Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Blair pes etti

İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, İngiltere’nin 2008 yılı sonunda Irak’taki tüm askerlerini çekmiş olacağını ileri sürdü. The Guardian’ın, adını açıklamadığı İngiliz yetkililere dayandırdığı habere göre, Londra yönetimi gelecek yıl sonuna kadar Irak’taki tüm birliklerini çekmiş olacak ve süreç, bu yaz 1000 askerin çekilmesiyle başlayacak.

Irak’ta 2008 yılı sonunda sadece birkaç İngiliz askeri öğretmenin kalacağı belirtilen haberde, İngiliz askerlerinin bu sürenin sonuna kadar Irak’ın güneyindeki operasyonlara destek güç olarak katılacağı kaydedildi.

BBC, Blair’in Avam Kamarası’ndaki haftalık konuşması sırasında açıklayacağı takvime göre, Basra’daki 1,500 askerin önümüzdeki birkaç hafta içinde Irak’tan çekileceğini söylemesinin beklendiğini belirtti. BBC’nin kimliğini açıklamadığı hükümet kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, Blair beklenen konuşmasında, güvenliğin yeterli olması durumunda, Irak’ın güneyinden toplam 3 bin İngiliz askerinin yıl sonuna kadar çekileceklerini de açıklayacak. Başbakan Tony Blair’in böyle bir takvim açıklamasının belirli bir süredir beklenmekte olduğunu belirten BBC muhabiri, bu yıl Noel’e kadar Irak’taki İngiliz askerlerinden toplam 3 bininin ülkelerine geri dönmesinin beklendiğini belirtti. Ancak aynı muhabir, Irak’taki bütün İngiliz askerlerinin 2008’in sonuna kadar ülkelerine geri dönmüş olacakları haberlerinin, “şu andaki gerçekleri yansıtmadığını” kaydetti.

BBC muhabiri, adını açıklamadığı hükümet kaynaklarının kendisine, geri çekilmenin daha önceki beklentilerine göre “birazcık yavaş” olacağını ve “eğer şartlar kötüleşirse, bu sürecin daha da yavaşlayabileceğini” söylediklerini kaydetti. BBC, Blair’in 3 bin askerin çekilmesinden sonra geri kalan askerlerin ne zaman çekileceğini söylemesinin ise beklenmediğini kaydetti. Irak’ta şu anda 7 bin 100 kadar İngiliz askeri bulunuyor. İngiltere’de yayımlanan Sun gazetesinin dünkü sayısındaki haberde de Blair’in, İngiliz askerlerinin 1500’ünün birkaç hafta içinde, 1500’ünün de Noele kadar Irak’tan çekileceğini açıklayacağı belirtildi. Blair’in bürosundan yetkililer, BBC’nin haberi konusunda yorum yapmayı reddettiler.

DANİMARKA DA KISMî ÇEKİLECEK

Danimarka’nın da İngiltere gibi Irak’taki askerlerini çekmeye başlayacağı bildirildi. Danimarka haber ajansı Ritzau, Başbakan Anders Fogh Rasmussen’in, Irak’taki Danimarkalı askerlerin bir bölümünün çekileceği yönünde bugün açıklama yapmasının beklendiğini duyurdu. Irak’ta İngiltere komutası altında halen 470 Danimarkalı asker görev yapıyor. Irak’ta şimdiye kadar 5 Danimarkalı asker öldü. Öte yandan Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer, Başbakan John Howard’a yönelik baskılara rağmen Irak’taki askerlerini çekmeyeceklerini bildirdi.

/ LONDRA

22.02.2007


 

Cheney: Onurlu ayrılmak istiyoruz

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Irak’tan misyonlarını tamamlamadan ayrılmalarının düşmanı peşlerine düşüreceğini ileri sürerek, “Misyonumuzu tamamlamak istiyoruz; bunun doğru yapılmasını istiyoruz ve onurumuzla dönmek istiyoruz” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, “Irak’tan onurlu ayrılmak istediklerini” söyledi. Cheney, çıktığı Asya turu çerçevesinde geldiği Japonya’nın başkenti Tokyo’da, Yokosuka deniz üssünde demirli Amerikan Kitty Hawk uçak gemisinde yaptığı konuşmada, ABD’nın Irak’taki misyonunu bitirmek ve onurlu bir şekilde bu ülkeden dönmek istediğini bildirdi. Irak’tan misyonlarını tamamlamadan ayrılmalarının düşmanı peşlerine düşüreceğini bildiklerini kaydeden Cheney, Amerikan halkının da geri adım atma siyasetini desteklemeyeceğini belirterek, “Misyonumuzu tamamlamak istiyoruz; bunun doğru yapılmasını istiyoruz ve onurumuzla dönmek istiyoruz” dedi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile bir araya gelecek olan Cheney, Washington’un Japonya ve Asya-Pasifik’teki sorumluluğunun süreceğini de bildirdi.

‘BUSH DA BLAIR’İ İZLEMELİ’

Bu arada, ABD’de demokrat başkan adaylarından Senatör Joseph Biden, Başkan George Bush’un, Irak’tan çekilme takvimini açıklaması beklenen İngiltere Başbakanı Toy Blair’i izlemesini istedi. Yazılı açıklama yapan Biden, “Başkan Bush, Başbakan Blair’in izinden giderek Irak’tan asker çekmeye başlamalı, iç savaşın hüküm sürdüğü bu ülkeye daha fazla asker yollamamalı” ifadesini kullandı. Biden, “Irak’tan çekilmek zaruri ise de bu, şu kritik sorunun cevabını vermiyor: Sonra ne olacak? Irak’tan çekildikten sonra çıkarlarımızı koruyacak plana ihtiyaç var...” diye görüş belirtti.

/ TOKYO

22.02.2007


 

ABD’den Kerkük referandumuna destek

ABD Dışişleri Bakanlığı, aralarında Kürt unsurlarının da bulunduğu Irak hükümetinin, terör örgütü PKK’nın kuzey Irak’taki faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik Washington ve Ankara ile çalışma ilkesine bağlı olduğuna inandığını bildirdi.

Sözcü Casey, Kerkük konusunda ise bu kentte anayasa uyarınca bu yıl yapılması öngörülen referanduma Washington’un verdiği desteği yineledi Casey, “Biz, bu konuda en iyi yolun, Iraklıların kendi anayasalarında ortaya koydukları yükümlülüleri yerine getirmeleri olduğuna inanıyoruz” dedi ve ABD’nin Irak yasalarına göre barışçı bir çözüm görmek istediğini anlattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Casey, bu konuda Türkiye’nin kaygılarının hatırlatılması üzerine de Irak’ın komşularının, aralarında Kerkük’ün de bulunduğu çeşitli meselelere ilişkin endişeleri bulunduğunu kaydederek, “Herkesi, Irak hükümetiyle çalışmaya ve ona destek vermeye teşvik etmekistiyoruz” dedi.

/ WASHINGTON

22.02.2007


 

Necef’te bombalı saldırı

Irak’ın güneyindeki Şii kenti Necef’te dün sabah bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısının 11’e yükseldiği bildirildi.

Kalabalık bir pazaryeri yakınlarındaki polis kontrol noktasında düzenlenen saldırıda 38 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Polis yetkilisi Hadi El Necefi, patlamadan önce polislerin şüpheli aracı incelediklerini belirterek, ölenlerden 4’ünün polis olduğunu söyledi.

Bağdat polisi ise kentin çeşitli yerlerinde 25 kişinin cesedinin bulunduğunu açıkladı. Polis, Bağdat’ın kuzeyindeki Musul kentinde de 3’ü polis 8 kişinin cesedinin bulunduğunu kaydetti.

Bu arada dün gece Bağdat’ın 70 kilometre güneybatısındaki Havica kasabasında bomba imha etmeye çalışan polislerden 4’ünün patlama sonucu öldüğü, 9’unun yaralandığı belirtildi. Bağdat’ın güneyinde yola yerleştirilen bombanın patlamasıyla da bir polis öldü, 3’ü yaralandı. Amerikan ordusu, Anbar vilayetindeki çatışmalarda 2 Amerikan askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

/ NECEF

22.02.2007


 

ISIS: K. Kore 4-8 atom bombası üretebilir

Amerikan düşünce kuruluşu Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü (ISIS), Kuzey Kore’nin 4 ila 8 adet nükleer savaş başlığı için yeterli plütonyumunun bulunduğunu kaydetti.

ISIS, yayımladığı raporda, Kuzey Kore’nin 46 ile 64 kilogram arasında plütonyumu bulunduğunu ve bunun 4 ile 8 arasında savaş başlığı için yeterli olduğunu yazdı. Silah yapımı için ayrılan plütonyumun 2002 sonlarından itibaren üretildiği belirtilen raporda, Kuzey Kore’nin nükleer savaş başlığı tasarımlarını muhtemelen Pakistanlı A.Q. Han’ın denetimindeki nükleer kara borsadan elde ettiği kaydedildi. Raporda, bu başlıkların Kuzey Kore’nin yaklaşık bin kilometre menzili bulunan Nodong füzelerine takılabileceği bildirildi.

/ SEUL

22.02.2007


 

İsrail 3 bin konut yapıyor

Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerinde 3 bin konutun inşasının devam ettiği bildirildi.

Yahudi yerleşim birimlerine karşı olan “Barış Şimdi Hareketi” adlı İsrailli bir örgütün raporunda, en önemli şantiyelerin, başta 32 bin nüfuslu Batı Şeria’daki en büyük Yahudi yerleşim birimi Maale Adumim olmak üzere; Ariel, Efrat, Alfei Menaşe ve Givat Zeev’de bulunduğu belirtildi. Raporda, yılbaşından bu yana Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde bulunan yasadışı yerleşim birimlerinde 90 yeni karavanın saptandığı kaydedildi. Raporda, yaklaşık 2 bin Yahudinin yaşadığı 102 yasadışı yerleşim biriminin bulunduğu da belirtildi.

/ KUDÜS

22.02.2007


 

Irak’ta yeni bir Sünnî-Şiî gerilimi

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Sünni vakıf ve camilerin gözetiminden sorumlu Sünni Vakıflar Başkanı Ahmed Abdül Gaffur el Samarayi’yi görevden aldı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Samarayi’nin hangi gerekçeyle görevden alındığı belirtilmedi. Samarayi, Şiilerin egemenliğindeki polis kuvvetlerinden görevlilerin, gözaltına alındığı karakolda kendisine tecavüz ettiğini ileri süren Sünni bir kadının iddialarının, uluslararası bir soruşturmayla incelenmesini istemişti. Hükümet, yapılan tıbbi inceleme sonucunda şikayetçi kadına tecavüz edilmediğinin belirlendiğini, bu iddiaların hükümeti yıpratmayı amaçladığını savunuyor. Samarayi görevden alınması ile ilgili herhangi bir açıklama yapmazken, Sünni Vakıflar merkezinden bir kişi, Samarayi’nin Ürdün’ün başkenti Amman’da olduğunu söyledi.

/ BAĞDAT

22.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004