Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Küresel ısınma hububatı etkiledi

Gaziantep Ziraat Odası (GAZO) Başkanı Zihni Kepkep, bu yıl yaşanan 49 günlük kuraklığın, hububat tarımını etkilediğini, ancak, bu alandaki zararın miktarının önümüzdeki aylarda yaşanacak yağışlara bağlı olduğunu söyledi.

Kepkep, Türkiye’de hububat rekoltesinin yıllık ortalama 22 milyon ton, bölgede ise bu rakamın yaklaşık 2 milyon ton olduğunu hatırlattı. Yağışlar açısından bu yıl 49 günlük bir kuraklık yaşandığını belirten Kepkep, bu kuraklığın, hububat tarımı açısından zararlı olduğunu ve mutlaka verim düşüklüğüne neden olacağını bildirdi. Verimin ne kadar düşeceğini bu aylarda söylemenin zor olduğuna dikkat çeken Kepkep, ‘’Mart-Nisan ve Mayıs aylarında yaşanacak yağışlar hububat tarımında kuraklığın verdiği zararı belirleyecek. Bu aylarda yağışlar ve sıcaklık mevsim normallerinde seyrettiği takdirde, zararımız büyük olmaz’’ dedi. Bahar aylarında yağışların istenilen düzeyde olmaması durumunda zararın büyük olabileceğine dikkat çeken Kepkep, bu aylarda yağış miktarının çok önemli olduğunu bildirdi.

/ GAZİANTEP

22.02.2007


 

Bankalara teslim olmayın

Kayseri’de mobilyacılık yapan Mahmut Şahin, bir banka ile yaptığı matbu kredi kartı sözleşmesine el yazısı ile ‘’Yaptığım harcamalar dışında üyelik aidatı, kart ücreti vb. adı altında talep edilecek hiçbir ücreti kabul etmiyorum’’ şartını ekledi.

Banka, el yazısı ile eklenen şartı kabul ederek Şahin’e kredi kartını gönderdi. Mahmut Şahin, işletmesine şimdiye kadar çok sayıda banka temsilcisinin kredi kartı vermek için geldiğini ancak tek taraflı matbu sözleşmeyi kabul etmediği için hiçbir bankadan kredi kartı almadığını söyledi.

Şahin, bankaların kredi kartı yıllık ücreti konusundaki uygulamalarının yanlış olduğunu savunarak, şöyle devam etti: “Tüketicinin hiçbir rızası alınmadan imzalattırılarak yılda milyonlarca dolarlık kazanç elde edilmesine tepkimi bir vatandaş olarak göstermem gerekiyordu. Bu sebeple şimdiye kadar kredi kartı almadım. Bundan sonra da bu şartım kabul edilmedikçe hiçbir bankadan kredi kartı almayacağım. Bu duyarlılığın tüm vatandaşlarımız tarafından gösterildiği taktirde tüketiciye rağmen dayatma yapan banka kalmayacağını düşünüyorum.’’

Sözleşmesine kendi el yazısı ile şartlarını yazan Mahmut Şahin’e kredi kartı veren bankanın İletişim Başkanı Ömer Kayalıoğlu, Şahin’den hiçbir surette kredi kartı yıllık ücreti alınmayacağını söyledi.

“TÜKETİCİLER ADINA ZAFER”

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. Bülent Deniz ise Mahmut Şahin’in banka ile yaptığı sözleşmeye kendi isteklerini yazmasının ve banka tarafından kabul edilmesinin tüketiciler adına büyük bir zafer olduğunu söyledi. Deniz, ‘’Tüketiciler, önlerine uzatılan sözleşmeye ekleme veya çıkartma yapma yetkisinin kendilerinde olduğunu bilsinler. Ama öncelikle sözleşmeleri mutlaka okusunlar. Türkiye’de bir ilk gerçekleşti. Umarım diğer bankalar da bu konuda duyarlı olurlar’’ diye konuştu.

/ KAYSERİ

22.02.2007


 

Avrupa’nın mikroçipi Erzurum’dan karşılanacak

Erzurum’da kurulacak olan ve 2008 yılında faaliyete geçirilmesi planlanan mikroçip üretim fabrikasında, üretilecek mikroçiplerin tamamı Avrupa’ya ihraç edilecek.

United Elektronik Şirketi Sahibi İbrahim Aksu, bir İngiliz firmasıyla ortaklaşa yapacakları yatırımın bütçesinin 303 milyon YTL olduğunu belirterek, projede ilk etapta 130 kişinin istihdam edileceğini ve 5 yıl içerisinde bu sayının bin 500’e çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Aksu, United Elektronik olarak Avrupa’da benzer teknolojik cihazların pazarlamasını yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti: ‘’Satış yaptığımız firmalar arasında IBM gibi büyük isimler yer alıyor. Erzurumlu olmamız ve başbakanımızın teşviki, bu yatırımı Erzurum’a yapmamızda büyük etken oldu. Artık fabrikayı bir an önce faaliyete geçirmek tek hedefimiz.’’

Aksu, amaçlarının 2007 yılı yaz aylarında üretime başlamak olduğunu, ancak bazı bürokratik işlemler sebebiyle fabrikanın faaliyete geçmesinin gelecek yıla sarktığını kaydetti.

/ ERZURUM

22.02.2007


 

100 firma biyodizele yatırımdan vazgeçti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK), biyodizel üretim lisansı almak için başvuran yaklaşık 200 şirketten, 100’ünün üretim zorluğu sebebiyle yatırımdan vazgeçtiği, bugüne kadar ise 22’sine lisans verildiği bildirildi.

Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği (ALBİYOBİR) Başkanı Tamer Afacan, bölge toplantısı için geldiği Adana’da, üretim lisansı alma sürecinin devam ettiğini, ancak lisans alma işlemlerinin bürokratik süreç sebebiyle çok uzun sürdüğünü kaydetti. Lisans konusunda, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile EPDK arasında bir iş bölümü sıkıntısı yaşandığını ileri süren Afacan, geçen yıl törenle yaptıkları lisans başvurularının yarısının geri çekildiğini söyledi.

Lisans almak için 1. Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Raporu alma zorunluluğu bulunduğunu hatırlatarak, bu raporu almanın oldukça sıkıntılı olduğuna işaret eden Afacan, şunları kaydetti: ‘’Biyodizel üretimi için yola çıkan 200 firmadan 22’si lisans alabildi. Bu firmalar, ulusal marker, harmanlama uygulaması gibi sıkıntılara karşın üretimlerine başlayarak, başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor. Başvuran firmalardan, 100’ü ise üretim zorluğu sebebiyle yatırımdan vazgeçti. Sektörde 50 firmanın ayakta durabileceğine ve lisans alabileceğine inanıyoruz.’’

/ ADANA

22.02.2007


 

Turizm 2007'ye iyi başladı

Türkiye’yi ziyaret eden yabancıların sayısı, Ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yıl Ocak ayına ilişkin ‘’Giriş-Çıkış Yapan Ziyaretçileri’’ açıkladı.

Buna göre Ocakta, geçen yılın aynı ayına göre giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 7,1 oranında artarak 714 bin 425 kişi olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yıl Ocakta 667 bin 337 kişi olmuştu.

Giriş yollarına bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre denizyolunda yüzde 18,3, havayolunda yüzde 11 ve demiryolunda yüzde 22,4 artış, karayolunda ise yüzde 0,2 azalma oldu. Çıkış yapan yabancı ziyaretçi sayısı ise yüzde 13,3 oranında artarak 809 bin 424 kişi oldu.

/ ANKARA

22.02.2007


 

Japonya faizi çeyrek puan artırdı

Japonya Merkez Bankası, faiz oranlarını çeyrek puan artırdı. Merkez Bankasının toplantısının ardından yapılan açıklamada, faiz oranlarının yüzde 0,50 puana yükseltildiği bildirildi.

Merkez Bankası, faiz oranlarında 10 yıldan bu yana ilk kez yüksek bir artırıma giderken, ilerideki faiz oranları konusunda ise ihtiyatlı olacağı mesajını verdi. Japonya Merkez Bankası, geçen yıl da ‘’sıfır’’ faiz politikasını terkederek,

faiz oranını yüzde 0,25’e yükseltmişti. Japon ekonomisindeki büyüme, Merkez Bankasının gelecek dönemdeki faiz artırımı ihtimalini zayıflatıyor.

/ TOKYO

22.02.2007


 

Elektronik eşyaya ek ödeme

Ticari ithalat amacı dışında yurt dışından getirilecek televizyon, radyo, video, video kamera ve uydu alıcıları gibi eşyalardan bu yıl içinde ve bir defaya mahsus olmak üzere 10 Avro ile 215 Avro arasında değişen tutarlarda ücret alınacak.

Bakanlar Kurulu’nun dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Kararına göre, söz konusu ücret, renkli televizyonlar için 55-150 euro, oto raydolara için 15 euro, video kameralar için 180 euro, birleşik cihaz niteliğindeki televizyon-radyo-video için de 215 euro uygulanacak.

/ ANKARA

22.02.2007


 

Vergiyi çizgi filmle anlattılar

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, ilköğretim okulu öğrencilerinde vergi bilincini geliştirebilmek için çizgi film kahramanlarından yararlanıyor.

19-23 Şubat 2007 tarihleri arasında düzenlenen 18. Vergi Haftası kutlamaları etkinlikleri çerçevesinde İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı farklı bir uygulamaya imza attı. İlköğretim okulu öğrencilerine vergi bilincini aşılamak için çizgi film karakterlerini kullanan başkanlık, 13 bin adet kitapçık bastırarak öğrencilere dağıtmaya başladı. Kitapta, Şirinler, ‘’Ülkemi seviyorum belgemi alıyorum’’, ‘’Vergiyle güçlüyüz, mutluyuz’’ temasını vurguluyor.

‘’Kötü büyücü Gargamel’’ ise kitapçıkta ‘’Vergi kaçıran kötü kişi’’ olarak çocukların karşısına çıkıyor.

/ İZMİR

22.02.2007


 

Albaraka, 64’üncü şubesini Etlik’te açtı

Albaraka Türk Katılım Bankası’nın 64. şubesi düzenlenen törenle Ankara, Etlik’te hizmete açıldı. Önceki gün 63’üncü şubesini Çorum’da açan Albaraka Türk dünde, Yunus Emre Caddesi, No: 5/A, Etlik, Ankara adresinde, 64’üncü şubesini hizmete açtı.

Şubenin açılışında konuşan Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş Genel Müdürü Dr. Adnan Büyükdeniz, ‘’Albaraka Türk olarak temel felsefelerimizden birisi, hangi bölgenin tasarruflarını topluyorsak, bu tasarrufları öncelikli olarak yine o bölgenin kalkınması ve gelişmesi için o bölgede kullanmaktır’’ dedi.

Büyükdeniz, şöyle devam etti: ‘’Albaraka Türk olarak, Etlik’te üreten, yatırım yapan ve reel sektörün gelişmeye ve büyümeye gayret eden, bu uzun yolun müdavimi esnaf, tüccar ve iş adamlarımıza destek olmaya, onların yol arkadaşı olmaya ve onların önünü açmaya gayret edeceğiz. Bu gayret ve çabalarımız, Albaraka Türk’ün kar-zarar ortaklığı ve faizsiz çalışma ilkeleri doğrultusunda 22 yıldır olduğu gibi devam edecek.’’

Yetkililer, bugün de 65’inci şube olacak Afyonkarahisar şubesinin açılışını gerçekleştireceklerini bildirdiler.

/ ANKARA

22.02.2007


 

Şeffaf otomobil

Bayer Material Science AG, 40 yıl önce ürettiği plastik araç K 67’nin ardından, bu kez tamamen şeffaf otomobil eXasis’i tanıttı.

Bayer’den yapılan yazılı açıklamada, Plastik hammadde üreticilerinden biri olan Bayer Material Science AG ve İsviçreli Rinspeed firmasının ürettiği kasası ve zemini tamamen şeffaf olan ve eXasis’in ilk kez Mart ayında başlayacak Cenevre Motor Show’da sergileneceği bildirildi.

Karbondioksit emisyonu düşürücü bioetanol yakıt kullanan 2 silindir ve 750cc motoru bulunan araç 750 kilogram ağırlığında.

Yeni Asya / İSTANBUL

22.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004