Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Filistin halkı bu aşağılanmayı hak etmiyor

Filistin’de Ocak 2006’da yapılan seçimler sonucunda parlamentoya giren Hamas’ın 8 bakanı ve 27 milletvekili bir yıla yakındır “güvenlik gerekçesiyle” İsrail hapishanesinde tutuklu. İsrail’in keyfî tutumu ile başta BM olmak üzere ülkelerin sessizliği büyük tepkiye sebep olurken dünya çapında imza kampanyası başlatıldı.

Ocak 2006’da yapılan Filistin seçimlerinin bölgede yeni bir dönemi başlattığının vurgulandığı kampanyada, “Birçokları için bu dönem, silah dışında da seçeneklerin bulunduğunu ve artık hakları savunmanın siyasal mücadele ile gerçekleştirileceği umudunu getiren yepyeni bir dönemdi” denildi. Oyların yüzde 50’den fazlasını alıp 132 sandalyeli parlamentoda 70 vekillik elde ederek hükümeti kuran Hamas bahane edilerek tüm Filistin’in “İsrail ve destekçileri” tarafından kapsamlı bir ambargo ile cezalandırma yoluna gidildiğinin vurgulandığı kampanyada şu görüşlere yer verildi: “Yeni hükümeti düşürmek amacıyla, tüm dünyanın gözleri önünde yürütülen ambargo tüm halkı yıpratan, kitlesel bir cezaya dönüşmüş, Filistinliler adeta mahkum edilmiştir. Bununla yetinilmeyerek, Filistin tarafındaki huzursuzluklar kullanılarak iç savaşın tohumları ekilmiştir. Ekonomik ve siyasi ambargolar ardından Gazze ve Batı Şeria’ya operasyon başlatan İsrail, çok sayıda sivili öldürmüş, 27 milletvekili ile 8 bakanı da tutuklamıştır. Biri Meclis Başkanı olan milletvekilleri o tarihten bu yana, 255 gündür ‘güvenlik tehdidi’ oluşturdukları gerekçesiyle hapiste tutulmaktadır. Daha önceki yıllardan tutuklu bulunan ve hapiste iken milletvekili seçilen 10 siyasetçi ile birlikte hapisteki toplam politikacı sayısı 40’ı aşmıştır. Böylece Filistin parlamentosunun üçte biri ile bakanlar kurulunun dörtte biri İsrail hapishanelerine atılarak meclisin ve hükümetin çalışması engellenmiştir. Halen toplam 9 bin 400 Filistinli siyasi mahkumun bulunduğu İsrail’de, vekillerin tutuklanması üzerinden bir yıla yakın bir süre geçti. Buna rağmen, ne dünya kamuoyunda, ne diğer ülkelerdeki meslektaşları nezdinde ve ne de BM’de en ufak bir kıpırdanma işareti görülmemektedir.

Ortadoğu’da barışın yolu Filistin’den geçmektedir. Filistin’de ise bu barışın sağlanması, işgal politikalarının sona ermesi ve halkın meşru temsilcilerinin serbest bırakılarak onlarla masaya oturulmasıyla gerçekleşecektir. Bugün İsrail, halkın sesini keserek barışı dinamitlemeye devam etmektedir.”

650 BİN KİŞİ HAPSE GİRDİ

Milletvekillerinin tutuklanması, İsrail’in hukuksuz tutuklama politikasını bir kez daha gündeme getirdi. Bugün İsrail hapishanelerinde tutulanların 120’si kadın, 425’i de çocuk. 2 bin 200 Filistinli hiç mahkemeye çıkarılmadı. 800’ü de herhangi bir suçlama bulunmadan hapiste tutuluyor. İsrail askeri mahkemelerinde yargılanan Filistinlilere sivil hukuk uygulanmıyor. Mahkumlar avukatları ile görüştürülmüyor. 1967 yılında işgale başladığından bu yana İsrail toplam 650 bin Filistinliyi hapse attı.

Kemal BENEK / ANKARA

24.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin halkı bu aşağılanmayı hak etmiyor

  301 ayrımcılık yasası

  ‘301 kaldırılsın’ yürüyüşü bugün

  Çiçek: Vatandaşın gündeminde 301 yok

  Gül, AB’deki Türk parlamenterle görüşecek

  TBMM’den Washington çıkarması

  DTP il başkanı Aydoğdu tutuklandı

  Araştırma şirketleri seçim rantı peşinde

  Babacan: Önce AB hazır hale gelsin

  Kozan'da hafif deprem

  Atalay: Hedef gerçeğe ulaşmak

  Şiddetten aileler de sorumlu

  ‘Barış annesi’ Sheehan İstanbul’da

  Evren’e protesto

  Emniyet kayıp silâhların peşinde

  Ücret adaletsizliğine son verilsin

  Şehirdeki çocuklar ev hapsinde

  Umre turları başlıyor

  Üniversite talebi seçim yatırımı

  Öğrencilere ‘net’ten takip

  Ortaöğretim başarı puanı OKS’yi etkileyecek

  Huzurevinde ‘huzur’ yok

  Burdur'da kuş gribi şüphesi

  ABD’nin, Türkiye hesaplaşması

  Okullara ulusal bilgi istemi

  Bazı yayınlar rahatsız edici

  Sünnet, AİDS’ten koruyor

  Esenler’de 6 katlı bir bina boşaltıldı

  Dağcılar bu kez küresel ısınma için tırmanacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004