Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Huzurevinde ‘huzur’ yok

Huzurevinde kalan yaşlı yakınları, zorunlu kalmadıkça huzurevlerinde kalmak istemiyor. Yaşlı yakınları, kendi yaşlılıklarında çocuklarının kendilerine bakacağını umut ediyor. SHÇEK’in, Türkiye’nin 46 ilinden 63 huzurevinde yaşlı ve yaşlı ailelerine yaptırdığı araştırmada ilginç sonuçlar çıktı.

Huzurevi sakinlerinin en az memnun oldukları durum, birbirleriyle ilişkilerindeki olumsuzluklar. Tek kişilik odalarda kalan yaşlılarla çiftlerin, bir veya ikiyi geçmeyecek kadar az arkadaş bulabildikleri; diğer yaşlılarla ilişkilerini son derece sınırlı tuttukları görülüyor. Yalnızlıktan kurtulma ve konuşacak insan bulma, arkadaş edinme isteği huzurevinde kalmaya karar verdiren nedenlerden biri olsa da; yaşlılar arasındaki eğitim düzeyi, sosyo-kültürel ve ekonomik farklılıklar bu beklentiye engel oluyor.

Evlerinde yaşamak istemelerine karşın olumsuz şartlar sebebiyle huzurevine gelmek zorunda kalan huzurevi sakinlerinin çoğu, birden çok nedenle huzurevinde kalmaya karar veriyor. Yaşlıların yüzde 54’ü yalnız yaşamanın zorluğu, yüzde 32’si aileye yük olmama isteği ve yüzde 26’sı gündelik yaşamda kendine bakamama ve sağlık sorunları nedeniyle huzurevinde kaldıklarını belirtiyor.

Araştırmada, kaldıkları huzurevi hakkındaki görüşleri alınan yaşlıların yarısına yakınını (yüzde 43) kadınlar oluşturuyor. Görüşme yapılan yaşlıların büyük bir kısmı (yüzde 59) dul. Evlenmemiş ve boşanmış yaşlıya çok az rastlanıyor. Yaşlıların yarısına yakını (yüzde 45) köy ve ilçelerden geliyor. Huzurevine gelmeden önceki hayatlarında, erkeklerin tamamına yakını (yüzde 90) çalışmış, onların da yarısına yakını (yüzde 47) kendi işini yapmış. Kadınların ise ancak üçte birine yakını çalışmış.

Yaşlıların çoğunun (yüzde 85) aileden veya akrabalarından en az bir yakını yaşıyor. Hiç kimsesi olmayan yaşlı oranı ise yüzde 14. Bir yakını bulunan yaşlıların yarısı, ayda bir veya daha sık (yüzde 49) görüşebildiklerini belirtiyor. En az bir yakını bulunan yaşlıların yarısı (yüzde 50), yakınları tarafından maddi açıdan desteklendiklerini; ailelerini ziyaret ettikleri ve onlar tarafından ziyaret edildiklerini (yüzde 52) kaydediyor.

YAŞLI YAKINLARI, HUZUR

EVİNE GİTMEK İSTEMİYOR

Yaşlı yakınlarının bir kısmı (yüzde 33), huzurevini yaşlıların evi, yuvası, bir kısmı (yüzde 22) yaşadığı yer olarak görmekteyken bir kısmı da (yüzde 22) onların sığındığı yer olarak kabul ediyor. Yaşlılıklarında zorunlu kalmadıkça huzurevine gelmek istemeyen çoğu yaşlı yakını (yüzde 38); çocuklarının kendilerine bakacağını, imkanlarının yeterli olacağını umut ediyor.

Görüşülen yaşlıların yarısı, 3 yıl ve daha fazla süredir huzurevinde yaşıyor. Huzurevi sakinlerinin ancak beşte biri (yüzde 20) tek kişilik odalarda kalıyor. Diğerleri iki kişilik (yüzde 40) ve daha kalabalık odalarda kalıyor (yüzde 40). Yüzde 39’unun odasında banyo-tuvalet bulunmuyor. Ortak banyo kullanan yaşlıların yarısı en az 5 odanın paylaştığı banyoyu kullanma olanağına sahip (yüzde 55). Huzurevlerinde, yaşlıların ancak üçte biri her gün sıcak su bulabiliyor.

/ ANKARA

24.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin halkı bu aşağılanmayı hak etmiyor

  301 ayrımcılık yasası

  ‘301 kaldırılsın’ yürüyüşü bugün

  Çiçek: Vatandaşın gündeminde 301 yok

  Gül, AB’deki Türk parlamenterle görüşecek

  TBMM’den Washington çıkarması

  DTP il başkanı Aydoğdu tutuklandı

  Araştırma şirketleri seçim rantı peşinde

  Babacan: Önce AB hazır hale gelsin

  Kozan'da hafif deprem

  Atalay: Hedef gerçeğe ulaşmak

  Şiddetten aileler de sorumlu

  ‘Barış annesi’ Sheehan İstanbul’da

  Evren’e protesto

  Emniyet kayıp silâhların peşinde

  Ücret adaletsizliğine son verilsin

  Şehirdeki çocuklar ev hapsinde

  Umre turları başlıyor

  Üniversite talebi seçim yatırımı

  Öğrencilere ‘net’ten takip

  Ortaöğretim başarı puanı OKS’yi etkileyecek

  Huzurevinde ‘huzur’ yok

  Burdur'da kuş gribi şüphesi

  ABD’nin, Türkiye hesaplaşması

  Okullara ulusal bilgi istemi

  Bazı yayınlar rahatsız edici

  Sünnet, AİDS’ten koruyor

  Esenler’de 6 katlı bir bina boşaltıldı

  Dağcılar bu kez küresel ısınma için tırmanacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004