Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hedef dumansız Türkiye

Toplumun, özellikle de gençlerin tütün kullanma alışkanlığından korunması amacıyla yürütülecek mücadelede önemli bir adım daha atıldı. Başbakanlık genelgesiyle yayınlanan ‘’Ulusal Tütün Kontrol Programı’’ çerçevesinde kurulan ‘’Tütün Kontrolü Ulusal Komitesi’’ çalışmalarına başladı.

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Komitede Milli Eğitim, Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Tarım ve Köyişleri ile İçişleri Bakanlıklarının yanı sıra Reklam Kurulu, Tütün ve Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu, RTÜK, YÖK, Türkiye İstatistik Kurumu, Gümrük Müsteşarlığı, TEKEL ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü gibi kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin yanı sıra, tütün mücadelesi ve kontrolü konusunda uzmanlar yer alıyor.

Komite, 2010 yılına kadar 15 yaşın üzerinde sigara içmeyenlerin oranının yüzde 80’e, 15 yaşın altındakilerin ise yüzde 100’e çıkarılmasını hedefleyen programın izlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanması çalışmalarını yürütecek. Komitenin ilk toplantısında, çalışmalara hız kazandırılması amacıyla üye kamu kurum ve kuruluşlarının tütün kontrolüyle ilgili yerine getirmesi gereken çalışmalara ilişkin bir Başbakanlık genelgesi yayınlanması yönündeki görüşler ağırlık kazandı.

Bu konuda ilgili birimlerle irtibata geçilmesi kararı alınırken, farklı alanlardan uzmanların görev alacağı çalışma grupları oluşturuldu. Gruplar halkı bilgilendirme, bilinçlendirme ve eğitim; sigarayı bırakma; fiyat ve vergilendirme; çevresel tütün dumanı (pasif içicilik); reklam, promosyon ve sponsorluk; ürün kontrolü; yasa dışı ticaret; gençlerin ulaşabilirliği ve politikalar konularında çalışma yürütecek.

SİGARA KARŞITI TUTUM OLUŞTURULACAK

Dünya Sağlık Örgütünün 2003 yılındaki 56. Dünya Sağlık Asamblesinde kabul edilen ‘’Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi’’ kapsamında yapılacak çalışmaların planlanması ve sigara tüketiminin kontrol altına alınarak vatandaşların, özellikle gençlerin korunması amacıyla Sağlık Bakanlığınca 2006-2010 yıllarını kapsayan ‘’Ulusal Tütün Kontrol Programı’’ hazırlanmış, program Başbakanlık genelgesiyle Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Genelgeye göre, 2010 yılına kadar toplumun yüzde 90’ında sigara karşıtı bir tutum oluşturulması amacıyla hareket edilecek.

Hedefler doğrultusunda, düzenli olarak yapılan ‘’Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’’na sigara içme bırakma oranları konularında soru eklenecek. Nikotin bağımlılığı tedavisinde kullanılan ilaçların kolay ulaşılabilirliğinin sağlanması ve ülkede bulunmayanların kullanıma sunulması sağlanacak. Okul ve iş yerlerinde sigara içenlerin saptanarak bırakmaları için motivasyon ve destekleme programları başlatılacak. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Bu sayının 2030 yılına kadar 240 bin kişiye yükseleceği tahmin ediliyor.

/ ANKARA

22.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Babacan: Üyeliğimiz İslam ülkelerini sevindirecek

  ‘Taviz’ yerine...

  Elazığ 5.9 ile sallandı

  Bina niye çöktü

  Ağar: Kargadan korkan darı ekmez

  Ağar’a AKP’li gelin

  Savcı, Atabeyler dâvâsının altından kalkamadı

  Selzedelere yardım paketleri dağıtıldı

  Zümrüt dâvâsı devam ediyor

  65 bin özürlü iş bekliyor

  “Devlet, insan haklarından önce geliyor”

  Dış politika yaz-boz tahtasına döndü

  Doğuda doktor sıkıntısı

  Kayıp çocuklar sanal ortamda aranıyor

  Sigara tüketimi azalıyor

  Hedef dumansız Türkiye

  Şiddet görenler, şiddet uyguluyor

  Küresel ısınma adaları vuracak

  Bu balık görenleri şaşırtıyor

  Keskin: Genelkurmay ve CHP 301’in kalkmasını istemiyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004