Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Sudan’a ağır suçlama

BM insan hakları heyetinin raporunda, Sudan hükümetinin, Darfur’daki “büyük ölçekli uluslar arası suça” iştirak ettiği belirtildi. Nobel barış ödüllü Jody Williams başkanlığındaki ekibin raporunda, Sudan hükümetinin, “Darfur’da yaşayanları büyük ölçekli uluslar arası suçlardan korumada başarısız olmakla birlikte bu suçlara bizzat iştirak ettiği” kaydedildi.

BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulan raporda, bölgede savaş suçu ve insanlığa karşı suçların işlenmeye devam ettiği belirtilerek, Sudan hükümetinin cancavid milisleriyle birlikte, isyana karşı şiddet içeren bir kampanya yürüttüğü, bu esnada ekseriyetle sivillerin hedef alındığı ifade edildi. 35 sayfalık raporda, dünyanın, Darfur’daki sivilleri, Sudan hükümetinin büyük rol oynadığı bu savaş suçlarına ve insanlığa karşı suçlara karşı acil koruma yükümlülüğü bulunduğu ifade edildi. Raporda, isyancı güçlerin de insan hakları ihlallerinde bulundukları belirtildi.

BM insan hakları heyeti, konsey tarafından, Darfur’daki insan hakları ihlallerini araştırmak için gönderilmişti. Sudan hükümetinin vize vermemesi üzerine heyet, Çad’ın batı Sudan sınırına gitmişti. Darfur’da, isyancıların silâha sarılmasıyla 2003’de başlayan iç savaşta, 200 bin kadar kişinin öldüğü, 2,5 milyon kişinin yerlerini yurtlarını terk ettiği belirtiliyor.

/ CENEVRE

13.03.2007


 

Pentagon’dan Irak için yeni plan

Amerikalı askerî uzmanlar, Irak için mevcut planın başarısızlığı halinde uygulanacak yeni bir çekilme stratejisi hazırlıyor.

Los Angeles Times gazetesinin, adının açıklanmasını istemeyen bir Pentagon yetkilisine dayanarak verdiği haberde, yeni plana, ABD Başkanı George Bush yönetiminin istikrarı sağlamak için Irak’a takviye 26 bin asker gönderme planının başarısız olması ya da demokratların liderliğindeki Amerikan Kongresinin askerlerin gönderilmesini engellemesi halinde başvurulacağı belirtildi.

Planın, Amerikan askerlerinin kademeli olarak çekilmesi ve ağırlığın Irak güçlerinin eğitimine verilmesini öngördüğü kaydedildi.

Yeni stratejinin temelini, ABD’nin 1981-1992 yılları arasında El Salvador’da uygulanan plandan aldığı kaydedildi. ABD özel birliği Yeşil Bereliler, El Salvador ordusunu gerillalara karşı eğitmişti. Asker sayısının artırılmasından danışmanlık rolüne dönüşün, Irak’taki Amerikan birliklerinin aşamalı olarak çekilmesini tavsiye eden Irak Çalışma Grubunun görüşlerine de paralel olduğu ifade edildi.

/ WASHINGTON

13.03.2007


 

Kıbrıs Rum kesimi, yeni kapı açma hazırlığında

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Yeşilırmak bölgesinde yeni sınır kapısı açılmasıyla ilgili çalışmalara başlayacaklarını bildirdi.

Tasos Papadopulos, Rum yönetimi eski liderlerinden Spiros Kipriyanu’nun ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma töreninin ardından yaptığı açıklamada, Pirgo-Dillirga bölgesi sakinlerinin 1.5 yıldan beri, KKTC’nin Lefke bölgesinde bulunan Yeşilırmak kapısının açılmasını önerdiklerini ve bu konuda baskı yaptıklarını kaydetti. Kapının açılmasının yalnızca kendilerine bağlı olmadığını ifade eden Papadopulos, kendi kontrollerindeki bölgede çalışmaların başlayacağını açıkladı. Papadopulos, “Bölge sakinleri, baskı yapmak istiyorlarsa Kıbrıs Türk tarafına yönelsinler’’ dedi.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca da, esas önceliklerinin Lokmacı Kapısı olduğu belirterek, ilk aşamada Lokmacı’nın geçişlere açılmasını hedeflediklerini söyledi.

Öte yandan Rum basını, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın görüşme önerisinin ardından, Talat ile Papadopulos’un Nisan ayında, üst düzey bir Birleşmiş Milletler yetkilisi huzurunda biraraya gelebileceklerini yazdı.Rum basınının haberlerinde, Rum yönetiminin, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerden gelen baskılar sonucu sıkışması sebebiyle önce Lokmacı’daki duvarı yıktığı, şimdi ise görüşmeyi kabul etme noktasına geldiği değerlendirmesi yapılıyor.

/ LEFKOŞA

13.03.2007


 

Chatham House: İsrail darbesinin sonuçları korkunç olur

İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House, İsrail’in İran’a muhtemel saldırısının sonuçlarının “korkunç” olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Merkezi Londra’da bulunan kuruluşun dün yayımlanan çalışmasında, “İsrail’in İran’a yönelik her türlü saldırısı İsrail’in uzun vadede çıkarlarına zarar verir. Bunun, İsrail’in güvenliğine zarar vereceği gibi, uzun vadede ekonomik sonuçları da korkunç olur. Böyle bir operasyon mümkün, ama aşırı derecede riskli” görüşü yer aldı. Çalışmada, İsrail’in İran’a muhtemel saldırısının İslâm dünyasında aşırı uçları güçlendireceğinin de altı çizildi. İran’ın da İsrail’in Tel Aviv ve Hayfa gibi kentlerini balistik füzelerle vurabileceği ve bunun önemli sayıda can kaybına yol açabileceği belirtilen çalışmada, İsrail’in Orta Doğu’da daha da tecrit edileceğine ve uluslar arası toplum tarafından kınanacağına işaret edildi. İngiliz kuruluşunun değerlendirmesinde, bunun dışında İran’ın bu fırsatla bölgedeki Amerikan hedeflerine saldırabileceği, İsrail’e ve dünyada Amerikan çıkarlarına yönelik terör eylemlerini destekleyebileceği kaydedildi. İsraillilerin İran’ın nükleer programı hakkında diplomatik çözümden yana olduklarını belirten Chatham House uzmanları, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejed’ın “İsrail’in haritadan silinmesi” benzeri açıklamaları ya da İran’ın atom bombasına sahip olacağına kanaat getirmesi durumunda İsrail’in kendisini İran’a saldırmak zorunda hissedebileceği görüşüne yer verildi. Chatham House, İsrail’in ve Batılı ülkelerin İran’ın terör örgütlerine teknoloji ve bilgi transferinden endişe ettiğini de savundu.

/ LONDRA

13.03.2007


 

Halilzad İstanbul’u teklif etti

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Irak için planlanan dışişleri bakanları konferansına ev sahipliği için Türkiye’nin önerisinin bulunduğunu ve kararı, Irak’a komşu ülkelerin dışişleri bakanlarının vereceğini söyledi.

NBC televizyonunda konuşan Halilzad, ‘’Toplantı Nisanda Türkiye’de mi yapılacak?’’ diye sorulması üzerine, ‘’Türklerin önerisi bu yönde. Irak dışişleri bakanı (Hoşyar Zebari), konuyu bakanlar düzeyinde diğer komşu ülkelere de danışacak, ve onların mutabakatını alırsa, böyle bir toplantı muhtemelen Nisanda yapılabilir’’ dedi. Bu süreçteki ilk uluslar arası toplantının daha düşük düzeyde hafta sonunda Bağdat’ta yapıldığını hatırlatan Halilzad, ‘’Konferans konusu komşu ülkelerin kararına bağlı. İlk toplantıda bakanlar olmadığı için bu konuda karar alınmadı’’ dedi.

/ WASHINGTON

13.03.2007


 

Scheffer: Füze kalkanı NATO’yu böler

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ABD’nin Avrupa’da sadece bazı ülkeleri kapsayan füze kalkanı planının NATO bünyesinde bölünmelere neden olabileceğini söyledi.

İngiliz Financial Times gazetesine açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri, söz konusu planın askeri ittifak bünyesinde bölünmelere yol açabileceği riskinin bulunduğunun altını çizerek, “Füze kalkanı konusunda bir A ligi ve de bir B ligi ortaya çıkabilir” dedi. Güvenliğin bölünmezliğinin esas olduğunu düşündüğünü de söyleyen Genel Sekreter, NATO’nun Amerikan füze kalkanı sisteminin 2010’a doğru operasyonel olacak bir Avrupa savunma sistemiyle tamamlanması gerektiğini düşündüğünü ifade etti ve “İki sistem arasında ileride bir bağlantı sağlanabilir” görüşünü dile getirdi. Jaap de Hoop Scheffer, bu arada Avrupa’nın da bir füze kalkanı sistemine ihtiyacı olduğu konusunda ikna olduğunu belirterek, “Kuzey Kore’nin nükleer denemeleri, İran’ın nükleer kapasiteleri ve İranlı yetkililerin açıklamalarına bakıldığında, NATO üyelerinin füze saldırılarına maruz kalabileceklerini düşünmeleri için bütün gerekçelerinin mevcut olduğu görülüyor” dedi.

/ LONDRA

13.03.2007


 

ABD-İran gerginliği beyaz perdede

Uluslar arası arenada siyasî sebeplerle gerginlik yaşayan İran ve ABD, bu kez, bir sinema filmi yüzünden karşı karşıya geldi. ABD’de gösterime giren Holywood yapımı “300 Spartalı” adlı film, İranlıların sert tepkisine sebep oldu.

Ünlü yazar Frank Miller’in aynı adlı çizgi romanından beyaz perdeye aktarılan filmde, Yunan askeri Leonidas komutasındaki 300 askerin, Heşayer Şah’ın 120 bin kişilik ordusuna üç gün boyunca direnişinin anlatıldığı ifade ediliyor. Yunanlıların direnişinin filmde “çok abartıldığını” ifade eden İranlılar, tarihi gerçeklerin saptırıldığını belirtiyor.

Filmden büyük rahatsızlık duyan İranlılar, yönetmenin İranlıları “vahşi, cahil, kan dökücü ve medeniyetten uzak kişiler”, Yunanlıları ise “cesur ve asil” olarak betimlediğine dikkat çekiyor.

/ TAHRAN

13.03.2007


 

Hans Blix’den Blair’e suçlama

BM’nin eski silâh denetçilerinden Hans Blix, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve kadrosunu, 2003 yılından önce Irak savaşını haklı kılmak için gerçekleri tahrif etmeye çalışmakla suçladı.

İngiltere’de yayın yapan SKY televizyonuna açıklamalarda bulunan Blix, hükümetin savaş öncesinde hazırladığı savaşın gerekçelerini anlatan dosyada, sırf savaşın halkın gözünde haklı görülebilmesi için bütün soru işaretlerinin ünlemlerle değiştirildiğini söyledi. Blair’in “kötü niyetle” hareket edip etmediği sorusu üzerine Blix, “Sanırım gerçekleri tahrif etmeye çalıştılar. Bunun için de soru işaretlerini ünlemlerle değiştirdiler. Bence hem Bush hem Blair büyük güven kaybına uğradılar” dedi.

/ LONDRA

13.03.2007


 

5 Amerikan askeri öldürüldü

ABD ordusundan yapılan açıklamada, Irak’ta 5 Amerikan askerinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, Bağdat’ın güneybatısında isyancılara karşı çarpışan bir askerin yol kenarına döşenen mayına çarpması üzerine öldüğü, bir diğer askerin ise ağır yaralı kaldırıldığı hastanede kurtarılamadığı belirtildi. Açıklamada, Tikrit ve Bağdat’ta meydana gelen iki farklı olayda ise 2 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi, ancak olayların içeriği hakkında bilgi verilmedi. Öte yandan bugün El Anbar bölgesinde direnişçilere yönelik operasyonlarda da 1 asker hayatını kaybetti. Son açıklamayla birlikte Irak’ta işgalin başladığı 2003 Mart ayından bu yana ölen ABD asker sayısı 3 bin 197’ye yükseldi.

/ BAĞDAT

13.03.2007


 

İsrail elçisi sokak ortasında çıplak ve sarhoş bulundu

İsrail’de yayınlanan Maariv gazetesi, İsrail’in çırılçıplak, sarhoş, ağzı bağlı ve elleri kelepçeli halde sokakta bulunan San Salvador büyükelçisinin geri çağrıldığını yazdı.

İsrail Dışişleri Bakanlığından bir kaynak da, basında çıkan haberlerin doğru olduğunu, kendisinin geri çağrıldığını ve en kısa zamanda yerine başka bir büyükelçinin gönderileceğini söyledi. Maariv gazetesindeki haberde, San Salvador polisinin İsrail Büyükelçisi Tzuriel Refael’i iki hafta kadar önce, sado-mazoist cinsel nesnelerle birlikte sokak ortasında bulduğu ve sarhoş olmasına rağmen, Rafael’in polise kimliğini verip İsrail büyükelçisi olduğunu söylediği belirtiliyor. Dışişleri Bakanlığı kaynağı da, 60 yıldır var olan İsrail devletinde bazı diplomatların bakanlığı sıkıntıya sokan davranışlarda bulunduğu, bunun diğer ülkelerin de başına gelebildiğini ama Salvador büyükelçisininkine benzer bir durumunun daha önce hiç yaşanmadığını kaydetti.

/ KUDÜS

13.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004