Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Rusya’da Çeçen utancı

Eski Sovyetler Birliği’nin en acımasız liderlerinden sayılan Stalin tarafından, 23 Şubat 1944 yılında alınan talimatname uyarınca Çeçen halkının Sibirya ve Kazakistan’a sürgün edilişinin 63. yıldönümü Moskova’da matem mitingi ile anıldı.

Rusya’nın önde gelen çeşitli insan hakları örgütlerinin ortak teşebbüsüyle başşehir Moskova’daki Novopuşkinskaya Meydanı’nda düzenlenen mitingde 63 yıl önce yaşanan korkunç olaylara tepki ve öfkeler dile getirildi. Sıfırın altında 25 derece hava soğukluğuna rağmen yaklaşık iki saat devam eden mitinge katılan onlarca savaş karşıtı ve insan hakları savunucuları, “Çeçenistan savaşı Rusya’nın yaşam tarzı”, “Çeçenlerden özür diliyoruz”, “Rusya’ya özgürlük, Çeçenistan’a bağımsızlık”, “23 Şubat, matem günüdür”, “23 Şubat bizim tarihimizdir, utanç kaynağımızdır” içerikli pankartlar açtı. Mitingin açılış konuşmasını yapan Savaşa Hayır Vakfı üyelerinden Ella Polyakova, Stalin’in soykırım harekâtı sırasında 400 bin Çeçen ile 90 bin İnguş’un Kazakistan ve Sibirya’ya sürüldüğünü belirtirken, soğuk hava şartları altında hayvan vagonlarında sürgüne tabi tutulanların yüzde 30 ila yüzde 50’sinin sürgün sırasında hayatını kaybettiğini söyledi.

/ MOSKOVA

25.02.2007


 

İsrail, İran’ı vurmaya hazır

İngiltere’de yayın yapan Daily Telegraph Gazetesi, İran’ın nükleer programı askıya almaması üzerine İsrail’in İran’a saldırmak üzere teyakkuzda beklediğini duyurdu. İsrail’in muhtemel bir operasyon için ABD’den yeşil ışık beklediği iddia edildi.

İran, nükleer programını askıya almama konusunda direniyor, başta ABD olmak üzere birçok uluslar arası güç ise İran’a yaptırım için baskılarını sürdürüyor. İngiltere’de yayın yapan Daily Telegraph Gazetesi’nde konuya ilişkin yer alan bir haberde, İsrail’in İran’a saldırmak için teyakkuzda beklediği öne sürüldü. Habere göre, İran’ın nükleer tesislerini vurmak için İsrail’in ABD’den yeşil ışık beklediği bildirildi. İsrail Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan bir yetkiliye dayandırılan haberde Tel Aviv’in ABD ile sürekli irtibat halinde olduğu ve gerekli olması halinde hava koridoru oluşturulmasına destek vereceği belirtildi. Yetkilinin, “Tüm olasılıklar planımız dahilinde. Olaya ilişkin her ayrıntı düşünülüyor, bu çok önemli” dediği ve böylesine bir planlamanın yapılmaması halinde ABD ve İsrail’e ait savaş uçaklarının birbirlerini vurma ihtimalinin olduğunu ifade ettiği kaydedildi.

/ LONDRA

25.02.2007


 

ABD askerleri Bağdat’ta yine çocuk öldürdü

Irak’ın başşehri Bağdat’ın güneydoğusunda silahlı kişilerle Amerikan askerleri arasında çıkan çatışmada, 2 Iraklı çocuğun öldüğü, birinin yaralandığı bildirildi.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Dicle nehrinin kıyısında konuşlanmış Amerikan askerlerinin, nehrin diğer yakasındaki bir siperde bulunan 5 kişiyle çatıştığı, Amerikan askerlerinin siperi yok etmek için havan topu atarak, çatışmaya son verdiği belirtildi. Açıklamada, Amerikan askerlerinin olay yerine intikal ettiğinde, biri ölmüş 3 Iraklı çocuk bulduğunu, yaralı çocuklardan diğerinin hastanede hayatını kaybettiği kaydedildi. Ordu, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını da duyurdu.

/ BAĞDAT

25.02.2007


 

Amerika, salkım bombadan vazgeçmiyor

ABD, salkım bombalarının yasaklanmasına ilişkin Oslo deklarasyonunu reddetti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack tarafından yapılan açıklamada, deklarasyonun reddedildiği belirtildi.

Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan uluslararası konferansta, aralarında İngiltere ve Fransa’nın bulunduğu 46 ülke, 2008’e kadar salkım bombalarının yasaklanmasına ilişkin ortak deklarasyonu kabul etmişti. Konferansa katılan 49 ülkeden sadece Japonya, Polonya ve Romanya anlaşmayı imzalamayı reddetmişti. İsrail ve ABD konferansa katılmamıştı.

/ WASHINGTON

25.02.2007


 

Darfur’a dış baskı barışı engelliyor

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, ülkede sürdürülen barış görüşmelerinden bir türlü sonuç alınamıyor olmasına yünelik olarak, uluslar arası müdahalenin durumu daha karmaşık hale getirdiğini söyledi.

Hartum’da yaptığı açıklamada uluslar arası müdahalenin ülkedeki durumu daha karmaşık bir hale soktuğunu dile getiren Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, konunun Sudan halkı tarafından çözümünün engellendiğini iddia etti. ABD’deki Detroit Camii’nde bulunan dini yetkililer ile video konferans gerçekleştiren el Beşir, hükümete yönelik olarak gerçekleştirilen dış baskının Darfur’daki savaş ortamının devam etmesine ve Abuja barış sözleşmesinin imzalanamamasına sebep olduğunu kaydetti.

/ HARTUM

25.02.2007


 

Burkina Faso’da salgın: 258 ölü

Burkina Faso’da yıl başından bu yana menenjit salgını yüzünden 258 kişinin öldüğü, yetkililerin uluslar arası yardım çağrısında bulunduğu bildirildi.

Yetkililer, 1 Ocak-18 Şubat arasında kaydedilen 2752 vakanın 258’inin ölümle sonuçlandığını açıkladı. Aşı kampanyalarının başlatıldığı, ancak kampanyaların aşı kıtlığı engeline takıldığı belirtildi. Sağlık Bakanı Alain Yoda, salgını engelleyebilmek amacıyla aşı almak için uluslar arası topluma 1.2 milyon avroluk mali yardım çağrısında bulundu.

/ UAGADUGU

25.02.2007


 

UNESCO’dan İsrail’e heyet

Merkezi Paris’te bulunan BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Filistin ile İsrail arasında gerginliğe yol açan hafriyat çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla Kudüs’e dört kişilik bir uzman heyeti gönderecek.

UNESCO’dan yapılan açıklamada, Kudüs’te Musevi ve Müslümanlar için kutsal sayılan bölgedeki inşaat çalışmalarının heyet tarafından yerinde inceleneceği bildirildi. Haremüşşerif, UNESCO’nun dünya kültür mirasını koruma listesinde bulunuyor. İsrail Tarihi Eserler İdaresinin, yayalara Haremüşşerif’e çıkan bir rampa yapmak için Magrib Kapısı yakınında başlattığı hafriyat çalışmaları, Müslümanların tepkisine yol açmıştı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Haremüşşerif’teki El Aksa Camisine verilecek herhangi bir hasarın, Filistinli grupların, Gazze Şeridi’nde İsrail ile yapılan ateşkesten vazgeçmesine yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

/ PARİS

25.02.2007


 

Linden: Çözümden sonra ada askerden arındırılmalı

Avrupa Konseyi Meclis Başkanı (AKPM) Başkanı Renee Van der Linden, Kıbrıs sorunu çözüldüğünde adanın askerden arındırılması gerektiğini söyledi.

Hafta içinde adayı ziyaret eden AKPM Başkanı, Güney Kıbrıs Haber Ajansı’na verdiği röportajda Kıbrıslı Türkler ve Rumların sorunun çözülmesi yolunda gerçek ilerleme için ortak önlemlere katılmlalarını istedi. Linden, “Liderlerin karşılıklı güven tesis edilmesi için birbirleriyle düzenli aralıklarla gayriresmî olarak da görüşüyor olmalarını görmek istiyorum” dediği röportajda, Kıbrıs sorunun çözümü için daha fazla beklemenin bir anlamı olmadığını vurguladı. Rum ve Türk liderleri ‘güçlü adımlar’ atmaya çağıran AKPM Başkanı, sorunun çözümünde en önemli engeli karşılıklı güvensizliğin oluşturduğunu ifade etti.

Birleşmiş bir adanın askerden arındırılmasının şart olduğunun altını çizen Linden, bu sürecin hızı ve zamanlamasının ise iki toplum arasındaki anlaşmayla belirleneceğini kaydetti. Renee van der Linden, karşılıklı güven sayesinde bu konudaki endişe ve şüphelerin izale edilebileceğini dile getirdi.AKPM Başkanı Linden, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonları şu sözlerle eleştirdi: “Ama bu hassasiyet, insanların temas ve çıkarları önünde bir engel oluşturuyorsa barış sürecine bir bütün olarak katkı sağlamaz.” Linden, atılacak tüm adımların halkın tam desteğini alması gerektiğini ifade ederek, Lefkoşa’nın iki kesiminin belediye başkanlarının ara bölgede buluşmasının Lefkoşa halkına işbirliğinin yararlı olduğunu gösterebileceğini savundu.

/ LEFKOŞA

25.02.2007


 

Dinlerarası diyalog gecesinde hoşgörü çağrısı

Baharın başlangıcı olarak kabul edilen ve 13.yüzyıldan beri Almanya’nın Hamburg şehrinde kutlanan “651. Matthiae-Mahl” Dinlerarası Diyalog Gecesi’nde çeşitli dinlerin temsilcileri bir araya geldi ve hoşgörü çağrısı yapıldı.

Gecenin onur konuğu olan İtalya Başbakanı Romano Prodi, istifa kararı sebebiyle geceye katılmazken, yerine İtalya’nın Berlin Büyükelçisi Antonio Puri Purini katıldı.

Gecede konuşan Alman Protestan Kilisesi Başkanı Piskopos Wolfgang Huber, dinin insanları bir araya getiren bir unsur olduğunu vurgulayarak, ancak dinin suiistimal edilmesine de müsamaha gösterilemeyeceğini söyledi. Dinin, barış ve adaleti teşvik ettiğine dikkat çeken Huber, din adına işlenen her türlü şiddetin ve nefretin bütün dinler arasında hoş görülemeyeceğini ifade etti. Bütün dinlerin sadece bireysel değil tam tersine kamusal yaşamı da belirlediğini ifade eden Huber, “Barışçı bir toplum hoşgörü ve diyaloğu teşvik eden bir toplumdur. Açıklık ve iyi komşuluk ilişkileri bizim temel sloganımızdır. Bunun için İslam toplumu ile de açık bir diyaloğu teşvik etmekteyiz” dedi.

İtalya’nın Berlin Büyükelçisi Antonio Puri Purini de İtalya’da cami ve kiliseler arasında iyi bir diyalog olduğunu belirterek, Avrupa için hoşgörü ve toplumsal sorumluluğun önemli olduğunu ve bu nedenle farklı din ve kültürlere karşı hoşgörülü olunması gerektiğinin altını çizdi.

Geceye, Hamburg İslam Merkezi Başkanı S.M.Taghav ve yardımcısı Mohamaghi Djawad, Hamburg Başkonsolosu Mehmet Dönmez, Hamburg Din Hizmetleri Ataşesi Rıdvan Nizamoğlu, Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Murat Arslan, Hamburg İslam Toplulukları Komisyonu Başkanı Mustafa Yoldaş, Sınırsız Göçmen Girişimciler Derneği Başkanı Kazım Abacı ve Wilhelmsburg Şehir İnisiyatifinde uyum danışmanı Güler Akpınar da katıldı.

/ HAMBURG-

25.02.2007


 

Hindistan’da müstehcen yayına savaş

Hindistan Enformasyon ve Yayın Bakanı Priyaranjan Dasmunsi, batılı kanalların çocukların ekran başında oldukları sırada yaptıkları yayınların müstehcenliği yaydığını söyledi.

Orta okul ve lise çağındaki öğrencilerden ve velilerinden bazı kanallar hakkında çok sayıda şikayet aldıkların dile getiren Dasmunsi, söz konu kanalların uyarıldığını belirtti.

/ YENİDELHİ

25.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004