Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Hâlâ mı fişleme?

İddia korkunç aslında, öyle sessiz sedasız geçiştirilemeyecek türden. Ama kamuoyunda pek yankılanmadı. Haber önceki gün Zaman’ın manşetindeydi. 2002-2004 yılları arasında jandarma genel komutanlığı yapan Şener Eruygur, devletin zirvesindeki isimleri bile fişlemiş.

Hakkında fişleme yapılanlar arasında bakan ve milletvekilleri de var. Buna göre şu an hükümette görev alan bakanların dörtte biri hakkında fiş düzenlenmiş.

Neler yazıldığı sürpriz değil, az çok tahmin edebilirsiniz. Ömer Şahin’in haberine göre fotoğraflarının yanında ‘şucu bucu’ diye sıfatlar eklenerek irticai faaliyette bulunduklarına ilişkin birtakım bilgiler anlatılıyormuş. ‘Eruygur Paşa normal vatandaşları da fişledi mi?’ diye sormaya gerek yok herhalde, fişleme bakanlara kadar uzandığına göre, varın gerisini siz düşünün. Bu normal kabul edilebilir mi? Kesinlikle hayır.

İddianın sahibi eski bakanlardan Hasan Celal Güzel. Malum, Güzel, 28 Şubat sürecinde devletin içindeki illegal kimi oluşumları deşifre eden isimdi. Güzel, devlette kritik mevkilerde görev yaptı. Bazı özel bilgilere ulaşmakta oldukça mahir... Yani iddianın doğru olma olasılığı hiç de düşük değil, aksine çok yüksek. Güzel, kendinden emin ‘Rapor elimde’ diyor, Silahlı Kuvvetler’i yıpratmamak için daha fazlasını söylemiyor. İddia belgesiz değil anlayacağınız.

Eruygur Paşa’nın birilerini fişlemek için ne tür haklı gerekçesi olabilir bilmiyorum; ama ortada vahim bir durumun olduğu açık. Devletin ilgili birimleri suçun etrafında dolaşanları elbette izleyebilir, sonuna kadar takip de edebilir. Ancak bir bulguya ulaştığında yapması gereken tek işlem, dosyayı yargıya sevk etmekten ibarettir. Daha ötesi düşünülemez. Ama nedense düşünülmüş. Kolay yaftalamalarla insanlar fişlenerek, haklarında rapor tutularak ‘g gününe’ saklandığı anlaşılıyor. ‘Fişleme yaparken Eruygur Paşa’nın planı neydi acaba?’ diye sormak hakkımız. Cevabını ancak kendisini verebilir.

Neresinden bakılırsa bakılsın fişlemenin doğru kabul edilmesi, anlayışla karşılanması asla mümkün değil. Bu aynı zamanda suç... Yasadışı bir eylem çünkü. Yeni Türk Ceza Kanunu’na göre kişisel bilgilerin hukuka aykırı olarak verilmesi, alınması, ele geçirilmesi, yayılması ve kaydedilmesi suç kapsamına giriyor. Fişleme faaliyetlerini hukuka aykırı olarak gerçekleştiren kişi eğer kamu görevlisiyse ve görevinin verdiği yetkiyi kötüye kullanarak bunu yapmakta ise cezası daha da ağırlaştırılıyor. Bu tür bilgilerin toplanması sırasında kişilerin özel hayatının gizliliği ihlal edilirse ayrıca cezalandırılıyor. 6 yıla kadar hapis öngörülüyor. Aslında Güzel’in ‘belgeleri elimde’ dediği iddiayı savcıların dikkate alması gerekir.

İnsanın zihnine başka sorular da düşüyor. Fişleme Eruygur Paşa ile birlikte sona erdi mi yoksa aynen devam ediyor mu? Jandarma veya devletin başka birimleri yasal olmayan şekilde kendi vatandaşlarını ‘şucu bucu’ diye yine fişliyor mu? Eskinin uzantısı olarak bu kötü alışkanlıklar tümden terk edildi mi?

Bu sorulara keşke bir çırpıda ‘hayır’ diye kesin cevap verebilsek. Fişlemenin sürdüğüne dair birtakım kuşkular yok değil. Sağda solda konuşulan mide bulandırıcı ciddi söylentiler var. Hatırlayacaksınız bir ara yasal Kur’an kurslarına giden öğrencilerin bile fişlendiği öne sürülmüştü. Fişlemeyi devam ettirenler büyük suç işlemektedir. Eğer belgesi ortaya çıkarsa savcılar buna kayıtsız kalmayacaktır.

Artık Türkiye ancak üçüncü dünya ülkelerinde rastlanan bu tip davranışlardan, çağdışı uygulamalardan kurtulmalıdır. Bırakın doğruluğunu, iddiası bile korkunç...

Zaman, 21.2.2007

Mustafa ÜNAL

22.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türban konusunda bile açıklama yapan Genelkurmay

  Demokrasiye tehditler

  Hâlâ mı fişleme?

  Maliye, Kanaltürk ve 5 milyon dolar

  Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı sorunu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004