine dikkati çekti. Bölgede çözüm bekleyen en önemli sorunların başında ulaşımın geldiğini, ulaşımda büyük aksamalar yaşandığını ifade eden Aslan, Gaziantep-Şanlıurfa otoyolunun bir an önce tamamlanmasını istedi.

/ GAZİANTEP

19.02.2007


 

Umman Türk yatırımcıları bekliyor

Körfez’in yeni gözdesi olmaya aday ülkelerden biri olan Umman, Türk yatırımcılara göz kırpıyor. Petrol stokları sınırlı olan, ancak ham petrol fiyatlarındaki yükselmeye paralel olarak elde ettiği gelirler ile büyük alt yapı projeleri ile özellikle doğalgaz alanında yatırımlara yönelen Umman, Türk yatırımcılara da fırsatlar sunuyor.

Öncelikle, ortak yatırımlar yapmak isteyen Umman, burada daha önce iş üstlenen Türk firmalarından memnuniyetini dile getirirken, yeni Türk yatırımcılara da kapısının açık olduğunu vurguluyor. İlişkilerde yaşanan sıcak hava, Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın Ortak Komisyon toplantıları için Şubat ayının ilk haftasında gittiği Umman’ın başşehri Muskat’ta da göze çarparken, bu ülke Türkiye’nin tecrübelerinden de yararlanmak istiyor.

Yol, liman ve kargo terminali gibi bir çok iş yüklenen Türk müteahhitleri için bu ülkede alt yapı, yeni şehir projeleri ve havalimanı terminali ile doğalgaz terminali yapımı gibi bir çok alanda iş fırsatları bulunuyor.

Umman’ın Ulaştırma Bakanı ve aynı zamanda ihale kurumu başkanı olan Sheikh Mohammed, Türk firmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek daha fazla Türk firmasının ihalelere katılımını beklediklerini kaydediyor.

/ ANKARA

19.02.2007


 

Ev sahiplerine “Maliye” takibi

Maliyenin, vergi kaybını ve kaçağını önlemek, vergide adaleti sağlamak ve tabana yaymak amacıyla yaptığı çalışmalar kapsamında, vergi kaçağının en fazla yaşandığı kesimler arasında olduğu tesbit edilen kira gelirleri ile ilgili sıkı takip yapılıyor.

Adana Vergi Dairesi Başkanlığınca, son birkaç yıldır yoğunlaştırılan çalışmalar kapsamında, işyeri ya da konutunu kiraya vererek gelir elde etmelerine rağmen mükellefiyet kaydı bile olmayanlara rastlanması sebebiyle kiracılara form gönderilerek kira ücretlerinin tesbiti çalışmasına bu yıl da devam ediliyor.

Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, yaptığı açıklamada, yapılan sıkı takip ve kiracılara gönderilen bilgi formları sayesinde, geçen yıl kira gelirlerinde bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artış sağlandığını hatırlattı. Acar, il genelinde gayrimenkul portföyü çıkarıldığını, gerek Emlakçılar Odası gerek belediyeler ve gerekse vergi denetim elemanlarının araştırmalarıyla her mahalle ve caddedeki rayiç kira bedellerinin belirlenerek güçlü bir arşiv oluşturduklarını ifade etti.

/ ADANA

19.02.2007


 

Formula 1 teknolojisi, Clio’da

Türkiye’de üretilen ve pazara sunulduğu günden itibaren 8 bin 500 adetten fazla satış rakamına ulaşan Clio’da, Formula 1 teknolojisi standart olarak sunuluyor.

. Renault F1 Team tarafından geliştirilen ve F1 araçlarında kullanılan direksiyondan kumandalı otomatik vites Clio’ya uyarlandı. Daha büyük ve daha geniş oturma alanı sunan Clio, aynı zamanda Euro NCAP çarpışma testlerinden aldığı en yüksek not olan “5 yıldız” ile Renault’nun güvenlik alanındaki öncülüğünü gösteriyor. Süspansiyonu ve yürüyen aksamı çok yüksek yol tutuşu/konfor düzeyi sağlayan Clio, 112 bg gücünde 1.6 16v motor 4.250 dev/dk’da 151 Nm tork üretiyor ve 100 km’de karma parkurda, yakıt tüketimi 7,5 litre. 5 farklı motor seçeneği ile sunulan Clio satışlarının yaklaşık yüzde 50’sini dizel motor satışları oluşturuyor.

Ekonomi Servisi

19.02.2007


 

Gümrüklerde sıkı takip

Gümrüklerde, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 39,8 artışla, 463,4 milyon YTL değerinde kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı. 2005 yılında 331,4 milyon YTL tutarında kaçakçılık olayı ortaya çıkarılmıştı.

Gümrüklerde, akaryakıt ve uyuşturucunun yanı sıra el bombasından sustalı bıçağa, yılan zehirinden sprey gaza, kilimden kuru fasulyeye, jet-skiden tohuma, kozmetik ürünlerden porno CD’lere kadar yüzlerce kaçak eşya ele geçiriliyor. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü verilerinden yapılan derlemeye göre, 2006 yılında gümrüklerde 463,4 milyon YTL değerinde kaçak ürün yakalandı.

Gümrüklerde en çok rastlanan olayların başında ise akaryakıt kaçakçılığı geliyor. Üzerindeki vergilerin yüksek olması nedeniyle oldukça karlı olan benzin, mazot gibi petrol türevleri kaçakçılığında, bazen açık denizlerde, uluslararası sularda küçük teknelere aktarılarak, transit gemilere verilmek üzere alınan yakıtın hiç verilmemesi veya verildikten sonra tekrar alınması, yurtdışından alınan yakıtın beyan edilmemesi suretiyle yurda kaçak olarak sokularak, önemli miktarda haksız kazanç sağlanıyor.

/ ANKARA

19.02.2007


 

Çiftçiye kredi muslukları açıldı

Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçilere verdiği kredi miktarının 5 yılda 5 kat arttığı bildirildi. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 2002 yılında 302 milyon YTL olan kredi tutarı bu yıl alınan kararla 2 milyar YTL’ye çıkarılacak.

Yaklaşık 2 milyon ortağı bulunan Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortaklarına 2003 yılında 520 milyon, 2004 yılında 907 milyon ve 2005 yılında 1 milyar 115 milyon YTL ve 2006 yılında ise 1 milyar 650 milyon YTL kredi kullandırmıştı.

Bu arada tarımsal girdi fiyatlarındaki artışları dikkate alan Merkez Birliği, kooperatif yetkisi ile ortaklara kullandırılacak olan kredi tutarını da bu çerçevede artırdı. Buna göre, genel şahıs haddini 10 bin YTL’den 15 bin YTL’ye, buna bağlı olarak bölge birliği yetkisi ile kullandırılmakta olan özel şahıs haddini 20 bin YTL’den 30 bin YTL’ye, yine bölge birliği onayı ile kullandırılmakta olan sözleşmeli üretim şahıs haddini ise 30 bin YTL’den 45 bin YTL’ye çıkarıldı.

Yeni düzenleme ile daha önce azami 2 bin YTL olarak kullandırılmakta olan akaryakıt kredi limiti; 10 bin YTL’ye kadar kredi tespit edilen ortaklar için 3 bin YTL’ye, 10 bin YTL’nin üzerinde kredi limiti tespit edilen ortaklara ise 10 bin YTL’nin üzerindeki tutarlar için ek olarak yüzde 10 akaryakıt kredi kullandırılması imkanı getirildi. Genel şahıs haddi kredi limitleri en son 20 Nisan 2004 tarihinde artırılmıştı.

/ ANKARA

19.02.2007


 

Akıllı otolar 2030’da piyasada

Amerikalı araştırmacılar, insan müdahalesi olmadan çalışabilecek otomobillerin 2030’da piyasaya çıkabileceğini düşünüyor.

Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi profesörlerinden Sebastian Thrun, Amerikan Bilimsel İlerleme Derneğinin yıllık konferansındaki konuşmasında, bu araçların ilk prototiplerinin gelecek Kasım ayında Amerikan İleri Savunma Araştırma Projeleri Kurumunun (DARPA) bir yarışmasında deneneceğini söyledi. Thrun, aşmaları gereken en büyük zorluğun, otomobilleri sadece çevre şartlarına tepki verebilecek şekilde değil, çevrelerini anlayarak önceden harekete geçecek şekilde programlamak olduğunu belirtti.

/ SAN FRANCISCO

19.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004